Ο λόγος; Η «προστασία» για τις λιγοστές οικονομίες που μπορεί να διαθέτουν ειδικά τη δεδομένη περίοδο, κατά την οποία οι τιμές πώλησης των ακινήτων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών της E- Real Estates, σύμφωνα με την οποία τα μισθώματα των κατοικιών για τους φοιτητές έχουν υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι από 5-7 % για παλαιά ακίνητα, ενώ η πτώση για ακίνητα δεκαετίας αγγίζει το 10%. «Ενώ πριν 3-4 χρόνια δεν γινόταν λόγος για αγορά ακινήτων από τους γονείς ως μορφή επένδυσης (σ.σ. κάτι το οποίο ήταν σύνηθες προ κρίσης) τώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι ζητούν, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ευκαιρίες, τα λεγόμενα «σκοτωμένα» ακίνητα και γκαρσονιέρες ακόμη κι έως 6.000 – 10.000 ευρώ, κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ακραίες και περιορισμένης κλίμακας», επισημαίνει η έρευνα. Από την άλλη, οικογένειες που διαθέτουν ρευστότητα, ζητούν να προκαταβάλλουν σε μετρητά τα μισθώματα όλου του έτους, αποκομίζοντας έτσι μια έκπτωση της τάξεως του ενός μισθώματος, ενώ άλλοι ζητούν το μισθωτήριο να έχει έναρξη μετά τις 20-25/9 ώστε να εξοικονομήσουν ενοίκια και λογαριασμούς. Αιτήματα, τα οποία αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν αποδεκτά.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του γνωστού κτηματομεσιτικού δικτύου, η συνήθης ερώτηση όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν ανοίγει το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και ποιο είναι το μηνιαίο ποσό των κοινοχρήστων. «Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα».
Η E- Real Estates επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν, αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή, διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί κι εφέτος, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές: «Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου», αναφέρεται στην έρευνα. Επιπλέον, κατά τις ημέρες των εγγραφών μπορεί να υπάρξει έως και 20 % ‘’καπέλο’’ σε ακίνητο κοντά στις σχολές.
Η νέα τάση
Μία νέα τάση, προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών: Οι λέξεις student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά sites. Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής. Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.