Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΙΤΑ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Τελικά το μέλι οφελεί στη διατροφή; – Η μεγάλη αλήθεια

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρόλο που τα γλυκαντικά δεν έχουν θέση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, το μέλι αποτελεί εξαίρεση. Θεωρείται, και όχι άδικα, ένας από τους θησαυρούς της φύσης για τον άνθρωπο.

Τα ευεργετικά συστατικά του ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και προλαμβάνουν γενετικές μεταλλάξεις. Επιπρόσθετα, τα σάκχαρα του μελιού απορροφούνται αμέσως με αποτέλεσμα το μέλι να αποτελεί μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιείται αντί για επιτραπέζια ζάχαρη. Με 64 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας, το μέλι είναι ένα προϊόν μέτριας περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5% των θερμίδων σε μια περιορισμένη υποθερμιδική δίαιτα των 1,200 kcals και σε 3-4% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε μια δίαιτα 1500 έως 1,800 kcals.

Η πιθανή επίδραση του μελιού στο αίσθημα της πείνας

Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης με μέλι συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. Το μέλι μειώνει το αίσθημα της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής.

Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδράσεις του μελιού και της ζάχαρης σε υγιείς γυναίκες και διαπίστωσαν ότι το μέλι είχε λιγότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από ό, τι η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

Αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της όρεξής σας, καθώς οι απότομες μεταβολές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν πείνα, ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε πραγματικά περισσότερο φαγητό.

Συμβουλές και εκτιμήσεις

H επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης, το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών.

Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 μοναδικά ενδημικά φυτά και μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

Προκειμένου να επωφελούμαστε καθημερινά από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, είναι σημαντικό να αναζητάμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack. Έτσι, θα μπορούμε να εντάξουμε συστηματικά όλες τις ώρες το μέλι στη διατροφή μας, όπου και αν βρισκόμαστε.

Εάν καταναλώνετε κυρίως ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα, η αντικατάσταση αυτών με μέλι θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης, είτε μειώνοντας την ποσότητα τροφίμων και ποτών πλούσια σε ζάχαρη που καταναλώνετε, είτε αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι– ώστε να μειώσετε τα προστιθέμενα σάκχαρα που λαμβάνετε μέσα στην ημέρα κι έτσι να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες.

Παρόλο που το μέλι συγκριτικά με την ζάχαρη έχει οφέλη στην απώλεια βάρους, χρειάζεται φυσικά κατανάλωση με μέτρο. Χρησιμοποιήστε το μέλι με μέτρο σε υγιεινά τρόφιμα, όπως σαν dressing σε μια σπιτική σαλάτα, μαζί με το τσάι, τον καφέ, το γιαούρτι, τα δημητριακά, τα φρούτα, τους χυμούς, στις σπιτικές μπάρες και στα γλυκά.

*Από την Γεωργία Τσικουδάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr Email: [email protected]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μεγάλη προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο μέλι – Μην το καταναλώσετε

Tinad

Προσοχή: Ανακαλούνται συσκευασίες με μέλι από τον ΕΦΕΤ

Ανδρέας Ντίνης

Ελέγξτε τα αυτοάνοσα νοσήματα με σωστή διατροφή

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Χειροποίητη στριφτόπιτα με φέτα, μέλι και σουσάμι

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Απόφαση-«βόμβα»: Διατροφή για τα εγγόνια τους θα πληρώνουν και οι παππούδες

Μιχάλης Μάρδας

Όταν η ντομάτα και η πατάτα ήταν… απαγορευμένοι καρποί στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Ο υπερπολύτιμος Σίδηρος

Leonidas Kallidonis

Επιστροφή στο σχολείο: Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τελικά οι ελιές κάνουν καλό; Η απάντηση από τον ειδικό

Κατερίνα Θεοδωροπούλου