Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παραίτηση Αντωνοπούλου περιμένει ο Τσίπρας – Έντονη δυσαρέσκεια

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το διαμέρισμα για το οποίο η Ράνια Αντωνοπούλου έπαιρνε επίδομα ενοικίου

Στα σχοινιά βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι η Ράνια Αντωνοπούλου λαμβάνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια ποσό 1.000 ευρώ τον μήνα ως επίδομα ενοικίου, και μάλιστα τα πήρε με αναδρομική ισχύ, έπειτα από δικό της αίτημα.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός.

«Δεν θεωρώ ορθή τη χρήση της διάταξης», είπε ο πρωθυπουργός στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, «αναμένω την απάντησή σου», πρόσθεσε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα χρόνου η παραίτησή την οποία περιμένει ο πρωθυπουργός.

Άδειασμα και από Τζανακόπουλο

Την Ράνια Αντωνοπούλου «άδειασε» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος όχι μόνο πήρε αποστάσεις από την επιλογή της αναπληρώτριας υπουργού αλλά αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχαν της επισήμανε ότι δεν θεωρεί ορθό το ότι η υπουργός έκανε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο κ.Τζανακόπουλος παρέπεμψε σε κάποιου είδους επίσημη τοποθέτηση της κ. Αντωνοπούλου.

Η ίδια δέχεται αφόρητες πιέσεις να εκδώσει ανακοίνωση, ώστε να εξηγήσει την προκλητική στάση της.

Κατρούγκαλος για επίδομα σε Αντωνοπούλου: Μικροπολιτικό το θέμα

Ως «μικροπολιτικό θέμα», χαρακτήρισε την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου που λαμβάνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι λίγο μικροπολιτικό το θέμα. Εδώ έχουμε υπαρκτά σκάνδαλα», ανέφερε μιλώντας στον «Real fm».

Ωστόσο όπως είπε στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός «πρέπει στο μέλλον όταν ξαναδούμε το ζήτημα, να θέσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια».

Η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται. Η είδηση προκάλεσε σάλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να το διαχειριστεί.

Κουβέντα από την Κυβέρνηση για το «χρυσό» ενοίκιο της Ράνιας Αντωνοπούλου

Εκθετη βρίσκεται η κυβέρνηση στα μάτια της κοινής γνώμης για το «ηθικό ατόπημα» πλουσίων -κατά το πόθεν έσχες τους- υπουργών της να ζητούν να τους πληρώνει το κράτος το ενοίκιο για το σπίτι που διαμένουν.

Το ατόπημα είναι διπλό γιατί το νομοθετικό έρεισμα για τέτοιου είδους προνόμια ψηφίστηκε με τη διάταξη του άρθρου 25 που πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015). Σε αυτό το νόμο, που «έδεσε» τη χώρα σε πολυετή λιτότητα, οι κυβερνώντες επεξέτειναν και προνόμια υπουργών τους που άσκησαν… νομίμως το δικαίωμα που τους παρασχέθηκε και μάλιστα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Η πρώτη… επιδότηση ενοικίου ήρθε στο φως με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την περασμένη Πέμπτη, και αφορά στην κάλυψη της ετήσιας δαπάνης ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Κυβέρνηση και υπουργείο τηρούν «αιδήμονα σιγή».

Παρά τη σιωπή πάντως, η δυσφορία που προκάλεσε η απόφαση να πληρώνει το κράτος το «χρυσό» ενοίκιο των 1.000 ευρώ το μήνα για το σπίτι στο Κολωνάκι όπου διαμένει η εξωκοινοβουλευτική υπουργός και σύζυγος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι έντονη όχι μόνο στους διαδρόμους του υπουργείου αλλά και ανάμεσα σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν τους επισημαίνεται πως η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο και απόφαση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης…

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. άλλαξε η απόφαση του 1994 του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για 4 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα ενώ συμπεριέλαβε και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έγινε με το άρθρο 25 στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015). Μάλιστα η απόφαση ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Ετσι, η κ. Αντωνοπούλου, τηρώντας το… γράμμα του νόμου, χρησιμοποίησε το άρθρο 25 του ν. 4336/2015 του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετέπειτα απόφαση που υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να της πληρώσει το ενοίκιο των 12.000 ευρώ.

Και οι αρμόδιοι διευθυντές, όπως φαίνεται από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», υπέγραψαν. Σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η μία έγκριση δαπάνης, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2017, είναι ύψους 3.000 ευρώ και αφορά τη διαμονή της αναπληρώτριας υπουργού για το διάστημα 01/10/2016 έως 31/12/2016, δηλαδή τρεις μήνες. Η άλλη έγκριση, με ημερομηνία 26/9/2016, είναι ύψους 12.000 ευρώ και αφορά τη δαπάνη διαμονής της για το διάστημα από 01/09/2015 έως 31/08/2016, δηλαδή διάστημα 12 μηνών.

Οπως μάλιστα αναφέρεται και στις δύο αποφάσεις, η αν. υπουργός είχε καταθέσει σχετική αίτηση τον Απρίλιο του 2016.

Να σημειώσουμε ότι τα κριτήρια πληρούν επίσης ο κ. Χουλιαράκης, αλλά και η κ. Αχτσιόγλου, όπως και άλλοι της κυβέρνησης, που έχουν, βάσει νόμου, τα ίδια προνόμια, δηλαδή να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός το νοίκι επειδή τους διόρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπουργούς, υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς.

Το θέμα είναι καθαρά ηθικό. Η κυβέρνηση, που νομοθέτησε με το νόμο 4336/2015 μέτρα-σοκ για μισθούς, συντάξεις και αύξηση φόρων, έφερε και διάταξη που λέει ότι και οι υπουργοί της, οι υφυπουργοί της και οι γενικοί γραμματείς της που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα δικαιούνται να τους πληρώνει το κράτος το ενοίκιο στο σπίτι που διαμένουν στην Αθήνα, εφόσον δεν έχουν στην πρωτεύουσα δική τους κατοικία. Ολα αυτά σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει.

Υπάρχει λοιπόν το νόμιμο, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το ηθικό γιατί μια κυβέρνηση της «Αριστεράς», που ξεκίνησε με υποσχέσεις ότι «σκίζω Μνημόνια», διέβη… τον Ρουβίκωνα και έφτασε να εφαρμόζει Μνημόνια μοιράζοντας φτώχεια και δυστυχία στους πολίτες από τη μια και διευρύνοντας προκλητικά προνόμια από την άλλη σε κυβερνητικά της στελέχη!

Η απόφαση του 1994 έλεγε ότι τα έξοδα διαμονής πληρώνονται από τη Βουλή και μόνο σε βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα. Η διαμονή τους δε, θα ήταν δωρεάν μόνο για τα ξενοδοχεία που η Βουλή θα πλήρωνε με κριτήριο να είναι κοντά στο Κοινοβούλιο και μόνο για τέσσερις διανυκτερεύσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη).

Η απόφαση αυτή δεν άλλαξε από καμία κυβέρνηση, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. και πέρασαν μια διάταξη, τη διάταξη του άρθρου 25, μέσα στις 977 σελίδες του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, με την οποία επεξέτειναν τα έξοδα διαμονής και σε μη βουλευτές μέλη της κυβέρνησης.

Δεν προβλέφθηκε μάλιστα κανένα απολύτως κριτήριο εισοδήματος, πολλώ δε, οι βουλευτές που ψήφισαν τα μέτρα-σοκ του τρίτου Μνημονίου δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να ζητήσουν κάποιο πλαφόν, ώστε το κράτος που είναι χρεοκοπημένο να μην πληρώνει το σύνολο, αλλά ένα μέρος από τα χρυσά ενοίκια των 12.000 ευρώ για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που πήραν κυβερνητικά πόστα.

Ετσι λοιπόν στα «μάτια» του νόμου και χωρίς κανένα κριτήριο η κ. Αντωνοπούλου και κάθε άλλο εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος της κυβέρνησης μπορούν να εμφανίζονται ως «φτωχοί και άποροι» χωρίς να είναι και επειδή τους ανέθεσε ο κ. Τσίπρας κυβερνητικό θώκο, έχουν και το νόμιμο δικαίωμα να τους πληρώνει το νοίκι ο ελληνικός λαός, δηλαδή ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ο συνταξιούχος, που έχουν χάσει πάνω από το 1/3 των δικών τους εισοδημάτων!

Το ζευγάρι με το… χρυσό πόθεν έσχες

Η κ. Αντωνοπούλου, που αρμοδιότητά της είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, είναι μαζί με το σύζυγο της, Δημήτρη Παπαδημητρίου, το πλουσιότερο ζευγάρι της κυβέρνησης, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημητρίου ανέρχεται στα 2.725.881 δολάρια. Το χαρτοφυλάκιο αυτό κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί. Την ίδια χρονιά δήλωσε εισοδήματα 453.429 δολάρια. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κατείχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες. Το υπουργικό ζεύγος έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια.

Επίσης, το ζευγάρι διαθέτει ακίνητο 110 τ.μ. στη Νέα Υόρκη και μια βίλα 300 τ.μ. στη Σύρο με πισίνα 80 τ.μ., αλλά δεν έχει σπίτι στην Αττική. Στο πόθεν έσχες αναφέρεται μόνο ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα 31,60 τ.μ., του οποίου η ψιλή κυριότητα ανήκει κατά 100% στον υπουργό Οικονομίας.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Τζάμπα μάγκας…

Kon

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Η «χαριστική βολή»

Kon

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Τι άνθρωπος είναι αυτός τελικά;

Kon

Το γαρ πολύ της… απώλειας

Kon

«Μας λένε ψεύτες, όχι… κλέφτες», έλεγε κάποτε ο κ. Τσίπρας

Kon

Σφυροκόπημα Κωνσταντόπουλου στον Τσίπρα: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς

Μιχάλης Μάρδας

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Νέο ’89

Kon