Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η κυβέρνηση της Δανίας (μιας χώρας της Ε.Ε. που διατηρεί ακόμη τη νομισματική της ανεξαρτησία από τη Φρανκφούρτη, κι αυτό έχει τη σημασία του…) έπιασε αμέσως το μήνυμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που εξέπεμψε στο Νταβός ο ιδρυτής του Φόρουμ, Καρλ Σβαμπ: Μια νέα διασύνδεση ανάμεσα σε φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο, που θα μεταμορφώσει ριζικά την ανθρωπότητα.
Με το σκεπτικό ότι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple, η Google και η Microsoft διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ και οικονομική επιρροή από πολλά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Αντερς Σάμουελσεν, ανακοίνωσε στην «Politiken», ότι η χώρα του θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα διορίσει σύντομα… ψηφιακό πρεσβευτή στις έδρες τους, με πλήρεις διπλωματικές αρμοδιότητες!
«Οι εταιρίες αυτές έχουν εξελιχθεί σε ένα είδος νέων κρατών κι αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε», τόνισε ο Δανός ΥπΕξ, παραπέμποντας σε ρεπορτάζ των «Financial Times». Σύμφωνα με αυτό, οι αγοραίες αξίες της Apple και της Google έχουν γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αν ήταν κράτη θα ανήκαν στο G20.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο Σάμουελσεν διευκρίνισε πως η χώρα του θα διατηρήσει τις παραδοσιακές μορφές διπλωματικών σχέσεων με τα κανονικά κράτη, πλην, όμως, «έχει ανάγκη να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με εταιρίες που την επηρεάζουν».
Για τους παροικούντες την… Κοπεγχάγη η ρηξικέλευθη διπλωματική καινοτομία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Οπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα The Local, χάρη στη μεθοδική οικονομική της διπλωματία με αιχμή την οργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών Invest in Denmark, η Δανία έκλεισε πρόσφατα συμφωνίες με το Facebook και την Apple για την κατασκευή μεγάλων κόμβων δεδομένων στο Οντενσε και το Βίμποργκ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου