Η Πολωνία προωθεί νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου παρά τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και την απειλή της ΕΕ ότι θα της επιβάλει κυρώσεις.
«Η επιθετική έρευνα κατά της Πολωνίας δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει γιατί η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει όλες τις νομικές επιλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δείξει αλληλεγγύη με τους Πολωνούς», είπε ο Όρμπαν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Μπάιλε Τούσναντ της Ρουμανίας, όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση συντηρητικών ηγετών που διεξάγεται κάθε χρόνο.
Όπως και ο πολωνός ηγέτης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο Ορμπάν βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μαχαίρια με την ΕΕ για αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως είναι έλλειψη σεβασμού για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Ο Ορμπάν προβάλλει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως μαχητή της ελευθερίας απέναντι σε αυτό που θεωρεί πως συνιστά υπερβολική παρέμβαση της ΕΕ.
Ο 54χρονος Ορμπάν είναι μακράν ο επικρατέστερος υποψήφιος να κερδίσει μια τρίτη συνεχή θητεία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2018.
Καλώντας για «πατριωτική διακυβέρνηση» απέναντι στην ΕΕ, είπε πως η Πολωνία είναι θύμα παρενόχλησης από τις Βρυξέλλες, με τον ίδιο τρόπο που, όπως είπε, η Ουγγαρία ήταν στο στόχαστρο της ΕΕ αφότου εκείνος ανέλαβε την εξουσία το 2010.
Επικαλούμενος μια δημοσκόπηση μεταξύ των ψηφοφόρων που η κυβέρνησή του παρήγγειλε στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, είπε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χάσει την επαφή με το κοινό σε θέματα όπως η μετανάστευση και είπε ότι η ΕΕ έχει επιβάλει φιλο-μεταναστευτικές πολιτικές στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
«Όταν μία πολιτική ελίτ στρέφεται κατά του λαού της χρειάζεται πάντα έναν ανακριτή, ο οποίος βάλλει εναντίον εκείνων που εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους», είπε εννοώντας τον αντιπρόεδρο της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
Είπε πως ο Τίμερμανς έχει εμπλακεί «σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει πατριωτικές κυβερνήσεις», προσθέτοντας ότι τώρα στόχος του είναι η Πολωνία.
Είπε πως η μετανάστευση είναι τώρα το κύριο ζήτημα της Ευρώπης. «Θα κατοικείται η Ευρώπη από Ευρωπαίους; Θα κατοικείται η Ουγγαρία από Ούγγρους, η Γερμανία από Γερμανούς, η Γαλλία από τους Γάλλους, η Ιταλία από Ιταλούς; Ποιος θα ζει στην Ευρώπη;» είπε.
Είπε πως οι Βρυξέλλες κάνουν λάθους που απαιτούν αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ για θέματα όπως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις που σκοπό έχουν να διανείμουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην ήπειρο.
«Δεν μπορούμε ποτέ να δείξουμε αλληλεγγύη με ιδέες και ανθρώπους που σκοπός τους είναι να αλλάξουν τις ζωές μας. Δεν μπορούμε να δείξουμε αλληλεγγύη αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητά μας», είπε.
Είπε πως ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος επιδιώκει τώρα να εκλεγεί καγκελάριος στη Γερμανία, είναι «αδιάντροπος» που ζητά μια τέτοια αλληλεγγύη.
Ο Σουλτς, που έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Ορμπάν, είπε πως οι χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει πει επίσης πως η ΕΕ δεν είναι «σουπερμάρκετ» και πως οι κανόνες και οι αξίες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται.
Ο Ορμπάν είπε πως η Ουγγαρία έχει δαπανήσει περίπου 260 δισεκ. φιορίνια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διαχειριστεί τα κύματα των μεταναστών και είπε πως η ΕΕ δεν έχει δώσει αποζημίωση.
Είπε πως η Ουγγαρία συμβάλλει επίσης στην επιτυχία της ΕΕ παρέχοντας στις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες φθηνή εργατική δύναμη για τα εργοστάσιά τους που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.