Η ταλαντούχα όμως ηθοποιός αποφάσισε να δώσει άλλο αέρα στη μικρή οθόνη μέσα από τη σειρά «Ερωτας μετά» του ALPHA και να αποδείξει με τον ρόλο της Ηλέκτρας ότι η TV μπορεί να παράγει τέχνη, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και οι συντελεστές αξιόλογοι.
Πώς πέρασες το διάστημα της καραντίνας; Πώς ένιωσες με αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση;
Ολο αυτό με βρήκε σε μια χρονιά που δούλευα πάρα πολύ, ίσως περισσότερο από ποτέ. Είχα γυρίσματα, έκανα πρόβες, έλειπα όλη τη μέρα από το σπίτι, ένιωθα τύψεις που έλειπα από τα παιδιά μου τόσο πολύ. Στο πικ της δουλειάς, λοιπόν, έγινε όλο αυτό και υποχρεωτικά σταμάτησαν τα πάντα. Στην αρχή έμοιαζε βίαιο, υπήρχε φόβος για το άγνωστο. Περνώντας οι μέρες, μένοντας σπίτι, βλέποντας ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απειλητικά στη χώρα μας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όλο αυτό άρχισε να κυλά όμορφα. Περνούσαμε δημιουργικό χρόνο σαν οικογένεια, όπως όλοι νομίζω. Αυτός ο χρόνος έκανε πολύ καλό, κυρίως στα παιδιά, αλλά και σε εμάς. Αναθεωρήσαμε πράγματα, είδαμε τι είναι το σημαντικό, είδαμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, από τη δουλειά μέχρι μια απλή έξοδο. Από την άλλη, βέβαια, σκέφτομαι ότι έπρεπε να γίνει αυτό το τρομερό για να κατανοήσουμε τις αξίες, για να τις επαναφέρουμε στο μυαλό μας.
Το μέλλον πώς το βλέπεις; Το επάγγελμά σας πλήττεται σοβαρά λόγω της κατάστασης με την πανδημία.
Βιώνω με άγχος και φόβο την επάνοδο στην καθημερινότητα, θα είναι μία διαφορετική ζωή από εδώ και στο εξής, ειδικά για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι κανονικό, βλέπεις, το να σκέφτεσαι πόσο μακριά πρέπει να απέχεις από τον άλλον, τι απόσταση πρέπει να κρατάς από τον φίλο, τον συνάδελφο… Πιάνω τον εαυτό μου να είμαι στο σούπερ μάρκετ και να μη νιώθω καλά με τον κόσμο τριγύρω μου. Σκέφτομαι πώς θα είναι τα πράγματα και στη δική μας δουλειά, που έχει να κάνει με την επαφή, τι θα συμβεί με το θέατρο. Το θέατρο χωρίς κοινό είναι νεκρό. Η ζωντανή εμπειρία παρακολούθησης μιας παράστασης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Νιώθω ότι οι τελευταίοι που θα επανέλθουμε είμαστε εμείς οι καλλιτέχνες. Γι’ αυτό, οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να ξεχαστούν, πρέπει να αποζημιωθούν, να στηριχτούν.
Οπότε το άγχος κυριαρχεί;
Είναι έντονο. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες ζούμε από τη δουλειά μας, δεν είμαστε χομπίστες, παίρνουμε τα λεφτά και πληρώνουμε το ρεύμα, το νοίκι μας. Οπότε υπάρχει ανασφάλεια. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα υπάρξει δημιουργία με άλλους τρόπους, όχι μόνο με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις. Βέβαια, σε δύσκολες περιόδους ανθεί η τέχνη και αυτό είναι σπουδαίο. Είμαι αισιόδοξη όταν σκέφτομαι αυτό.
Ποια είναι η γνώμη σου για το κίνημα που έχει δημιουργηθεί, το «Support Art Workers»;
Δεν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που να καλύπτει έναν άνθρωπο-ηθοποιό, που έδωσε το χέρι του με έναν παραγωγό, πριν μήνες, προκειμένου να γίνει μία παράσταση το καλοκαίρι. Οπότε είναι δύσκολο να διασφαλιστούν τα όρια, η δουλειά μας. Ολη αυτή η προσπάθεια λοιπόν που έχει γίνει από τους ανθρώπους του κινήματος καλύπτει πολλούς από εμάς. Αν θες τη γνώμη μου, όλο αυτό πρέπει να γίνει αρχή για να ξεκινήσει και μία συζήτηση για το πώς μπορούμε να προστατευόμαστε κι εμείς νομικά. Η δουλειά μας είναι στον αέρα, όχι μόνο τώρα λόγω κορονοϊού, ανέκαθεν.
Τηλεοπτικά, η σειρά επέστρεψε με νέο επεισόδιο. Εχετε ξεκινήσει γυρίσματα;
Ναι, στις 15 Μαΐου μπήκαμε ξανά σε φάση παραγωγής. Υπάρχει μία νέα πραγματικότητα, η ανθρώπινη επαφή υπάρχει αλλά με πιο προσεκτικό τρόπο. Στην αρχή όλο αυτό είναι τρομακτικό, νιώθουμε μουδιασμένοι. Ξέρεις, νιώθουμε ότι από εδώ και στο εξής θα είμαστε επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους και αυτό με τρομάζει, με αγχώνει, με φοβίζει.
Πόσα επεισόδια απομένουν να γυρίσετε;
Δεν θα γυριστούν όσα επεισόδια είχαμε συμφωνήσει αρχικά, λόγω της κατάστασης. Οπότε νομίζω ότι μας απομένουν δέκα.
Πώς βίωσες αυτή την τηλεοπτική εμπειρία φέτος;
Είμαι υπερήφανη γι’ αυτή τη σειρά. Το σενάριο είχε την ιδιαιτερότητα της εναλλαγής παρελθόντος και παρόντος. Παρά το ότι κάναμε καθημερινά γυρίσματα, ο τρόπος, η φροντίδα ήταν σαν να κάνουμε εβδομαδιαίο σίριαλ. Αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα και είναι πολύ σημαντικό. Πλέον, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια όπως στο παρελθόν, οπότε το γεγονός ότι καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα σε αυτή την εποχή είναι σημαντικό. Εχουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με λιγότερα χρήματα, σε λιγότερο χρόνο.
Η άποψή σου γενικότερα για τη μυθοπλασία φέτος;
Φέτος, μπήκε ένας σπόρος για μια διαφορετική αντιμετώπιση της μυθοπλασίας στην τηλεόραση. Τα σίριαλ θυμίζουν παλιές εποχές. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πρόχειρα σίριαλ που δεν μπορούσα να τα παρακολουθήσω, πόσω μάλλον να συμμετέχω σε αυτά. Το όμορφο ήταν ότι φέτος στις σειρές είδαμε ανθρώπους που δεν συνηθίζουν να κάνουν τηλεόραση. Είδαμε καλούς ηθοποιούς να επιστρέφουν σε σειρές. Η τηλεόραση φέτος αναβαθμίστηκε και ελπίζω να συνεχίσει έτσι.
Εχεις προτάσεις για την επόμενη σεζόν;
Ο,τι συζητούσα έγινε πριν από το lockdown, οπότε τώρα έχουν παγώσει όλα. Είμαστε όλοι σε μία αναμονή να δούμε πώς θα βγει αυτή η σεζόν. Νομίζω πως θα αργήσουμε λίγο να μιλήσουμε για μελλοντικά σχέδια.
Θα σε ενδιέφερε το να είσαι ξανά στη μικρή οθόνη;
Ναι, δεν το μετάνιωσα που επέστρεψα, είχα χρόνια να το κάνω. Η φετινή εμπειρία, αν και δύσκολη λόγω των καθημερινών και επίπονων γυρισμάτων, μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Οπότε, υπό ανάλογες συνθήκες, ναι, θα το ξαναέκανα.
Σου ταίριαξε και ο ρόλος της Ηλέκτρας, όμως, φέτος…
Δεν με έχει κουράσει ως ηρωίδα, θεωρώ ότι έχει ακόμη άσους στο μανίκι της. Εχει τρωτά στοιχεία που την κάνουν ενδιαφέρουσα: το θέμα με τον αλκοολισμό, τον ρόλο της ως μάνα. Μέχρι και η αξιοπρέπεια με την οποία χειρίστηκε το θέμα του συζύγου της και του έρωτά του με την Αννα την έκαναν διαφορετική και ξεχωριστή. Για το δικό μου ταμπεραμέντο, ο τρόπος που χειρίστηκε τα πράγματα ήταν σουηδικός. Μέσα από όλο αυτό που έζησε, βέβαια, βρήκε πράγματα για την ίδια, βγήκε από τη βολή της, ίσως ήταν και ένα δώρο όλο αυτό που έγινε γιατί αν δεν γινόταν, ίσως δεν θα έφευγε από αυτή τη σχέση.
Εχεις εικόνα για το πώς θα την βρει το φινάλε της σειράς;
Οχι, η Ηλέκτρα μπορεί να είναι με τον Χρήστο αλλά δεν ξέρουμε πώς θα είναι όταν επιστρέψει η Αννα.
INFO
«Ερωτας μετά»
ΔΕ-ΤΕ ALPHA 21.00
Από το περιοδικό TV KOYS KOYS που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής