Ο Οργανισμός αναφέρει σε εγκύκλιό του ότι στην περίπτωση που το ποσό που θα πάρουν με την οριστική απόφαση είναι μικρότερο από την προκαταβολή τότε θα επιστρέψουν τη διαφορά, όση και αν είναι αυτή!
Αν δεν υπογράψουν τη δήλωση, δεν θα παίρνουν τίποτε ως προκαταβολή και θα περιμένουν όποτε βγει η κανονική σύνταξη να πληρωθούν αυτά που δικαιούνται πραγματικά.
Οσοι υπογράψουν τη δήλωση, όμως, δέχονται ανεπιφύλακτα να τους ζητηθούν πίσω συντάξεις, στην περίπτωση που η οριστική σύνταξη είναι μικρότερη.
Η προκαταβολή σε επιζώντες συζύγους, καθώς και σε τέκνα του θανόντος που δεν έκλεισαν τα 18 ή τα 24 αν σπουδάζουν, δεν ξεπερνά τα 345 ευρώ, όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ. Το ποσό αυτό καθορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας γιατί δεν βγαίνουν ούτε προσωρινές συντάξεις χηρείας, λόγω αδυναμιών των υπηρεσιών. Το υπουργείο βέβαια είχε εκδώσει άλλη εγκύκλιο στις 29 Ιουνίου του 2016 και έλεγε ότι στις συντάξεις χηρείας χορηγείται προσωρινή σύνταξη 192 ευρώ. Δεν την εφαρμόζουν όμως τα Ταμεία γιατί ακόμη δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το νομοθέτημα Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό. Παρότι πέρασαν 6 και πλέον μήνες, ο νόμος 4387/16 δεν εφαρμόζεται και η τρόικα ζητάει να εκδοθούν ούτε μία ούτε δύο αλλά περίπου 22 αποφάσεις και εγκύκλιοι, ει δυνατόν άμεσα.
Επειδή τα Ταμεία δεν μπορούσαν να εκδώσουν ούτε καν προσωρινές συντάξεις χηρείας, αποφασίστηκε να δίνουν προκαταβολές των 345 ευρώ και η εκκαθάριση να γίνει μετά με την οριστική σύνταξη.
Ο ΟΑΕΕ, ακολουθώντας την οδηγία του υπουργείου, καθόρισε μεν τι δικαιούνται οι χήρες ή και τα τέκνα από σύνταξη χηρείας, αλλά φρόντισε να διασφαλίσει ότι αν οι δικαιούχοι πάρουν λιγότερα με την οριστική σύνταξη, τότε να επιστρέψουν μέρος της προκαταβολής.
Η παγίδα που οδηγεί σε αναδρομικές επιστροφές προκαταβολών σύνταξης βρίσκεται στον νόμο Κατρούγκαλου που ορίζει ότι για αιτήσεις από 13/5/2016 και μετά η σύνταξη θανάτου στον επιζώντα σύζυγο ορίζεται στο 50% της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών. Σε κάθε παιδί (ως 18 ετών ή ως 24 αν σπουδάζει) καταβάλλεται το 25% από το υπόλοιπο 50% της σύνταξης του θανόντος. Τα ποσοστά με τον παλιό νόμο ήταν 70% στην/στον σύζυγο και 30% στα τέκνα.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου