Το Politico σε σημερινό του άρθρο αναφέρει ότι η διαδικασία της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οικονομικοί και εθνικιστικοί λόγοι φαίνεται ότι οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτή την απόφαση, αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι τόσο ευδιάκριτο.
Πάντως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα τρία κράτη της Γης που δεν θα συμμετέχουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Τα άλλα δύο κράτη είναι η Συρία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Νικαράγουα που θεωρεί πως η Συνθήκη δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές.
Ο Τραμπ έχει επανειλλημένως απορρίψει τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο και την έχει χαρακτηρίσει ανοησία. Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι οι Κινέζοι έχουν εφεύρει αυτή τη θεωρία προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία. Ακόμη, έχει δηλώσει πως οι αμερικανικές βιομηχανίες μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού από την προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Παρόλο που η υπόθεση αυτή δίχασε το επιτελείο του, ο Τραμπ προσχώρησε στο στρατόπεδο των εθνικιστών που θεωρούν τη Συμφωνία αντίθετη με την προεκλογική του ατζέντα και πιστεύουν ότι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για περισσότερο ακραίο καιρό και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι υπερβολικές. Ο υπουργός Περιβάλοντος Scott Pruitt είχε πει ενδεικτικά πως «η Κίνα και η Ινδία δεν είχαν υποχρεώσεις που να απορρεέουν από τη Συνθήκη παρά μόνο από το 2030 και μεταά. Εμείς είμαστε εμπροσθοβαρής σε όλα τα έξοδα μας».
Θα σωθεί η βιομηχανία άνθρακα;
Είναι αμφίβολο, λέει το Politiko. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία άνθρακα είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες ηλεκτρισμού χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φυσικό αέριο για να μειώσουν το κόστος τους. Την τελευταία δεκαετία, η τιμή του άνθρακα έπεσε περισσότερο από 50% στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι αναλυτές αγορών λένε ότι θα πέσει και άλλο.
Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για τον πλανήτη;
Δεν είναι καλή, αλλά οι προοπτικές δεν ήταν ούτως ή άλλως ρόδινες και πριν την απόφαση Τραμπ. Οι πολιτικές μείωσης των ρύπων επί Ομπάμα ήταν ανεπαρκείς και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τη Συνθήκη. Ήδη, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει και περικόπτει αυτές τις πολιτικές. Ούτως ή άλλως, πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη μας, καθώς έπρεπε να προέβλεπε περισσότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων.
Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού