Στην περίπτωση μιας τέτοιας -άκρως αισιόδοξης- εκδοχής και εφόσον οι εξελίξεις είναι θετικές, είναι πιθανόν να «σφραγιστεί» η Διάσκεψη με την -εκ νέου- παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και την έλευση του Ελληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού. Ολα αυτά σημειώνονται τη στιγμή που 36 Αμερικανοί βουλευτές, με επιστολή τους, καλούν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, να τηρήσει σθεναρή στάση απέναντι στις τουρκικές απειλές στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Υποχωρήσεις
Η Τουρκία καλείται τώρα να κάνει «στριπτίζ» και να δείξει εάν πράγματι εννοεί τις πομπώδεις διακηρύξεις της περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού ή αντίθετα εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη στη ρητορική της αδιαλλαξίας για να χαϊδέψει τα αφτιά της πολιτικής πελατείας της στο εσωτερικό της χώρας. Ο υπουργός των Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, πέραν των γενικόλογων κορόνων και των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, ουδεμία θετική συμβολή είχε στη Διάσκεψη, καλείται τώρα να δείξει μέχρι πού του επιτρέπει η Αγκυρα, και ειδικότερα το προεδρικό περιβάλλον, να υποχωρήσει. Πόσω μάλλον όταν, κατά πληροφορίες, το «κουμάντο» στο Κυπριακό το κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το εντάσσει στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού «παζαριού», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών μάλλον δευτερεύοντα ρόλο παίζει.
Ως γνωστόν, οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Βρετανία, έχουν αποποιηθεί τα «δικαιώματά» τους και έτσι έχει απομείνει μόνη της η Τουρκία να ζητάει τη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων και της μόνιμης παραμονής κατοχικών στρατευμάτων. Κοινή πεποίθηση, εξάλλου, είναι ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε ένα ενωμένο κράτος που θα είναι μέλος της Ε.Ε. εγγυήσεις και δυνάμεις «τρίτης» χώρας. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η επιμονή της Αθήνας, και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να είναι το θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις ο «πυρήνας» της διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας. Εφόσον, πάντως, η Αγκυρα δεν καταθέσει «εποικοδομητικές» προτάσεις, η Διάσκεψη, το πιθανότερο, θα τερματισθεί.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τηλεγιατρό, επικεφαλής του CDC και νέο υπουργό Οικονομικών
Ναι μεν αλλά…
Να σημειωθεί πως ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε στη Διάσκεψη ότι η Τουρκία συμφωνεί με τη δραστική μείωση των δυνάμεών της, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοεί όταν ερωτήθη από τον κ. Κοτζιά. Ο τελευταίος φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορείς να αποσύρεις χίλιους άνδρες οπλισμένους με μαχαίρια, αλλά να αφήσεις έναν με μια ατομική βόμβα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει ούτε καν αντικειμενική, διεθνής καταγραφή των στρατιωτικών δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων τους στο νησί.
Κατά πληροφορίες, επιδίωξη της Αγκυρας είναι η παραμονή σημαντικής κατοχικής δύναμής της στην Κύπρο, για τουλάχιστον 15 χρόνια, και στη συνέχεια να επανεξεταστεί η συνέχιση της παραμονής της ή όχι (!).
Πάντως, ένα συμβιβαστικό σενάριο, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, θα ήταν μια καταρχήν συμφωνία για ελληνική και τουρκική στρατιωτική δύναμη (960 και 650 αντίστοιχα) στο νησί, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συνθηκών του 1960. Κάτι που σαν «βάση» θα μπορούσαν να προσυπογράψουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, με προοπτική, βέβαια, της πλήρους αποχώρησης και αυτών των μονάδων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί