ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Πως θα γίνει το παιδί σας…Αϊνστάιν

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι άραγε η εξυπνάδα ένα δώρο της φύσης ή μήπως είναι κάτι που μπορούμε να «καλλιεργήσουμε» στο σωστό περιβάλλον, ιδίως εάν μιλάμε για το παιδί μας;

Η απάντηση, φαίνεται πως είναι… «και τα δύο». Αν και η ευφυΐα έχει- αποδεδειγμένα- γενετικό υπόβαθρο, εντούτοις η επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες τεχνικές και μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν τους «φρέσκους» εγκεφάλους των παιδιών να αναπτύξουν ξεχωριστές ικανότητες μάθησης και διάνοιας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ψυχιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η ευφυΐα και ο δείκτης νοημοσύνης ενός μικρού παιδιού  μπορούν, πραγματικά, να εκτιναχθούν στην κλίμακα “MENSA”, ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

Μαθήματα μουσικής: μπορεί να μην είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία να ακούτε το παιδί σας να παίζει…τρομπόνι, εντούτοις τα μαθήματα μουσικής, γενικά, ενισχύουν τους δείκτες νοημοσύνης. Οι Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκμάθηση μουσικής κατά την παιδική ηλικία συνοδεύεται από καλύτερους βαθμούς στο λύκειο και υψηλότερο δείκτη I.Q. κατά την ενήλικη ζωή.

Θηλασμός: Το μητρικό γάλα θεωρείται «τροφή του εγκεφάλου». Μελέτη Δανών ερευνητών απέδειξε ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει για εννέα μήνες έχουν 25% υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που είχαν θηλάσει μόλις έναν μήνα ή λιγότερο.

Αθλητισμός: Σύμφωνα με το ίδρυμα Κοινωνικών Ερευνών «Οπενχάιμερ», το 81% των ανδρών και γυναικών σε ανώτατη διευθυντική θέση ασχολούνταν συστηματικά με τον αθλητισμό όσο βρίσκονταν σε παιδική και εφηβική ηλικία.

Έκπληξη! Video games. Παρά την κακή τους φήμη, καθώς αρκετά είναι βίαιου χαρακτήρα, τα λεγόμενα «εκπαιδευτικά Video games», ιδίως τα ομαδικά, ενισχύουν τη μνήμη και τα ανακλαστικά του εγκεφάλου. Όχι τυχαία, στη Βρετανία έχει αρχίσει η χρήση τέτοιων παιχνιδιών και στα σχολεία.

Πετάξτε τοjunk food”. Εάν κόψετε τη ζάχαρη και τα λιπαρά από τη διατροφή του παιδιού και τα αντικαταστήσετε με τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας- ιδίως κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του-  να είστε σίγουροι ότι οι επιδόσεις του στο σχολείο θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα παιδιά χρειάζονται σίδηρο για τη σωστή ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου.

 

Προτεινόμενα για εσάς

10 λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο μαστό

Leonidas Kallidonis

Αντονέλα Γκονζάλες: Έγινε viral θηλάζοντας την κόρη της κατά τη διάρκεια αγώνα μπάσκετ [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Μαστίτιδα: αιτία πρόωρης διακοπής του θηλασμού

Leonidas Kallidonis

Ασκηθείτε, ιδρώστε και… ελέγξτε τον καρκίνο του μαστού

Leonidas Kallidonis

Δώδεκα βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Leonidas Kallidonis

H Atari ανοίγει στις ΗΠΑ αλυσίδα ξενοδοχείων με θέμα τα video games

Ανδρέας Ντίνης

Οκτάχρονος «Αϊνστάιν» από την Πέλλα, εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του στα μαθηματικά και το υψηλό IQ

Ανδρέας Ντίνης

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Έλληνας μαθηματικός πίσω από τον Αϊνστάιν

Ανδρέας Ντίνης

Ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά, μία καινοτόμα εφαρμογή για όλους

Δημήτρης Κατσάκος