ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Προς επιβεβαίωση οι μελέτες ότι ο Διαβήτης μπορεί να μεταδίδεται από ιό!

Newsroom eleftherostypos.gr

Σουηδοί και Φινλανδοί δοκιμάζουν ήδη εμβόλιο κατά του νεανικού Διαβήτη, ενώ χορηγούν και αντιιϊκά φάρμακα σε διαβητικά παιδιά

   Μόλις τον περασμένο Αύγουστο μαθαίναμε για μια πρωτοποριακή έρευνα Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οφείλεται… σε βακτήρια. Και, εύλογα, θέταμε το ερώτημα «Μα… μπορεί  ο Διαβήτης να είναι μεταδοτικός;». Από τότε, όμως, και μέχρι τώρα, κύλησε πολύ περισσότερο νερό στο αυλάκι της έρευνας. Τα συμπεράσματα, μάλιστα, που προκύπτουν από νέες μελέτες οι οποίες έγιναν τους τελευταίες έξι μήνες είναι όχι απλώς θεαματικά, αλλά κρίνεται ότι θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία του Διαβήτη!

Ανοίγει ο δρόμος για αντιδιαβητικά… εμβόλια!

Εδώ και καιρό, λοιπόν, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη θεραπεία του Διαβήτη συγκεντρώνουν στοιχεία που πιστοποιούν ότι η νόσος μπορεί να προκαλείται ΚΑΙ από κάποιον ιό. Ήδη, τέσσερις μελέτες, οι 2 από τη Σκανδιναβία, μία βρετανική και μία αμερικανική, έχουν καταλήξει σε ταυτόσημες διαπιστώσεις που, εάν επιβεβαιωθούν, θα ανοίξουν το δρόμο για αντι-ιϊκά φάρμακα κατά του διαβήτη, ακόμη και για … αντιδιαβητικά εμβόλια!

Ένας εντεροϊός ο βασικότερος «ύποπτος»

«Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ότι το μόνο που λείπει ώστε να θεωρήσουμε το διαβήτη ως ασθένεια που προκαλείται από ιό είναι να δούμε κάποιο φάρμακο να δρα αποτελεσματικά εναντίον του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής ιολογίας Knut Dahl-Jørgensen που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.

Η ομάδα του καθηγητή στο Όσλο εξέτασε έξι ασθενείς – νεοδιαγνωσθέντες με διαβήτη τύπου 1 – και ανακάλυψε την παρουσία ενός ιού στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ο ιός αυτός ονομάζεται CBV και ανήκει στην κατηφορία των εντεροϊών. Οι ιοί αυτοί συνήθως προκαλούν απλό κρύωμα, όμως μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρότερες ασθένειες. όπως φλεγμονή του μυοκαρδίου ή μηνιγγίτιδα.

Επιτυχημένο, σε πειραματόζωα, το πρώτο εμβόλιο κατά του Διαβήτη τύπου 1!

Με αυτά τα δεδομένα, ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και των Πανεπιστημίων του Τάμπερε και της Γιβασκίλα στη Φινλανδία ανέπτυξαν ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει και από τα έξι γνωστά στελέχη CVB. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε διαφορετικά μοντέλα ζώων και φάνηκε ότι μπορεί να τα  προστατεύσει από το να αναπτύξουν τον «ιογενή» διαβήτη τύπου 1.  Το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό και οδήγησε σε παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στους ιούς CVB.

 «Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ενάντια στον CVB και ότι θα μπορούμε σύντομα να το κάνουμε σε παιδιά. Θα ήταν πολύ σημαντικό να μπορούσαν να αποτραπούν οι περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 που υποψιαζόμαστε ότι προκαλούνται από τον CVB », λέει η Malin Flodström-Tullberg, καθηγήτρια με ειδίκευση στον διαβήτη τύπου 1 στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε ήδη στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Science Advances, ενώ τώρα μένει να δοκιμαστεί το εμβόλιο σε μικρό αριθμό ανθρώπων για να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές.

Η πρόοδος, μάλιστα, των μελετών δεν προέρχεται μόνο από τη Σκανδιναβία. Ερευνητές από την Αμερική και την Αγγλία έχουν επίσης δημοσιεύσει τα ευρήματά τους που συνάδουν με αυτά των Νορβηγών και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού σε ανθρώπους με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1.

Ήδη, αντιιϊκά φάρμακα δοκιμάζονται σε παιδιά με Διαβήτη

Βέβαια, για να έχει αποτέλεσμα, το εμβόλιο, πρέπει να δοθεί σε παιδιά πριν εμφανίσουν την ασθένεια. Κάτι που προγραμματίζεται για το κοντινό μέλλον. Αυτή τη στιγμή, πάντως – και στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται στη Νορβηγία και τη Δανία – χορηγούνται δύο ειδών αντιιικά φάρμακα σε παιδιά και εφήβους με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές λένε ότι αν υπάρξει θετική επίδραση στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, θα ξέρουν ότι έχουν αποδείξει τη θεωρία τους.

Μπορεί οι ιοί να είναι υπεύθυνοι και για άλλα αυτοάνοσα;

Οι Νορβηγοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει την παρουσία του ιού CVB στο θυρεοειδή αδένα ασθενών με διαταραχές του μεταβολισμού, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα να προκαλούνται από ιούς.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Μόνο το 25% των δόσεων έχει χρησιμοποιηθεί στη Γαλλία

Tinad

Ξέσπασε ο μητροπολίτης Μόρφου: Πυρ και μανία για Εurovision και «El Diablo», εμβόλια, ομοφυλοφιλία

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15 μονάδες η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- Τι λένε οι πολίτες για Λιγνάδη, εμβόλια και άνοιγμα δραστηριοτήτων

Μιχάλης Μάρδας

Αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί στη Ναύπακτο -Χάλασε το ψυγείο με τα εμβόλια μετά από διακοπή ρεύματος

Ανδρέας Ντίνης

Μόσιαλος: Πώς και πότε μπορούν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία – Ποιο εμβόλιο επέλεξε να κάνει

Μιχάλης Μάρδας

Νέα διθυραμβικά σχόλια: «Ελλάδα: πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος»

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια ως εργαλεία διπλωματικής επιρροής – Ο άγνωστος πόλεμος των υπερδυνάμεων

Μιχάλης Μάρδας

Διαφορετικό – και πιο ύπουλο- το έμφραγμα στους διαβητικούς

Leonidas Kallidonis

Κορωνοϊός: Η Μ.Βρετανία πληρώνει 4.500 κάθε εθελοντή που θα μολυνθεί με κορωνοϊό στα πλαίσια έρευνας

Μαρίνα Μπενέκου