Στα 83 του χρόνια ο Άντονι Χόπκινς δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς στη δουλειά του αλλά και ο «αγαπημένος παππούς του Internet», καθώς συχνά ανεβάζει βίντεο στα social media, τα οποία παρακολουθούνται μετά μανίας από τους ακολούθους του. Παίζει πιάνο με τη γάτα του, κάνει σπάνιες εξομολογήσεις, χορεύει στο σαλόνι του, βολτάρει στις παραλίες της γενέτειράς του στην Ουαλία και κερδίζει διαρκώς νέους θαυμαστές. Καθώς η ταινία που του χάρισε το δεύτερο Οσκαρ του, «Ο πατέρας», στο οποίο υποδύεται έναν ηλικιωμένο με Αλτσχάιμερ δίπλα στην Ολίβια Κόλμαν, κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Πέμπτη, ανατρέχουμε στις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής και της προσωπικότητας αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη.
Στο σχολείο
«Όταν πήγα για πρώτη φορά στο σχολείο ένιωσα ότι βρίσκομαι σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον. Δεν είχα φίλους και τα απογεύματα τα περνούσα συνήθως μόνος παίζοντας πιάνο ή ζωγραφίζοντας. Οι δάσκαλοί μου, οι συμμαθητές μου και οι γονείς μου μου έλεγαν ότι είμαι πολύ ηλίθιος για να κάνω οποιαδήποτε δουλειά», έχει πει σε συνέντευξή του απαντώντας σε ερώτηση για τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του, το Port Talbot της Ουαλίας. Από την ίδια πόλη καταγόταν και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον οποίο ο Άντονι Χόπκινς γνώρισε στα 15 του χρόνια. «Όλοι ξέραμε πότε ερχόταν ο Ρίτσαρντ στην πόλη μας, γιατί εμφανιζόταν με μια Τζάγκουαρ που ήταν ένα πολύ σπάνιο θέαμα, στην περιοχή μας μετά τον πόλεμο. Οταν τον έβλεπα με τη γυναίκα του, τη Σίμπιλ, να περνάει με το αυτοκίνητό του σκεφτόμουν ότι έπρεπε να γίνω σαν αυτόν και να φύγω από αυτήν την πόλη. Ήθελα να γίνω διάσημος», έλεγε για τα χρόνια της εφηβείας του στην Ουαλία.
Λίγα χρόνια αργότερα είχε καταφέρει πολύ σύντομα να παίξει στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, και μάλιστα «Μάκβεθ». Όμως, στη μέση της σεζόν τα παράτησε για να εμφανισθεί σε μια ταινία στο Χόλιγουντ. «Ποτέ δεν ένιωσα άνετα στο θέατρο. Δεν το έχω μέσα μου. Τα έχω κάνει όλα, όμως ποτέ δεν το απόλαυσα. Το θέατρο στη Βρετανία είναι πολύ ακαδημαϊκό κι εγώ από μικρός δεν ήθελα να μου λένε τι να κάνω», έχει πει για τη ζωή του στη σκηνή. «Στην πρώτη μου ταινία έπαιξα με την Κάθριν Χέπμπορν. Και θυμάμαι αυτό που μου είχε πει: “Βρισκόμαστε στη Νότια Γαλλία στα μέσα Ιανουαρίου και πληρωνόμαστε για αυτό. Δεν υπάρχει καλύτερο. Να το θυμάσαι”. Δεν το ξέχασα, φυσικά».
«Η σιωπή των αμνών»
Το 1991 κέρδισε το Όσκαρ α’ ανδρικής ερμηνείας για τη «Σιωπή των αμνών», όπου εμφανίζεται μόλις 17 λεπτά. Εκτός από το αγαλματίδιο, χρίστηκε, επίσης, ιππότης και εδραιώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας εκ των κορυφαίων ηθοποιών της εποχής μας. «Ο μεγαλύτερος θρίαμβος όμως ήταν ότι ήθελα εκδίκηση, ήθελα να χορέψω πάνω στους τάφους κάποιων ανθρώπων που με πλήγωσαν. Και τα κατάφερα», έλεγε αργότερα σε συνέντευξή του.
Όσο για την τέχνη του; «Η υποκριτική είναι τρίτης κατηγορίας απασχόληση. Οι ηθοποιοί είμαστε πολύ καλοπληρωμένοι και υπερπροβεβλημένοι. Μισώ τους ηθοποιούς, αλλά λατρεύω την υποκριτική. Ντρέπομαι για τη δουλειά που κάνω. Θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου. Σιχαίνομαι οτιδήποτε υπάρχει ως περιτύλιγμα γύρω από αυτήν τη δουλειά και όταν δέχομαι ρόλους χωρίς αντιστάσεις νιώθω απατεώνας. Σκέφτομαι τους γονείς μου, που έγιναν σκλάβοι στον φούρνο που διατηρούσαν για πενταροδεκάρες και όλα αυτά που κάνω μου φαίνονται τόσο εύκολα. Και τότε νιώθω ότι είναι λάθος όλο αυτό που μου συμβαίνει», έχει πει παλαιότερα.
Η αμοιβή του στη «Μάσκα του Ζορό» δίπλα στον Αντόνιο Μπαντέρας το 1998 ήταν 8 εκατ. δολάρια και για μία σκηνή στο «Mission Impossible 2» πήρε 4 εκατ. δολάρια. Aργότερα συμμετείχε στο «Thor» και το «Transformers», σε ρόλους που ο ίδιος χαρακτήριζε «NAR» (No Acting Required).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Την Κυριακή το τελευταίο «αντίο» στη μικρή Αναστασία – Το μήνυμα της Έρρικας Πρεζεράκου και η επιθυμία της οικογένειας
- Ζωγράφου: Πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου σκόρπισε τον τρόμο – Επιτέθηκε σε περαστικούς με ματσέτα, εκτός κινδύνου οι τραυματίες
- Κορονοϊός: Ο «χάρτης» των κρουσμάτων, στο επίκεντρο η Αττική – Πώς οργανώνεται η επιχείρηση «πειθώ» υπέρ του εμβολιασμού
- ΕΛ.ΑΣ.: Σαφάρι ελέγχων στα νυχτερινά μαγαζιά με… κωδικό «Δ»
- Διπλές αυξήσεις σε συντάξεις του ΝΑΤ [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter