Στη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης τριών χρόνων από τη δολοφονία και 17 ολόκληρους μήνες μετά την έναρξή της, η ακροαματική διαδικασία έχει ακόμα πολλά… χιλιόμετρα μπροστά της και η ετυμηγορία για την πολύκροτη υπόθεση αργεί: Θα απαιτηθεί πάνω από ένα-ενάμισι έτος ακόμα (δηλαδή μέχρι το 2018) και αυτό είναι η πιο αισιόδοξη εκτίμηση παραγόντων της δίκης!
Ρόλο καταλύτη για την επιτάχυνση των ρυθμών έπαιξε η μεταφορά της διαδικασίας από τη -συχνά μη διαθέσιμη και πλέον ακατάλληλη λειτουργικά- δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών και, ιδίως, η απαλλαγή των μελών της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από το βάρος χειρισμού κι άλλων υποθέσεων. Δύο αιτήματα που έθεσαν εξ αρχής κυρίως οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, αλλά και οι δικαστές, αλλά δεν ικανοποιήθηκαν από τους αρμοδίους (πολιτικούς και υπηρεσιακούς) παρά μόλις στο τέλος του Ιουνίου. Ετσι, η διαδικασία δεν έχει διανύσει ούτε το… μισό δρόμο. Ενδεικτικά:
1.Εχουν πραγματοποιηθεί 85 δικάσιμοι, σχεδόν οι μισές πάντως ήταν… κενές περιεχομένου λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων, της διενέργειας του δημοψηφίσματος αλλά και των εκλογών.
2.Εχουν εξεταστεί περί τους 25 μάρτυρες, όταν μόνον ο αρχικός κατάλογος (μαρτύρων κατηγορητηρίου) περιλαμβάνει 131 άτομα. Αν υπολογιστεί και ο αριθμός των μαρτύρων που έχουν προταθεί από την υπεράσπιση, αλλά και την πολιτική αγωγή, οι άνθρωποι που θα καταθέσουν αναμένεται να «ανέλθουν» τουλάχιστον σε 250.
3.Μόλις στις 8 Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε η εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας Φύσσα και το δικαστήριο εισήλθε στην εξέταση της δεύτερης από τις δικογραφίες που συνεκδικάζονται, αυτή για τη δολοφονική επίθεση κατά Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα, τον Ιούνιο του 2012. Εκκρεμούν προς εξέταση, μεταξύ άλλων, οι υποθέσεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας μελών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο 2013 στο Πέραμα, της επίθεσης κατά εργατών από το Πακιστάν στην Ιεράπετρα Κρήτης τον Φεβρουάριο του ’13, της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Ζαχμάτ Λουκμάν τον Ιανουάριο του ίδιου έτους κ.ά.
4.Το πέρας των μαρτυρικών καταθέσεων θα ακολουθήσει ένα ακόμα επίπονο και χρονοβόρο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας, που αφορά στην ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων, ανάμεσά τους τα σχετικά με τα ευρήματα από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων, την προβολή και ακρόαση ψηφιακού υλικού προερχόμενο από κατασχέσεις του περιεχομένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κινητών των κατηγορουμένων κ.λπ.
Συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης των χρυσαυγιτών
Η πορεία της δίκης πάντως είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που σκόρπισε το θάνατο και τον τρόμο. Η μέχρι σήμερα αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και των μαρτυρικών καταθέσεων των αυτοπτών στη δολοφονία του 35χρονου μουσικού ανέδειξε, όπως τόνισε στον «Ε.Τ.» ο συνήγορος Αιγυπτίων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης, την «ταχύτατη ενημέρωση, το συντονισμό και την ετοιμότητα ένστολης και ένοπλης παρουσίας δεκάδων ανθρώπων μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τη διακριτότητα ρόλων, την ψυχραιμία εκτέλεσης και την οργανωμένη διαφυγή».
Η υπόθεση των Αιγυπτίων που τώρα εξετάζεται αναδεικνύει παράλληλα την ανηλεή βαρβαρότητα που δέχθηκαν απρόκλητα τα ανυπεράσπιστα θύματα και το ρατσιστικό μίσος εναντίον των ξένων, ακόμα κι εκείνων που δεν είχαν πειράξει ποτέ κανέναν, τόνισε. «Το μεγάλο στοίχημα της δίκης είναι να μην περιοριστούν οι ποινικές ευθύνες μόνον σε εκείνους που βρέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα στα χέρια. Είναι να αποκαλυφθούν, όπως ήδη συμβαίνει, οι διαδικασίες οργάνωσής τους, εκείνοι που τους έβαλαν και ο τρόπος που τους προετοίμασαν», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.
Αυτό είναι και το αίτημα της χαροκαμένης μητέρα του Παύλου, η οποία κάθε μέρα -παρόλο που πλέον εξετάζονται άλλες υποθέσεις- είναι παρούσα στο δικαστήριο. Απέναντι σε ένα εδώλιο, από το οποίο απουσιάζει μόνιμα εξαρχής η κατηγορούμενη ηγετική ομάδα της Χ.Α. και σταδιακά αδειάζει. Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι έπαψαν να το… τιμούν με την παρουσία τους, ανάμεσά τους και ο αποφυλακισθείς προ μηνών, καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του παιδιού της. Για την οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού και τους δικηγόρους της, άλλωστε, είναι θέμα τιμής η τιμωρία της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.
«Από τα εφιαλτικά που αποκαλύπτονται καθημερινά και από τις καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων, ακόμα και όσων δεν έπραξαν όσα όφειλαν να πράξουν, και ομιλώ για τους αστυνομικούς, αποδεικνύουν αυτό που σύμπασα, ελπίζω, η ελληνική κοινωνία βλέπει: Οτι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες, όπως εγκληματίες είναι και αυτοί που τους εξέθρεψαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος της οικογένειας, Ανδρέας Τζέλλης.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Aπό την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου