Αυτό το φαινόμενο, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς μετά την αποχώρηση της βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη και της βουλευτού Βοιωτίας Γιώτας Πούλου από το κόμμα.
Πρώτο κόμμα σε αποσχίσεις βουλευτών είναι αριθμητικά ο ΣΥΡΙΖΑ όπου μετρά έως σήμερα 18 αποχωρήσεις. Πρόκειται για τους: Οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τσιούφη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζκιούρ Φερχάτ, Αθηνά Λινού, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκη και Γιώτα Πούλου.
Δεύτερη κοινοβουλευτική ομάδα σε απώλειες βουλευτών είναι το κόμμα των Σπαρτιατών που μετρά αποχωρήσεις- διαγραφές αλλά και επιστροφές! Οι 7 πάντως σήμερα πρώην Σπαρτιάτες που κάθονται στα ορεινά των Ανεξαρτήτων είναι οι Γιάννης Δημητροκάλλης, Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυβγιωτάκης και Κωνσταντίνος Φλώρος.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, από την δική του μετρά τρεις βουλευτές. Τους διαγραμμένους Αντώνη Σαμαρά, Μάριο Σαλμά και Λευτέρη Αυγενάκη.
Η Πλεύση Ελευθερίας, έχει δύο διαγραφές βουλευτών της, τον Μιχάλη Χουρδάκη και την Αρετή Παπαϊωάννου υιός και μητέρα αντίστοιχα.
Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε τον Μπουρχάν Μπαράν, ενώ την απώλεια του Παύλου Σαράκη μετρά και η Ελληνική Λύση.
Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε ( σε παρένθεση είναι ο αριθμός των βουλευτών που εκλέχτηκαν με το κόμμα):
ΝΔ 155 (158)
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 29 (47)
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31 (32)
ΚΚΕ 21 (21)
Ελληνική Λύση 11 (12)
Νέα Αριστερά 11 (0)
Νίκη 10 (10)
Πλεύση Ελευθερίας 6 (8)
ΚΟ Σπαρτιάτες 5 (12)
Ανεξάρτητοι 21 (0)