Όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal», ο κ. Ρι ισχυρίστηκε ότι ο Βορράς δεν θα απειλήσει με το πυρηνικό οπλοστάσιό του άλλες χώρες, παρά μόνον εάν υποστηρίξουν τυχόν αμερικανική επίθεση.
Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου ασφαλείας στις Φιλιππίνες, ο κ. Ρι υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα, ενώπιον της «ξεκάθαρης και πραγματικής πυρηνικής απειλής» που πηγάζει από τις ΗΠΑ.
Η προσπάθεια του κ. Ρι να εστιάσει τη βορειοκορεατική απειλή στις ΗΠΑ έρχεται στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην απομονωμένη χώρα.
Ταλαιπωρία για ταξιδιώτες στη Γαλλία: Αυτοκτόνησε οδηγός τρένου - Προκλήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις
Οι κυρώσεις απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα. Απαγορεύουν επίσης την πρόσληψη περαιτέρω βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού – κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία – από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.
Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να «κόψουν» κατά ένα-τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βορείου Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρό συνάλλαγμα.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να κάμψουν το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, κατηγορώντας την Αμερική ότι προσπαθεί να την απομονώσει.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, που έλαβε μέρος στο ίδιο συνέδριο στης Φιλιππίνες, διαμήνυσε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των βαλλιστικών πυραυλικών δοκιμών από την πλευρά του Βορρά.
Ερωτηθείς πόσο θα πρέπει να διαρκέσει το μορατόριουμ εκτοξεύσεων ώστε να θεωρηθεί αξιόπιστο ο κ. Τίλερσον απάντησε: «Θα το ξέρουμε όταν το δούμε».