ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Το ιατρικό check up των γυναικών, ανά ηλικία

Newsroom eleftherostypos.gr

Βάλτε στο πρόγραμμα το check up που πρέπει να κάνετε μετά την ενηλικίωση

  Εάν νομίζετε ότι με μια μαστογραφία ή ένα Παπ-τεστ μετά τα 40 ξεμπλέξατε, μάλλον είστε γελασμένες. Οι σύγχρονοι ρυθμοί έχουν αλλάξει τη ζωή της γυναίκας και έχουν αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων που δεν είναι αμιγώς «γυναικολογικής φύσης». Το εξειδικευμένο check up, ανά ηλικιακή ομάδα, είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί στη γυναίκα τα υψηλότερα ποσοστά προστασίας της υγείας της. Πρέπει να γίνει σαφές, ωστόσο, ότι άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει µια παχύσαρκη γυναίκα δεκαοκτώ ετών, άλλο µια σαραντάχρονη καπνίστρια, άλλο µια γυναίκα µε κληρονομικό ιστορικό καρκίνου µαστού κ.ο.κ.

Γυναίκα και διαγνωστικές εξετάσεις

Οι εξετάσεις που αναφέρονται παρακάτω, αφορούν το προληπτικό check up που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, µε µία µέση σεξουαλική ζωή (που δεν έχει πολλαπλούς συντρόφους αλλά και δεν απέχει από το σεξ), που δεν καπνίζει, δεν κάνει κατάχρηση αλκοόλ και καφέ, δεν έχει διατροφικές µονοµανίες, δεν έχει ειδικές κληρονομικές επιβαρύνσεις για ορισμένα νοσήματα (π.χ. σάκχαρο, χοληστερόλη, καρκίνος, καρδιά), δεν έχει γνωστά προβλήματα υγείας και δεν είναι παχύσαρκη.

Οδηγός εξετάσεων ανά ηλικία

Έως την ηλικία των 35

  • Γενική ιατρική εξέταση ετησίως (αιματολογική, βιοχημική) από τον οικογενειακό παθολόγο.
  • Παπ τεστ κάθε χρόνο, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας. Όταν, ωστόσο, χρησιµοποιούνται σύγχρονες, υψηλής ευαισθησίας μέθοδοι όπως το HPV DNA Test, τότε το Παπ τεστ µπορεί να πραγματοποιείται ανά τριετία.
  • Εξέταση για χλαμύδια κάθε χρόνο. Τα χλαμύδια αποτελούν µία από τις πιο σημαντικές αιτίες στείρωσης και υπογονιμότητας στη σεξουαλικά ενεργό γυναίκα και επιπλέον συχνά δεν έχουν συμπτώματα. Η πρώιμη ανίχνευση και εκρίζωσή τους προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

Γυναίκες ηλικίας 35-40

Τις παραπάνω εξετάσεις και επιπλέον:

  • Μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και ουρικού οξέος. Η μέτρηση γίνεται µία φορά και, αναλόγως των αποτελεσμάτων, προγραµµατίζεται παύση των μετρήσεων ή νέες μετρήσεις.
  • Μια μαστογραφία αναφοράς

Γυναίκες ηλικίας 40 και άνω

Τις παραπάνω και επιπλέον:

  • Μαστογραφία µε µαστογράφους χαμηλής έκθεσης σε ακτινοβολία και υψηλής ευκρίνειας, κάθε δύο χρόνια, για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν πρέπει να κάνετε και υπερηχογράφημα μαστών.

 

Γυναίκες ηλικίας 50 και άνω

Τις παραπάνω και επιπλέον:

  • Εξέταση κοπράνων για αιμοσφαιρίνη κάθε χρόνο ή σιγµοειδοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια ή κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Μέτρηση οστικής µάζας για οστεοπόρωση. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, προγραµµατίζεται παύση των μετρήσεων ή περιοδικές νέες μετρήσεις.

Χρήσιμη συμβουλή

Μην τροποποιείτε παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθημερινότητά σας, κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγούνται της αιμοληψίας, καθώς και την ημέρα της αιμοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν σας έχει δοθεί αντίθετη οδηγία, από το γιατρό. Η τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης επιδρά στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η εντατική σωματική άσκηση αλλά και η νηστεία την παραμονή της εξέτασης, που µμπορούν να επηρεάσουν τις τιμές πολλών αιματολογικών εξετάσεων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ένας στους 5 Έλληνες με πρόβλημα δυσκοιλιότητας

Leonidas Kallidonis

Ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος  Εντέρου   

Leonidas Kallidonis

Η σημασία των ιχνοστοιχείων για τον οργανισμό

Leonidas Kallidonis

Και μετά τη νηστεία… πασχαλινή κραιπάλη;

Leonidas Kallidonis

Έχω διαβήτη. Μπορώ να νηστέψω τη Σαρακοστή;

Leonidas Kallidonis

Μετά το εμβόλιο… ώρα για τσεκ απ

Leonidas Kallidonis

Είστε σίγουροι ότι παίρνετε σωστά τη Θυροξίνη σας;

Leonidas Kallidonis

Οι «θεραπευτικές» ιδιότητες της νηστείας της Σαρακοστής

Leonidas Kallidonis

Ουρική αρθρίτιδα. Όταν δεν αντέχετε… ούτε το σεντόνι στα πόδια σας

Leonidas Kallidonis