Η 39χρονη Μενούνος και ο 51χρονος σύντροφός της Κέβιν Αντεργκάρο -με τον οποίο αρραβωνιάστηκε το 2016 ύστερα από σχέση 19 χρόνων- το ανακοίνωσαν στους γονείς της λίγες ημέρες πριν από την επέμβαση, καθώς δεν ήθελαν να τους ταράξουν και να τους ανησυχήσουν. Το χειρουργείο διήρκεσε επτά ώρες, αφαιρέθηκε το 99,9% του όγκου, με την ίδια να υποστηρίζει πως υπάρχει ένα ποσοστό 6% να επιστρέψει.
Η Μαρία Μενούνος δεν είναι η πρώτη που αποφάσισε να μοιραστεί την περιπέτεια με την υγεία της. Στο παρελθόν, αρκετές διασημότητες έχουν δημοσιοποιήσει τα προβλήματα με την υγεία τους και τον τρόπο που τα αντιμετώπισαν, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση για θέματα υγείας ή για να δώσουν κουράγιο σε άλλους ασθενείς.
Η Αντζελίνα Τζολί, ο Χιου Τζάκμαν, ο Μπεν Στίλερ και άλλοι σταρ βρέθηκαν στο προσκήνιο και εκμεταλλεύτηκαν τη φήμη τους για να μιλήσουν για την υγεία τους. Ο Αμερικανός ηθοποιός Μπεν Στίλερ έγραψε επιστολή με τίτλο «Το τεστ του καρκίνου του προστάτη που μου έσωσε τη ζωή», όπου εξηγεί πώς με ένα απλό τεστ έγινε έγκαιρη διάγνωση, που τελικώς έσωσε τη ζωή του.
Η γιατρός Ζάρα Αζίζ, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την επιρροή που ασκούν οι διάσημοι στον κόσμο, το ρόλο που διαδραματίζουν τα μίντια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως υποστηρίζει, άλλωστε, μετά την εξομολόγηση του εκάστοτε σελέμπριτι, η ανησυχία των επισκεπτών για συγκεκριμένες ασθένειες και παθήσεις -που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τους ένοιαζαν- αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εξετάζουν τα τελευταία χρόνια πώς οι ιατρικές επιλογές των ανθρώπων που εμφανίζονται στην τηλεόραση, σε ταινίες και στη δημόσια ζωή διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στις αποφάσεις των ανθρώπων, στις ανησυχίες και στη συμπεριφορά τους, κατάσταση που έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί», όχι άδικα.
Μετά τη δημοσίευση επιστολής της, το 2013, όπου περιέγραφε το «ελαττωματικό γονίδιο» που της έδινε πιθανότητες 87% να εμφανίσει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, ανακοίνωσε πως έκανε προληπτική διπλή μαστεκτομή, καλώντας και άλλες γυναίκες να υποβληθούν σε εξετάσεις για το ίδιο γονίδιο.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
«Έκρηξη» εξετάσεων
Τις επόμενες ημέρες, οι γυναίκες που κατέφυγαν στα ιατρεία για να εξεταστούν για το γονίδιο BRCA αυξήθηκαν κατά… 64%, ωστόσο δεν καταγράφηκε αύξηση των ποσοστών μαστεκτομής, γεγονός που δείχνει ότι ήταν μια προληπτική εξέταση στα… απόνερα της ιστορίας της Τζολί.
Ο Αμερικανός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές του διακοπές, λατρεύει τον ήλιο, τη θάλασσα και το σερφ. Η απροσεξία του όμως τον οδήγησε σε μια μάχη με τον καρκίνο του δέρματος, αφού σε διάστημα δύο ετών έχει υποβληθεί έξι φορές σε θεραπεία και αφαίρεση ογκιδίων από τη μύτη.
Ο ίδιος έχει μιλήσει επανειλημμένως για τον καρκίνο του δέρματος, με συνεχείς αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους «ακόλουθούς» του να φορούν αντιηλιακό για να αποφεύγουν τέτοιου είδους δυσάρεστες συνέπειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Κοινότητα για τον Καρκίνο, κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση για καρκίνο του δέρματος σε περισσότερους από οχτώ στους δέκα από τους 3,3 εκατομμύρια Αμερικανούς που εξετάζονται.
Οπως εξομολογείται η γιατρός, άλλα περιστατικά που αποδεικνύουν την επιρροή των σελέμπριτι είναι οι διατροφικές επιλογές. Η Αζίζ επισημαίνει πως έχει πλέον συνηθίσει στις επισκέψεις ανήσυχων μητέρων που τα παιδιά τους είναι επιλεκτικά στο τι τρώνε, αποφεύγοντας είτε γαλακτοκομικά είτε τη γλουτένη. Η γιατρός κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για αλλεργίες και δυσανεξία στη γλουτένη, ωστόσο η ρίζα του προβλήματος είναι οι διασημότητες, που δεν χάνουν ευκαιρία να μιλούν για τα οφέλη της gluten-free διατροφής, αφού βεβαίως πρωτίστως έχει γίνει η διάγνωση.
Η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, ο τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, η σχεδιάστρια μόδας Βικτόρια Μπέκαμ είναι μερικοί από τους διάσημους που έχουν μιλήσει για το διατροφικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν και τις δίαιτες που ακολουθούν, δημιουργώντας ολόκληρο «κίνημα» υπέρ της gluten free διατροφής, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 1% του πληθυσμού έχει δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά γίνεται η διάγνωση μόνο για το 0,25%, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη τα αγοράζουν άνθρωποι που δεν πάσχουν από την ασθένεια. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, κυρίως για τα παιδιά και τους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές.
Πάντως, οι ειδικοί του ιατρικού κλάδου δεν είναι μονίμως επικριτικοί με τέτοιου είδους κινήσεις. Η τραγουδίστρια από τα νησιά Μπαρμπέιντος, Ριάνα και οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι είχαν συμμετάσχει σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τον ιό HIV, πραγματοποιώντας οι ίδιοι το ειδικό τεστ, κίνηση που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των προληπτικών εξετάσεων για το ιό που προκαλεί το AIDS.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής