Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
«Η πραγματική απειλή δεν προέρχεται από τα ρομπότ-δολοφόνους, αλλά από εμάς τους ίδιους. Ο άνθρωπος εξακολουθεί να διαθέτει το μονοπώλιο του κακού», δήλωσε ο 58χρονος Ρώσος πρωταθλητής, έχοντας κυρίως στο μυαλό του τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους «δικτάτορες, ολοκληρωτικούς ηγέτες και τρομοκράτες». Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου για τον Παγκόσμιο Ιστό (Web Summit) που έγινε στη Λισαβόνα, ο μεγαλύτερος -κατά πολλούς- σκακιστής όλων των εποχών, αντιμετώπισε 10 αντιπάλους σε αγώνα σιμουλτανέ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Φυσικά, τους νίκησε όλους. Το 2005 ο Κασπάροφ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση ύστερα από μια οδυνηρή ήττα από τον Βούλγαρο Τοπάλοφ, στο Λινάρες. Ομως το μικρόβιο του σκακιού δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Συχνά-πυκνά παίζει παρτίδες γρήγορου σκακιού με τους νεότερους επιγόνους του στο πρότυπο κέντρο του Σεντ Λιούις (δημιούργημα του μαικήνα Ρεξ Σίνκφιλντ) και φουρκίζεται όταν χάνει. Τη δεκαετία του ’90 ο Κασπάροφ ηττήθηκε σε ματς από το κομπιούτερ Deep Blue της ΙΒΜ και έκτοτε η πρόοδος των υπολογιστών τούς έχει καταστήσει απαγορευτικούς στον ανθρώπινο ανταγωνισμό.
Το θέμα όμως δεν είναι το σκάκι αλλά η ρομποτοποίηση της εργασίας. «Θα είναι επώδυνο, δεν το αρνούμαι. Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Αν κοιτάξουμε όμως τη μεγάλη εικόνα, η τεχνολογική πρόοδος ωφελεί την ανθρωπότητα. Δείτε, ας πούμε, πόσο γρήγορα δημιουργήσαμε εμβόλια για την Covid-19».
Στο φλέγον ζήτημα των big tech (facebook, amazon, Apple κ.λπ.) ο Κασπάροφ συστήνει αυτοσυγκράτηση: «Είναι αδύνατον να εξαλειφθούν πλήρως το μίσος, τα fake news και ο αρνητικός επηρεασμός των εφήβων από τα social media. Oι κυβερνήσεις τα βλέπουν ως πηγή εισοδήματος και αυτές οι πλατφόρμες είναι οι βασικοί τόποι διακίνησης και σύγκρουσης ιδεών».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr