Αυτό δεν είναι ούτε a priori κακό, ούτε εκ προοιμίου καλό. Είναι στο χέρι της Marvel πως θα το χειριστεί. Μπορεί να αποδείξει ότι δικαίως κάνει αυτή την οριστική στροφή, μπορεί να δείξει ότι παρασύρθηκε και άφησε το τεχνικό κομμάτι που θα στήριζε το εγχείρημα της και δεν θα έδινε κανένα πάτημα στους οπισθοδρομικούς της βιομηχανίας της διασκέδασης, άρα του Χόλιγουντ.
Το παρόν κείμενο δεν γίνεται για να προσδώσει θετική ή αρνητική χροιά. Γίνεται μόνο για να καταγράψει τα δεδομένα, όπως προκύπτουν απ΄αυτά που ανακοινώθηκαν από τον CEO της Marvel Κέβιν Φάιγκ στην Comic Con του Σαν Ντιέγκο το Σάββατο. Οι ταινίες κυρίως και λιγότερο οι σειρές αποσκοπούν στην ισορροπία της ανδρικής με τη γυναικεία εκπροσώπηση σε ηγετικούς ρόλους. Και δεν είναι μόνο αυτά τα δύο φύλα που θα δουν τα ποσοστά τους να αλλάζουν. Είναι και η LGBTQ κοινότητα που παίρνει θέση φανερή πια στο MCU.
Ας τα δούμε ένα ένα.
Τέσα Τόμπσον
Την έχουμε δει στο ρόλο της Βαλκυρίας στο τρίτο Thor και φυσικά στο Endgame. Είναι η δεύτερη γυναίκα μετά την Captain Marvel που παίρνει ξεκάθαρο χρίσμα. Η σκηνή με όλες τις γυναίκες που πάνε να αντιμετωπίσουν τον Thanos αποτελεί ένα προοίμιο. Η σκηνή που ο Thor της παραδίδει το θρόνο της Άσγκαρντ και την ηγεσία του λαού είναι κάτι πολύ παραπάνω από προοίμιο. Η Τέσα Τόμπσον θα βρεθεί και στο τέταρτο Thor, το Love and Thunder, ως βασίλισσα, μα και ως ομοφυλόφιλη βασίλισσα. Θα εκπροσωπήσει την LGBTQ κοινότητα εν ολίγοις.
17 Κλωστές: Η σειρά που «χτυπάει» κόκκινο – Καταδικασμένη η προσπάθεια Καστελάνη για νέα αρχή
Η επιλογή της έχει σαφώς και εμπορική προέκταση πολιτικών κριτηρίων, αλλά μοιάζει απόλυτα δίκαιη, αφού η Τέσα έχει δώσει τρομερά δείγματα γραφής στην μέχρι τώρα πορεία της. Τόσο εντός MCU όσο και εκτός (βλ. Creed, Men In Black).
Σκάρλετ Γιοχάνσον
Το stand alone film για τη Νατάσα Ρομανόφ ήταν αναμενόμενο. Έγινε ακόμα περισσότερο μετά τον θάνατο της στο Endgame. Έπρεπε να δικαιωθεί αυτός ο θάνατος κάπως. Στην ταινία που θα κυκλοφορήσει την Πρωτομαγιά του 2020 η Σκάρλετ θα αποκτήσει μια ισάξια θέση μεταξύ των 6 πρώτων Avengers και ως ρόλος, αφού ως Σκάρλετ δεν βρέθηκε ποτέ μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους 5.
Νάταλι Πόρτμαν
Είναι η πιο αμφιλεγόμενη επιλογή. Την είδαμε στα δύο πρώτα Thor και ελάχιστα στο Endgame. Δε διαδραμάτισε κάποιον ουσιαστικό ρόλο ούτε επέδειξε κάποιον δυναμισμό. Είναι απλώς αυτή που φέρει την ουσία μιας Πέτρας Αιωνιότητας. Κι όμως η Marvel της έδωσε το χρίσμα για να γίνει ο θηλυκός Thor και την εμφάνισε στην Comic Con με το σφυρί Μιόλνιρ στο χέρι. Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και η αλήθεια είναι πως, όσο καλή ηθοποιός κι αν είναι η Πόρτμαν, δε μοιάζει να αξίζει ο χαρακτήρας της τη δύναμη του σφυριού. Δεν είναι με τίποτα Captain America quality για να το κρατήσει. Η πράξη βέβαια θα δικαιώσει ή θα ακυρώσει την επιλογή της Marvel. Στόχος φαίνεται πως είναι η Πόρτμαν να έχει και θέση βασίλισσας στο πλάι της Τόμπσον, να αποτελέσουν ένα ομοφυλοφιλικό ζευγάρι στο θρόνο της Άσγκαρντ και της προστασίας του σύμπαντος.
Αντζελίνα Τζολί-Σάλμα Χάγιεκ
Εδώ έχουμε την πιο ενδιαφέρουσα σύζευξη ηθοποιών. Για πολλούς λόγους. Η Σάλμα Χάγιεκ παίρνει θέση στο πιο μεγαλεπήβολο πρότζεκτ της κινηματογραφικής της καριέρας ως ηγέτιδα των Eternals στην ομώνυμη ταινία που θα κυκλοφορήσει το 2020. Η Αντζελίνα Τζολί επιστρέφει στο σινεμά σε ταινία που δεν έχει σκηνοθετικό ρόλο η ίδια μετά από χρόνια και σε μια φάση ζωής που όλοι θέλουν να δουν πως είναι. Έμεινε καιρό στη σκουριά. Τζολί και Χάγιεκ είναι σε όλη τους την πορεία δύο πολύ ισχυρές γυναίκες και αυτό το στοιχείο της προσωπικότητας τους φέρνουν στο MCU.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τη Marvel που θέλει να διατηρήσει το ανδρικό κοινό της και να αυξήσει κι άλλο τη βάση των φανατικών προσπαθώντας να σταθεί και πιστή στα κόμικς. Άλλωστε, αυτοί που δεν πρέπει να χάσει με τίποτα είναι οι comic fanatics. Αν αυτοί δυσανασχετήσουν, τότε θα υπάρχει θέμα!