«Πρωταγωνιστής» ένας 25χρονος Πακιστανός, ο οποίος το 2014 διέπραξε με τη συμμορία του διπλή δολοφονία στην πατρίδα του. Σύμφωνα με τις Αρχές, συμμετείχε σε σκληρή οργάνωση εκβιαστών, που πουλούσε προστασία σε καταστήματα στο Πακιστάν, ανάμεσά τους πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα μέλη της συμμορίας είχαν συνήθως μαζί τους καλάσνικοφ και δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν όταν κάποιος τους έφερνε αντίσταση. Τα θύματα της διπλής δολοφονίας έφεραν αντιρρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, στους εκβιασμούς, με αποτέλεσμα να δεχθούν πυρά. Ο ένας από τους δύο, μάλιστα, δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι. Την ώρα του εγκλήματος υπήρχαν περίπου 10 μάρτυρες και έτσι η πακιστανική Αστυνομία μπόρεσε να «δέσει» τη δικογραφία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.
Ο 25χρονος, ωστόσο, κατάφερε τότε -πριν από δυόμισι χρόνια- να διαφύγει από το Πακιστάν, με αποτέλεσμα η Ιντερπόλ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και «ερυθρά αγγελία». Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο Πακιστανός εντοπίστηκε στην περιοχή της Θήβας και συνελήφθη. Ακολούθησε ένα δικαστικό θρίλερ, με τον 25χρονο να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στη χώρα του γιατί κινδυνεύει με θανατική ποινή, ενώ ζήτησε να του χορηγηθεί άσυλο. Οι δικαστικές Αρχές του Ναυπλίου απεφάνθησαν -ύστερα από καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας ελλιπών στοιχείων και της γλώσσας στην οποία ήταν γραμμένη η δικογραφία- την έκδοση του δράστη. Ο 25χρονος, ωστόσο, προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, που έκρινε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί διότι κινδυνεύει στη χώρα του με θάνατο. Ετσι, ο δράστης κατέληξε σήμερα να κρατείται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, χωρίς να δικαστεί για την ανθρωποκτονία. Για την περίπτωσή του έχει κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης, η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα πάρει χρόνο.
Από την πλευρά τους οι οικογένειες των θυμάτων δίνουν το δικό τους αγώνα για να δικαστεί ο 25χρονος. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής επικοινώνησε με τον αδερφό του θύματος, Sohail Maqsood, ο οποίος ζει στην Ισπανία, όπου διατηρεί σούπερ μάρκετ. Από εκεί προσπαθεί μέσω νομικού εκπροσώπου να παρακολουθήσει τη δικαστική εξέλιξη, για την οποία δηλώνει δυσαρεστημένος: «Αν ισχύσει η απόφαση για τη μη έκδοσή του, τότε να ξέρετε πως η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκληματιών. Πάρτε για παράδειγμά αυτό που έγινε στη Γερμανία με τον Αφγανό. Είχε βιάσει την κοπέλα στην Ελλάδα και μετά το έκανε και στη Γερμανία. Αυτός όμως θα μπορέσει να εκδοθεί στην Ελλάδα. Να ξέρετε ότι στο χωριό του δράστη, οι συγγενείς του, όταν έμαθαν για την απόφαση, έκαναν μια μεγάλη γιορτή. Είχε μαζευτεί όλο το χωριό για να γιορτάσει την απόφαση».
Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, κ. Παναγιώτης Μπαϊλακτάρης, τονίζει, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ότι οι Αρχές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου στο πέρασμα του χρόνου να μην αφεθεί ελεύθερος ο δράστης: «Το πρώτο μέλημα όλων είναι να μην αφεθεί ελεύθερος ένας άνθρωπος ο οποίος αποδεδειγμένα έχει διαπράξει διπλή δολοφονία. Ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να δικαστεί στη χώρα μας. Η έκδοσή του απορρίφθηκε δικαιολογημένα από τον Αρειο Πάγο, συνεπώς θα κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Μέχρι τότε λογικά θα κρατηθεί στο κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Οι απελάσεις, ωστόσο, είναι αργόσυρτες και πολλές φορές η παραμονή τέτοιων ατόμων στα κέντρα μεταναστών γίνεται συνήθεια και τα μέτρα ασφαλείας ατονούν (πολλοί αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους). Οι Αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου το άτομο αυτό, που είναι επικίνδυνο για την κοινωνία, να μην αφεθεί ελεύθερο ούτε για δύο ώρες έως ότου πραγματοποιηθεί στο μέλλον η απέλασή του στη χώρα του».
Η δολοφονία της Μαρίας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο «στολίδι» της Νέας Ιωνίας
Το δικαστικό θρίλερ με τον 25χρονο ήρθε στο φως σε μια περίοδο που οι γερμανικές Αρχές επέρριπταν ευθύνες στην Ελλάδα για το χειρισμό της υπόθεσης του Αφγανού που δολοφόνησε στις 16 Οκτωβρίου 2016 την 19χρονη φοιτήτρια Μαρία Λαντενμπέργκερ, κόρη Ευρωπαίου αξιωματούχου, στην πόλη Φράιμπουργκ.
Ο Αφγανός είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα το 2014 σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας που είχε κάνει το 2013 εις βάρος 20χρονης κοπέλας από το Αγρίνιο που έκανε διακοπές στην Κέρκυρα.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε επικρίνει τις ελληνικές Αρχές επειδή δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας εναντίον του υποστηρίζοντας ότι ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων ταυτότητας μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου. Από την πλευρά τους οι ελληνικές Αρχές αντέτειναν ότι «για οποιοδήποτε νέο αίτημα ασύλου σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από τη χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου», υπονοώντας ουσιαστικά ότι οι γερμανικές Αρχές είναι αυτές που θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές.
Ο Αφγανός είχε αποφυλακιστεί στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου 2015, παραβίασε τους περιοριστικούς όρους περίπου δύο μήνες μετά και έφυγε για τη Γερμανία. Λίγους μήνες αργότερα δολοφόνησε στην πόλη Φράιμπουργκ την άτυχη Μαρία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής