Οκτώ ειδικοί επιστήμονες γράφουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναλύοντας μια σειρά σημαντικών πτυχών της διαδικασίας, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα και φωτίζοντας «γκρίζα» ή δυσνόητα σημεία. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αλλαγές επί του νομοσχεδίου θα πρέπει να αναμένονται μέχρι την τελευταία στιγμή σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν αστοχίες γενικότερου ή τοπικού ενδιαφέροντος.
Τα βασικότερα σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο έχουν ως εξής:
Στο άρθρο 1, του νομοσχεδίου που αφορά στην αναδάσωση και τις δασοκομικές εργασίες, διευκρινίζεται πως για πληρωμή από το δικαιούχο της δαπάνης αναδάσωσης για εκτάσεις έως και 4 στρέμματα δεν υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη μελέτης. Επίσης, αν δεν υπάρχει έκταση προς αναδάσωση, τότε η δασική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει από τον εκχερσωτή άλλες δασοτεχνικές εργασίες.
Με το άρθρο 2, που αφορά στη γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα – ειδικότερα όσων εκχερσώθηκαν προ του 1975- αποσαφηνίζεται πως:
• Επιτρέπονται οι μικροεγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την αγροτική καλλιέργεια.
• Μειώνεται το τίμημα εξαγοράς στο ¼ της αντικειμενικής.
• Μπορεί να καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις.
• Κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 €.
Παράλληλα, ένας αγρότης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε πριν απότο 1975 και με ένορκη κατάθεση. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να έχει δηλωθεί το οικόπεδο στην εφορία, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ.
Με το άρθρο 3 χωροθετούνται:
• Οι υδατοκαλλιέργειες (χερσαίες εγκαταστάσεις) επί εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.
• Τα αστεροσκοπεία στις ίδιες εκτάσεις και δίνονται 3 χρόνια για τη νομιμοποίησή τους.
• Τα μελίσσια εκτός πάρκων, αλσών και χώρων αναψυχής.
Επιπλέον, αφαιρείται το κατώτατο όριο απόστασης για επεμβάσεις που γίνονται σε εκτάσεις τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (3.000 μέτρα).
Στο άρθρο 4 δίνονται διευκρινίσεις για τη γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων, οι οποίες εκχερσώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1975-2007. Ειδικότερα, γίνονται επιτρεπτές όλες οι μικροεγκαταστάσεις που έχουν σκοπό να εξυπηρετούν αγροτική καλλιέργεια. Κρίνεται παράλληλα αναγκαία η οικονομοτεχνική, μόνο στις εκτάσεις που δεν είναι ΟΣΔΕ.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής