Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο Τίλερσον: Διπλωματία με την Βόρεια Κορέα μέχρι να πέσει η πρώτη βόμβα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε οδηγίες να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να μετριαστούν οι κλιμακούμενες εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως «αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να πέσει η πρώτη βόμβα».

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN State of the Union, ο Τίλερσον θέλησε να μειώσει τη σημασία μηνυμάτων που είχε αναρτήσει προηγουμένως ο πρόεδρος Τραμπ στο τουίτερ, τα οποία άφηναν να εννοηθεί πως ο Τίλερσον χάνει τον καιρό του προσπαθώντας να διαπραγματευθεί με τον «Μικρό Πυραυλάνθρωπο», όπως αποκαλεί ο Τραμπ τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο Τραμπ κατέστησε σαφές σε εμένα ότι πρέπει να συνεχίσω τις διπλωματικές προσπάθειές μου», είπε ο Τίλερσον.

Bloomberg: Τι θα συμβεί σε περίπτωση πολέμου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Απαντήσεις στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν τελικά ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα αποφάσιζαν να εμπλακούν σε πόλεμο, επιχειρεί να δώσει το πρακτορείο Bloomberg.

 

1. Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να επέμβουν;

Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα είχε θετική έκβαση. Οι πυραυλικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας είναι διασκορπισμένες και κρυμμένες στο έδαφος της χώρας. Σε περίπτωση που δεν πλήττονταν στο σύνολό τους, περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπων στη Σεούλ, 38 εκατομμύρια ανθρώπων στο Τόκιο και δεκάδες χιλιάδες Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Ασία θα έμεναν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις.

Ακόμη και εάν οι ΗΠΑ κατάφερναν να εξαλείψουν τα πάντα, η Σεούλ θα ήταν ευάλωτη απέναντι σε ενδεχόμενες επιθέσεις από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας.

2. Γιατί ο Κιμ θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα;

«Ακόμη και σε μια περιορισμένη επέμβαση» από τις ΗΠΑ, «θα υπήρχε ο κίνδυνος να ερμηνευτεί από τους Βορειοκορεάτες ως η αρχή για μια πολύ μεγαλύτερη επέμβαση και ενδεχομένως θα επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα», σημειώνει ο Jeffrey Lewis, από το Middlebury Institute of International Studies.

Θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, οι ΗΠΑ να διαμηνύσουν τόσο προς τη Βόρεια Κορέα όσο και προς την Κίνα, ότι η επέμβαση είναι περιορισμένη και θα έπρεπε να αποφύγουν πυρηνικά αντίποινα.

3. Υπάρχει η επιλογή αλλαγής της εξουσίας;

Μία νέα ηγεσία δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε νέο τρόπο σκέψης στη Βόρεια Κορέα. Η παρατεταμένη έκθεση του Κιμ στις δυτικές αξίες – μέσω των σπουδών του – είχε κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τη χώρα του με τον υπόλοιπο κόσμο – μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία και τους διέψευσε.

Επίσης, ακόμη και εάν ο Κιμ στοχοποιούνταν, με κάποιο τρόπο, με σκοπό την απομάκρυνσή του, θα έπρεπε να τον ακολουθήσουν μια σειρά από άτομα του περιβάλλοντός του.

Η Κίνα, φοβούμενη τόσο μια προσφυγική κρίση όσο και τους αμερικανικούς πυραύλους στα σύνορά της, ενδεχομένως θα επεδίωκε να στηρίξει το υπάρχον καθεστώς.

4. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τις ΗΠΑ;

Μία μεγάλης κλίμακας επέμβαση στη Βόρεια Κορέα θα έπρεπε να καταλάβει άμεσα το πυροβολικό και τα πυραυλικά – πυρηνικά προγράμματα της χώρας. Ωστόσο, οποιοδήποτε σημάδι επέμβασης θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Βόρειας Κορέας, ενώ θα μπορούσαν να εμπλακούν και η Κίνα με τη Ρωσία. «Ρεαλιστικά μιλώντας, ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί», παρατηρεί ο John Delury, ειδικός διεθνών σπουδών.

5. Πώς θα αντιδράσει η Βόρεια Κορέα;

Η πρώτη αντίδρασή της θα ήταν ενδεχομένως μια μαζική επίθεση μέσω του πυροβολικού στη Σεούλ και στα περίχωρά της. Μία τέτοια αντίδραση θα ήταν ταχύτερη από ό,τι θα ήταν από αέρος ή θαλάσσης ή και μέσω μεγαλύτερων βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να στοχεύσουν νοτιοκορεατικές, ιαπωνικές ή αμερικανικές βάσεις.

Οι συγκεκριμένες χώρες διαθέτουν συστήματα άμυνας κατά βαλλιστικών επιθέσεων, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα μπορούσαν να καταρρίψουν όλους τους πυραύλους.

Η Ιαπωνία έχει ήδη ξεκινήσει να ενημερώνει τους πολίτες της για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση προσγείωσης πυραύλου κάπου κοντά τους και αμερικανικές εταιρείες εμπορεύονται καταφύγια για την προστασία από πυραυλικές επιθέσεις.

Όπως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να στοχοποιήσει με επιτυχία αμερικανικές πόλεις όπως το Ντένβερ και το Σικάγο με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, το ίδιο άγνωστο παραμένει το εάν τα αμερικανικά συστήματα άμυνας μπορούν τους καταστρέψουν – κάτι που εντείνει την ανησυχία των Αμερικανών.

6. Ποιες θα ήταν οι οικονομικές συνέπειες εάν ξεσπούσε πόλεμος;

Η Νότια Κορέα αντιπροσωπεύει περίπου το 1,9% της παγκόσμιας οικονομίας και στεγάζει εταιρείες όπως είναι η Samsung Electronics Co. και η Hyundai Motor Co.. Η «βουτιά» στην επιχειρηματική δραστηριότητα που θα επέφερε ο πόλεμος θα σήμαινε μεγάλο πλήγμα για την περιοχή, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο – και αυτό χωρίς να υπολογίζεται ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα. Όσον αφορά στις αγορές, θα υφίσταντο μεγάλο σοκ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ οι επενδυτές θα στρέφονταν στα «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι ο χρυσός, αλλά και στο αμερικανικό δολάριο και το ελβετικό φράγκο.

«Η ανθρωπιστική κρίση και η οικονομική ανασυγκρότηση της κορεατικής χερσονήσου, μετά από μία τέτοια πυρηνική διαμάχη, θα απαιτούσε μεγάλης κλίμακας διεθνή συνεργασία υπό την καθοδήγηση της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία για την αναδόμηση της οικονομίας», σύμφωνα με τον Rajiv Biswas της IHS Markit.

7. Ποιες επιλογές απομένουν;

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ήλθε η ώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Θεωρείται σημαντική η αποτροπή της Βόρειας Κορέας από την απόκτηση θερμοπυρηνικού όπλου ή πιο εξελιγμένων πυραύλων στερεών καυσίμων, αλλά κάτι τέτοιο πιθανόν προϋποθέτει και κάποιου είδους ανταμοιβή που θα μπορέσει να προσελκύσει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Έχει ξεφύγει ο Ερντογάν: Μετά τον Μακρόν επιτέθηκε και στις ΗΠΑ προκαλώντας την να επιβάλλει κυρώσεις

Μιχάλης Μάρδας

Κι όμως: Ο Τραμπ φορώντας μάσκα ψήφισε στη Φλόριντα έναν… τύπο!

Tinad

ΗΠΑ-Κορωνοϊός: Θλιβερό ρεκόρ με 80.000 μολύνσεις σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Ανάλυση: Γιατί είναι «κλειδί» για τις εξελίξεις οι S-400

Μιχάλης Μάρδας

Οργή ΗΠΑ για Τουρκία: Η δοκιμή των S-400 από την Άγκυρα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός- Έρευνα σοκ για τις ΗΠΑ: Θα μπορούσαν είχαν σωθεί 130.000 άνθρωποι αν φορούσαν μάσκα

Ανδρέας Ντίνης

Νέο… άκυρο από τη Μελάνια στον Τραμπ: Η σκηνή που σχολιάστηκε όσο καμία άλλη στο ντιμπέιτ!

Tinad

Ποιος να αντισταθεί στη Μαρία Μπακάλοβα; Ποια είναι η σέξι 24χρονη που παγίδεψε τον Τζουλιάνι [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Συναγερμός στις ΗΠΑ: 19χρονος σχεδίαζε τη δολοφονία του Μπάιντεν – Τι αποκάλυψε έρευνα του FBI

Tinad