ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
BUSINESS

Σκληρό πόκερ για Ελλάκτωρ: «Αντίπαλον δέος» για τους Ολλανδούς, Καϋμενάκης και Μπάκος με το 25% των μετοχών

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Μαγαζί γωνία είναι ο Ελλάκτωρ, με υψηλές υπεραξίες εν όψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, στα χέρια των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου είναι πλέον άνω του 25% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Το δίδυμο των εφοπλιστών εξάσκησε το δικαίωμα εξαγοράς μετοχών που κατείχε η κοινή εταιρία των αδερφών Καλλιτσάντση και μπαίνουν αποφασιστικά στη μάχη για τον έλεγχο του oμίλου Ελλάκτωρ, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh.

Hδη, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την 27η Ιανουαρίου, οπότε και συνεχίζεται η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αλλαγή διοίκησης που είχαν ζητήσει οι Ολλανδοί και δύο άλλοι μέτοχοι της Eλλάκτωρ.

Οι δύο εφοπλιστές, που απέκτησαν πρόσφατα μικρή στρατηγική συμμετοχή (5%) στη μητρική Ελλάκτωρ και οψιόν αγοράς επιπλέον ποσοστού (18,33%) από τους μέχρι τούδε μεγαλομετόχους αδελφούς Καλλιτσάντση, έκαναν την αποφασιστική κίνηση.

Ασκησαν την οψιόν, πήραν το 18,33% από τους μέχρι τώρα μεγαλομετόχους -τους οποίους θέλει να απομακρύνει από τη διοίκηση η Reggeborgh- και έχοντας συγκεντρώσει επιπλέον 2% από την αγορά, βρίσκονται να κατέχουν πάνω από 25% της εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της Invesco Finance ανέρχεται περίπου στο 25,5%.

Με αυτό το ποσοστό ανά χείρας, συν τις μετοχές ελεγχόμενων χαρτοφυλακίων και συνεργαζόμενων μετόχων, θα εμφανισθούν στην επικείμενη γενική συνέλευση ως «αντίπαλον δέος» για τους Ολλανδούς, οι οποίοι μετά τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο και τον δεύτερο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο, αποκτώντας δεσπόζουσα παρουσία στην ελληνική αγορά κατασκευών-ενέργειας και real estate.

Αναμένεται τώρα ανάλογη κίνηση από το ολλανδικό γκρουπ, που έχει οψιόν εξαγοράς πακέτου μετοχών (12,3%) από τον Λεωνίδα Μπόμπολα.

«Ντέρμπι»

Υπολογίζεται ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές (Reggeborgh-Μπόμπολας-Γιόκαρης και εφοπλιστές-Αφοί Καλλιτσάντση) συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά μετοχών. Η μάχη θα κριθεί λοιπόν «στο νήμα», στη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Καθοριστικής σημασίας ενδέχεται να αποδειχθεί η στάση του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη, ο οποίος φέρεται να έχει συγκεντρώσει σε χαρτοφυλάκιο περίπου 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Σκληρό πόκερ» εν όψει Γενικής Συνέλευσης – Καταψήφιση των προτάσεων της Reggeborgh συστήνουν ISS και Glass Lewis

Δημήτρης Ντόγκας

Μήνυμα από το Μαξίμου

Tinad

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ – Καϋμενάκης και Μπάκος απέκτησαν το 5% των μετοχών

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επαφές Καϋμενάκη – Μπάκου με το fund της Farallon, στο προσκήνιο ο Λ. Μπόμπολας

Δημήτρης Ντόγκας

Αθώοι οι Μπέος, Μπάκος, Μποροβήλος και Κομπότης για την υπόθεση «Koriopolis»

Evanthia Karra