«Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και το λαό της», δήλωσε περιχαρής χθες το βράδυ ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του κόμματος, που μαζί με την επικεφαλής του, Αλις Βάιντελ, αύξησαν πολύ τους τόνους της ρητορικής τους κατά της πολιτικής της Μέρκελ το τελευταίο διάστημα.
Το κόμμα, που ιδρύθηκε το 2013, ως η φωνή κατά της Ευρώπης, με αίτημα την έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη, μετεξελίχθηκε σε ξενόφοβο και ακραία εθνικιστικό μετά το 2015, όταν η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της υποδοχής ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών και υποστήριξε τη μετεγκατάστασή τους σε όλες στις ευρωπαϊκές χώρες, βάσει του σχεδίου της Ε.Ε. Το AfD κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών που δεν συμφωνούσαν με αυτή την πολιτική.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Επίσης, κέρδισε και ποσοστό ψηφοφόρων της Αριστεράς, ιδίως στην Ανατολική Γερμανία, όπου απέσπασε και το μεγαλύτερο ποσοστό του -οι άνδρες ψηφοφόροι, μάλιστα, το ανέδειξαν πρώτο κόμμα στα ανατολικά κρατίδια- όπως δείχνουν οι προβολές επί των έξιτ πολ στο γράφημα. Η είσοδος του AfD και η αλίευση ψήφων από τα άλλα κόμματα, δημιουργεί ένα νέο σκηνικό στη Γερμανία, της οποία η πολιτική βασίστηκε στη συναίνεση και στη μετριοπάθεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο άσκησης της γερμανικής πολιτικής που καθοδηγείτο ως τώρα από τη συναίνεση.
Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ένα κόμμα με ακροδεξιές θέσεις θα δικαιούται κρατική χρηματοδότηση, θα μετέχει σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα πιέζει τη Βουλή σε θέματα που άπτονται της εθνικής ταυτότητας. Αντίπαλοι της Μέρκελ την κατηγορούν ότι έδωσε τροφή στο AfD με το μεταναστευτικό ζήτημα, προσφέροντάς του την πολιτική πλατφόρμα που το ενίσχυσε. Η Μαρίν Λεπέν, της γαλλικής Ακροδεξιάς, ήταν η πρώτη πολιτικός που συνεχάρη το AfD για τις επιδόσεις του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου