Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πολλοί είπαν ότι οι Αμερικανοί οικειοποιήθηκαν το γερμανικό χρυσό και κάλεσαν τη Μέρκελ να δράσει. «Μη με πείτε συνωμοσιολόγο, αλλά πιστεύω ότι η Μπούντεσμπανκ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιθεωρεί τον χρυσό μας σε αμερικανικά θησαυροφυλάκια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Χανς Ολαφ Χένκελ.
Σήμερα, παρότι ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται ολοφάνερα στις απαρχές ενός οικονομικού-νομισματικού πολέμου, που κανείς δεν ξέει πώς θα εξελιχθεί, το στέλεχος της Μπούντεσμπανκ, Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ δεν έχει θέσει ζήτημα (!) κι επομένως η Γερμανία θα διατηρήσει στην «αξιόπιστη» Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε Λονδίνο και Παρίσι τα μισά της αποθέματα χρυσού.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τα άλλα μισά (από τους 3.380 συνολικά τόνους που διαθέτει το Γερμανικό Δημόσιο) θα επιστρέφονταν στη Γερμανία έως το 2020, βάσει της ντιρεκτίβας της κεντρικής τράπεζας. Υστερα όμως από το Brexit και την εκλογή του Τραμπ η διαδικασία επιταχύνθηκε για το τέλος του 2017, ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή διάλυση της ευρωζώνης και να στηριχθεί ένα νέο μάρκο!
Πέρυσι τον Μάρτιο, όταν κανείς δεν φανταζόταν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, καθησύχαζε ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο γερμανικός χρυσός θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί αμέσως σε Νέα Υόρκη (πάνω από 1.200 τόνοι) και Λονδίνο (πάνω από 400). Το υποστηρίζει και σήμερα;
Η ειρωνεία είναι ότι μετά τον πόλεμο οι Γερμανοί έστειλαν το 98% του χρυσού τους στις δυτικές μητροπόλεις για να τον προστατεύσουν από μια σοβιετική εισβολή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου