Στην κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκε η πώληση της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρεία της Abbey Life στη Phoenix Group Holdings. Η Phoenix θα καταβάλει 935 εκατ. στερλίνες (1,22 δισ. δολάρια) για την Abbey Life, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 10 δισ. στερλινών και έχει 735.000 ασφαλισμένους. Αν και η συμφωνία, θα οδηγήσει σε ζημιά προ φόρων ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη Deutsche Bank στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω μειωμένης αποτίμησης (της Abbey Life), θα αυξήσει τον συντελεστή κεφαλαίων της τράπεζας κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας).
Η είδηση ήταν ένα από τα σπάνια καλά νέα για τους επενδυτές της γερμανικής τράπεζας και οι μετοχές της αυξήθηκαν 3,1%, ανακάμπτοντας από το χθεσινό ιστορικό χαμηλό, όταν η μετοχή επλήγη από συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Deutsche Bank, που βρίσκεται στο μέσο μίας βαθιάς αναδιάρθρωσης, προσπαθεί να μειώσει δραματικά τον ισολογισμό της, επιδιώκοντας να συμμορφωθεί με τους αυστηρότερους κανόνες που απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια έναντι όλων των στοιχείων του ενεργητικού τους. Η Deutsche εργαζόταν από πέρυσι για την πώληση της Abbey Life, την οποία είχε αγοράσει έναντι 977 εκατ. στερλινών το 2007, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Η Deutsche Bank δεν χρήζει κρατικής βοήθειας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας, Τζον Κράιν, διαψεύδοντας τη σεναριολογία περί πακέτου διάσωσης, τύπου bail-out.
«Μία τέτοια επιλογή δεν βρίσκεται στο “τραπέζι”» έσπευσε να προσθέσει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι «δεν ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου» για το ζήτημα του αμερικανικού προστίμου, ύψους 14 δισ. δολαρίων, σχετικά με την υπόθεση πώλησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, πριν την παγκόσμια κρίση του 2008.
«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε ένα τέτοιο ποσό» επανέλαβε ο Κράιν και κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να αντιμετωπίσουν την Deutsche Bank με δίκαιο τρόπο, όπως έπραξαν και με τις αμερικανικές τράπεζες. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και διαμήνυσε ότι η ρευστότητα της Deutsche Bank βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Die Zeit: Στα σκαριά σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για διάσωση
Η γερμανική κυβέρνηση και οι χρηματοπιστωτικές αρχές εκπονούν ένα σχέδιο διάσωσης για την Deutsche Bank στην περίπτωση που η τράπεζα δεν θα καταφέρει να αντλήσει από μόνη της κεφάλαια για να καλύψει τα υψηλά της έξοδα για δικαστικές διενέξεις, ανέφερε η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Deutsche Bank θα μπορεί να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε τιμές που θα αμβλύνουν τις πιέσεις για την τράπεζα, ανέφερε το δημοσίευμα.
Στην περίπτωση ακραίας ανάγκης, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει απευθείας ποσοστό 25%, ανέφερε το δημοσίευμα χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του.
Εκπρόσωπος της Deutsche Bank παρέπεμψε στη σημερινή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου Τζον Κράιαν στη γερμανική εφημερίδα Bild και διέψευσε το δημοσίευμα.
«Σε καμία στιγμή δεν ζήτησα από την καγκελάριο στήριξη. Ούτε υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Κράιαν στην Bild αναφερόμενος σε άλλο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο είχε ζητήσει τη στήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για την πιθανή επιβάρυνση των 14 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.
Ένα τέτοιο αίτημα θα ήταν «εκτός συζήτησης για εμάς», είπε ο Κράιαν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο θα το «έλεγε κανείς αυτό».
Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ελπίζει ότι η Deutsche Bank δεν θα χρειαστεί κρατική βοήθεια και ότι μέχρι στιγμής συζητούνται μόνο σενάρια για ενδεχόμενη διάσωση, ανέφερε το δημοσίευμα της Die Zeit.