Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ηταν μια θετική εξέλιξη για να σταματήσει ο εμφύλιος στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, που χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, με μία μόνο εξαίρεση σε όλο τον πλανήτη.
Ο Ερντογάν με δηλώσεις του απέρριψε το περιεχόμενο των συνομιλιών και προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συμφωνίας λέγοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί επιτεύχθηκε μεταξύ διπλωματικών υπαλλήλων και όχι των ηγετών των δύο πλευρών της Λιβύης.
Η αντίδρασή του οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, που σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγουν οι Τούρκοι μισθοφόροι που βρίσκονται στο πλευρό του Σάρατζ, και φανερώνει τον παραλογισμό που διέπει τις κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα. Θρέφεται από τον πόλεμο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας του δημιουργώντας μέτωπα και προκαλώντας συρράξεις, επιχειρεί να σαμποτάρει ακόμη και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για να μην υποχρεωθεί σε μία ακόμη υποχώρηση.
Είναι σαφές ότι απέναντι σε αυτή την πολεμοχαρή συμπεριφορά δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σοβαρός διάλογος, αλλά ούτε και προσπάθεια να εξηγηθούν με λογικό τρόπο οι κινήσεις του.
Το διαπίστωσε και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με τον Ερντογάν «χρειάζεται ψυχίατρο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του». Η Τουρκία κήρυξε διπλωματικό πόλεμο στην Ευρώπη και στον τρόπο ζωής της αγκαλιάζοντας τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.
Το κατάλαβε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος το πρωί ανακοίνωσε ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στο διήμερο 28-29 Οκτωβρίου και το μεσημέρι η Αγκυρα ανακοίνωνε για αυτές τις ημέρες γυμνάσια με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το αντιλήφθηκε και η καγκελάριος Μέρκελ, που νόμιζε ότι είχε πετύχει συμφωνία με τον Ερντογάν για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών και μέσα σε λίγες ώρες η Τουρκία άνοιγε τα Βαρώσια και ξαναέστελνε το «Ορούτς Ρέις» ανοιχτά του Καστελλόριζου.
Το βλέπει και ο Πούτιν, που διαφωνεί πλέον ανοικτά με τον Ερντογάν από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαία η αυριανή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Συνθήκες φρενοκομείου θέλει να στήσει η Αγκυρα και στο Αιγαίο, βλέποντας τη διπλωματική υπεροχή της Ελλάδας, που κερδίζει διαρκώς συμμάχους και θέτει ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα της τουρκικής οικονομίας, όπως είναι η τελωνειακή σύνδεση, οι οικονομικές κυρώσεις και το εμπάργκο όπλων. Ο λογαριασμός ανεβαίνει για τον Ερντογάν, η λίρα έχει βυθιστεί και οι επενδυτές αποχωρούν λόγω της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Η Ελλάδα κινείται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, το έδειξε στον Εβρο και το αποδεικνύει καθημερινώς στα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά όσο οι Ευρωπαίοι εταίροι -και ιδίως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία- λειτουργούν με βάση τις διμερείς τους σχέσεις με την Αγκυρα και όχι υποστηρίζοντας τα μέλη της Ενωσης, η Αγκυρα θα αποθρασύνεται. Τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και την εγκατάσταση της νέας ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, στα μέσα Ιανουαρίου.
Ας το έχουν όλοι υπόψη τους, και ιδίως όσοι αιθεροβάμονες πιστεύουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να λογικευτεί…
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ…
Οσοι παρακολούθησαν την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή μάλλον θα πίστεψαν ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κατά του Σταϊκούρα αλλά του Χρυσοχοΐδη. Ο πτωχευτικός νόμος πέρασε στο περιθώριο και όλα περιστρέφονταν γύρω από τα Ελληνοτουρκικά. Η ατυχής δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, περί εθνικισμού για τα 12 μίλια, ήταν αρκετή για να χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ασκήσει αντιπολίτευση πάνω στα εθνικά μας θέματα.
Το κόμμα που μέχρι πρότινος αμφισβητούσε την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων, τώρα εμφανίζεται ως «υπερπατριωτικό», δημαγωγώντας με το αναφαίρετο δικαίωμά μας για τα 12 μίλια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που ήρθε σε συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και εξουδετέρωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο με τη μερική ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Η επέκταση των 12 μιλίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, δεν προσφέρεται ούτε για λαϊκισμούς αλλά ούτε και για γκάφες.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr