Επιπτώσεις
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο φετινός καύσωνας έχει μετατρέψει τα βοσκοτόπια σε ξερότοπους, ενώ έχει συρρικνώνει και τις σοδειές των σιτηρών, που αποτελούν το βασικό συστατικό των ζωοτροφών.
Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και κατ’ επέκταση οι υψηλές θερμοκρασίες είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά αποθέματα ζωοτροφών, ενώ στη Γαλλία τα χωράφια με καλλιέργειες καλαμποκιού βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας.
Αντίστοιχα, η Γερμανία υποφέρει από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ξεραίνοντας ποτάμια που αξιοποιούνταν για την άρδευση.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που επιβεβαιωθεί το δυσοίωνο σενάριο της μείωσης των κοπαδιών, οι τιμές των παραγόμενων από αυτά προϊόντων, όπως το κρέας, το γάλα και το τυρί, θα εκτοξευθούν και από το κύμα των ανατιμήσεων δεν θα μείνει ανεπηρέαστη ούτε η Ελλάδα. Αλλωστε, η χώρα μας εισάγει το 80% του μοσχαρίσιου κρέατος από τη Γερμανία και τη Γαλλία και πάνω από το 50% χοιρινού από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά βάση από τη Γερμανία, ενώ είναι αυτάρκης μόνο σε κοτόπουλα και πρόβειο κρέας.
Ενδεικτικά, το 2020 εισήχθησαν στην Ελλάδα πάνω από 380.000 τόνοι κρέατος όλων των ειδών (νωπό, κατεψυγμένο, επεξεργασμένο), η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα και η εγχώρια αγορά γάλακτος είναι ελλειμματική, με τις εισαγωγές να αγγίζουν το 50% και πλέον της κατανάλωσης (για γάλα και τυροκομικά).
«Οταν εισάγουμε τόσο μεγάλες ποσότητες κρεάτων και γάλακτος, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ξηρασίας, μπορεί να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το ύψος των ανατιμήσεων, θεωρούμε ότι τα νοικοκυριά θα πιεστούν πολύ και αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσουν οι καταναλωτές να τα αγοράσουν. Ηδη οι τιμές των κρεάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής και εκτιμώ ότι μέχρι τέλος του έτους θα ανέβουν επιπλέον 10%-15%», τονίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι η τιμή του παραγωγού στο αγελαδινό γάλα από 0,38 ευρώ το κιλό πέρυσι έχει εκτιναχθεί σε 0,55 ευρώ και δεν αποκλείει να φτάσει ακόμα και 0,60 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι η τιμή του φρέσκου γάλακτος κυμαίνεται από 1,25 έως 1,75 ευρώ το λίτρο. Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, η τιμή που πωλούν οι κτηνοτρόφοι έχει εκτοξευθεί κατά 30% περίπου στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ οι καταναλωτές το αγοράζουν αυτήν τη στιγμή έναντι 12-13 ευρώ το κιλό, από 9-10,5 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ στα 6 ευρώ το κιλό κινείται το χοιρινό. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσομπάνος υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές έχουν στραφεί στο κοτόπουλο, το οποίο είναι το πιο φθηνό κρέας, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αυξημένη ζήτηση.
Εκτιμήσεις
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Πάντως, εκπρόσωποι της αγοράς, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, δηλώνουν ότι δεν θα τους προκαλέσει εντύπωση αν η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος φτάσει ακόμα και τα 15 ευρώ το κιλό και το χοιρινό τα 8-9 ευρώ το κιλό, σε περίπτωση που η Γερμανία κατά το αλώνισμα, που συνήθως οι αγρότες το κάνουν στις αρχές Οκτωβρίου, δει την παραγωγή σιτηρών τόσο μειωμένη λόγω της ξηρασίας που δεν θα επαρκεί για να ταΐσει τα ζώα της.
Μάλιστα, η Γερμανία ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε σημαντική πτώση της παραγωγής κρέατος στους 3,5 εκατ. τόνους. Οπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), το ποσοστό αυτό ήταν κατά 7,9% χαμηλότερο απ’ ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αναλυτικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, σφαγιάστηκαν 23,8 εκατ. χοίροι, περίπου 2,3 εκατ. λιγότερα ζώα (-8,9%) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η ποσότητα του παραγόμενου χοιρινού κρέατος μειώθηκε κατά 10,1% σε 476.100 τόνους (-47.500 τόνους) σε σύγκριση με το 2021. Αντίστοιχα, κατά 9,1% υποχώρησε η παραγωγή του βόειου κρέατος σε 476.100 τόνους (-47.500 τόνους) σε σύγκριση με το 2021.
Σχετικά με το γάλα, πηγές της ελληνικής αγοράς αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο. Αλλωστε, η χώρα μας αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή του γάλακτος και, σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνο, από τον Οκτώβριο θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, λόγω του δυσβάστακτου κόστους των ζωοτροφών. «Το άχυρο έχει φτάσει 0,095 ευρώ το κιλό από 0,054 ευρώ πέρυσι, η σόγια από 0,35 ευρώ εκτινάχθηκε σε 0,62 ευρώ και η κράμβη από 0,24 ευρώ σε 0,49 ευρώ, ενώ η τιμή του ρεύματος έχει διπλασιαστεί. Συνολικά, το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει αυξηθεί κατά 100% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2021», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΕΚ.
Μειώνονται τα κοπάδια, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σε δεινή θέση λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χοιρινού κρέατος και τυριού. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg,αντιμετωπίζουν ήδη πολλές δυσκολίες με την αύξηση του κόστους των σιτηρών, των ζωοτροφών και της ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού των ζώων εκτινάσσοντας τις τιμές του κρέατος κατά περίπου 12% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.
Το πρόβλημα επιδεινώνει η λειψυδρία, διαγράφοντας δυσοίωνη την πορεία των τιμών. «Εχουμε ξαναβρεθεί σε αυτήν την κατάσταση σε άλλες ξηρές χρονιές, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Να αναμένετε ότι το κόστος του γάλακτος θα αυξηθεί», δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γάλακτος, Alexander Anton.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ενωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας, Richard Findlay, επισήμανε ότι τα βοοειδή τρέφονται με σανό, το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες τον χειμώνα και είναι σχεδόν βέβαιο σε υψηλότερες τιμές.
Ομως και οι γαλακτοπαραγωγοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση και οι διαταραχές λόγω ξηρασίας μπορεί να μειώσουν την παραγωγή τους, επισήμανε ο Anton. Μάλιστα, ήδη οι αγελάδες δίνουν λιγότερο γάλα εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών.
«Αυτήν την εποχή του έτους, όλα τα ζώα πρέπει να βρίσκονται έξω και να βόσκουν χορτάρι, το οποίο αποτελεί τη φθηνότερη μορφή τροφής», επισήμανε ο Findlay, τονίζοντας ότι «επειδή δεν το κάνουν αυτό, υπάρχει σίγουρα επιπλέον κόστος».
Την ίδια ώρα, η «Strategie Grains» αναμένει τη μικρότερη συγκομιδή αραβόσιτου στην Ε.Ε. από το 2007. Αντίστοιχα, το σιτάρι, που αποτελεί το βασικό συστατικό ζωοτροφών, βρίσκεται σε έλλειψη, καθώς ναι μεν ξεκίνησαν οι εξαγωγές των πρώτων φορτίων από τα ουκρανικά λιμάνια μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τη Ρωσία, ωστόσο η εφοδιαστική αλυσίδα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ανάσες… δροσιάς από σήμερα