Με τίτλο «Ethos» (στα τουρκικά «Bir Başkadır»), αυτή η σειρά είναι σίγουρα το πιο ποιοτικό «τούρκικο» που έχουμε δει. Και το πιο σημαντικό: Είναι η πρώτη σειρά που σας δίνει μία ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη γειτονική χώρα.
Στο Netflix, το «Ethos» περιγράφεται ως η ιστορία «μίας ομάδας ατόμων στην Κωνσταντινούπολη, που ξεπερνούν κοινωνικοοικονομικά όρια και συνδέονται, καθώς οι φόβοι και οι ελπίδες τους γίνονται ένα».
Πρωταγωνίστρια είναι η Μέριεμ, η οποία είναι καθαρίστρια, προέρχεται από τα μακρινά προάστια, φορά μαντίλα και, αραιά και πού, λιποθυμά χωρίς προφανή λόγο.
Οι ιατρικές εξετάσεις δεν δείχνουν κάποιο οργανικό πρόβλημα, συνεπώς θεωρείται ότι οι λιποθυμίες της είναι αποτέλεσμα ψυχογενών παραγόντων.
Υποχρεώνεται λοιπόν να ξεκινήσει συνεδρίες με μια ψυχίατρο, της οποίας, όπως παραδέχεται στη δική της ψυχαναλύτρια, της είναι αδύνατον να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις της όταν έχει να κάνει με γυναίκα που φορά μαντίλα, όσο αντιεπαγγελματικό κι αν είναι αυτό.
Από τη μία, βλέπετε τη «σύγχρονη Τουρκία», με τις γυναίκες-επιστήμονες που αρνούνται να φορέσουν μαντίλα, είναι ανοιχτές με τη σεξουαλικότητά τους και ζουν ανεξάρτητες.
https://www.youtube.com/watch?v=3xB3_v09vuw
Παρά την απελευθερωμένη τους σκέψη, όμως, έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις, αφού βλέπουν υποτιμητικά τις γυναίκες που φορούν μαντίλα και ακολουθούν το Ισλάμ. Από την άλλη, υπάρχει και η πιο «παραδοσιακή» Τουρκία, συνήθως της επαρχίας, όπου οι γυναίκες φορούν μαντίλα, ακολουθούν πιστά τον Χότζα τους, αλλά και τον «άντρα του σπιτιού», παρακολουθούν τουρκικές σαπουνόπερες και ασχολούνται με τα οικιακά. Φυσικά, και αυτή η μερίδα της χώρας έχει «κολλήματα».
Αγνοούν τις ψυχικές ασθένειες, βλέπουν με καχυποψία την Ψυχιατρική, εμπιστεύονται μονάχα το Ισλάμ. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που η ψυχολόγος της Μέριεμ παραπονιέται ότι «έχουν όλη τη δύναμη στα χέρια τους», μιλώντας φυσικά για την κυβέρνηση του Ερντογάν. Παράλληλα, δεν διστάζει να αφήσει αιχμές και κατά της υποκρισίας του Ισλάμ, που από τη δεκαετία του ’80 και μετά γίνεται όλο και πιο συντηρητικό στη χώρα.
Δημιουργός της είναι ο 43χρονος Berkun Oya, καταξιωμένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης με σημαντική προϊστορία στο θέατρο, που στα οχτώ επεισόδια του «Ethos» ξεδιπλώνει τις σημαντικές δυνατότητές του ως συγγραφέα, κινηματογραφιστή και καθοδηγητή ικανών ηθοποιών.
Μειώνεται η υποχρεωτική καραντίνα στις 3 ημέρες για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 από την Κυριακή – Ολα τα sms που προβλέπονται
Ψώνια μόνο με click away: Πώς θα γίνεται και τι SMS απαιτείται