ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

«Νυστέρι» στην οστεοαρθρίτιδα όταν φτάσει να γίνει αφόρητη

Newsroom eleftherostypos.gr

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθάει, τότε οι βιολογικές θεραπείες, η προηγμένη αρθροσκόπηση, οι νέες Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές, οι «ρομποτικά» υποβοηθούμενες αρθροπλαστικές και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track)  είναι τα σύγχρονα «όπλα» για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Αντιμετώπιση της Αρθρίτιδας

Συντηρητική: Η οστεοαρθρίτιδα αρχόμενης, ελαφράς ή μεσαίας μορφής αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς  συντηρητικά, με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, αλλά και ενδοαρθρικές ενέσεις με υαλουρονικό οξύ, με ή χωρίς χονδροϊτίνη ή κορτιζόνη. Επίσης, μπορούν να εφαρμοστούν βιολογικές θεραπείες από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, με χρήση P.R.P. (πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια), βλαστοκυττάρων καθώς και καλλιέργειες χονδροκυττάρων.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δεληγεώργης, Καρδιολόγος, συνεργάτης Metropolitan General

Αρθροσκόπηση: Όταν η συντηρητική αγωγή δεν ανακουφίζει τον ασθενή, τότε ο ορθοπαιδικός μπορεί- μέσω αρθροσκόπησης- να επιδιορθώσει πιθανές μικρές βλάβες στην περιοχή της άρθρωσης. Εφαρμόζεται κυρίως για καθαρισμό της άρθρωσης από ξένα σώματα, κομμάτια χόνδρου ή οστού, οστεόφυτα και άλλα. Αποτελεί τεχνική ελάχιστης παρεμβατικής επέμβασης με διαγνωστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κακώσεων της άρθρωσης. Η αρθροσκόπηση και ο χειρουργικός καθαρισμός παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της αρθροσκόπησης αφορούν στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ενώ είναι πολύ πιο φτωχά σε άλλες μεγάλες αρθρώσεις όπως του ισχίου ή του γόνατος. Εντούτοις, η αρθροσκόπηση εξακολουθεί να αποτελεί μια πρώτη επεμβατική προσέγγιση, ιδίως σε περιπτώσεις που η οστεοαρθρίτιδα είναι σε αρχόμενο στάδιο.

Οστεοτομίες:  Είναι ιδιαίτερα επιτυχής μέθοδος στην ανακούφιση από τον πόνο. Δεν θεραπεύει την πάθηση, αλλά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Λόγω κάποιου τραυματισμού ή της οστεοαρθρίτιδας ο μηχανικός άξονας της άρθρωσης διαταράσσεται. Έτσι πραγματοποιείται η οστεοτομία για να ευθυγραμμίσει την άρθρωση και να μεταφέρει τα φορτία από την πάσχουσα περιοχή σε κάποια άλλη που διαθέτει φυσιολογικό χόνδρο. Πραγματοποιείται κυρίως στο γόνατο υπέρβαρων ή ενεργητικών ατόμων και σε νεότερα άτομα (κάτω των 50 ετών).

Αρθροπλαστική:    Εάν αποτύχουν όλες οι ανωτέρω θεραπείες, τότε ενδείκνυται η  αρθροπλαστική. Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης με ειδική πρόθεση. Αποκαθιστά τη λειτουργικότητα της άρθρωσης και απαλλάσσει τον ασθενή από τον πόνο, επιτρέποντάς του να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Αρθροπλαστική Ελάχιστης Επεμβατικότητας-MIS

Η πιο νέα και αποτελεσματική μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής είναι η Ελάχιστα Επεμβατική M.I.S. (Minimal Invasive Surgery), που προσφέρει – σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους – πολύ καλύτερο αποτέλεσμα  σε μικρότερο χρόνο.

Οι τομές είναι πολύ μικρότερες  συγκριτικά με την κλασική αρθροπλαστική, με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής της άρθρωσης και να ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος. Ο ασθενής βιώνει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει στις δραστηριότητες του γρηγορότερα, με άμεση ανάκτηση της κινητικότητας της άρθρωσης, ήδη από την ημέρα του χειρουργείου.

Η πρόθεση αντικατάστασης της αρθρικής επιφάνειας αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού καθώς και από ένα πλαστικό (πολυαιθυλένιο) που παρεμβάλλεται, υλικά πολύ ανθεκτικά, με μακρά διάρκεια ζωής  και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας, και να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 1-2 ημέρες.

Νεότερες Τεχνικές Αρθροπλαστικής MIS

  • Αρθροπλαστική ισχίου: οι πιο συνήθεις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (ΜIS) είναι η  κλασική, η ΑMIS, η ALMIS και  η mini posterior, οι οποίες  διαφοροποιούνται στο σημείο προσπέλασης και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Όλες οι τεχνικές αυτές, ανεξαρτήτως του σημείου προσπέλασης,  επικεντρώνονται στον ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων, τη μείωση της αιμορραγίας, τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και τη γρήγορη κινητοποίηση.
  • Αρθροπλαστική γόνατος:  μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης με τεχνικές MIS, και ανάλογα με την έκταση της αρθρίτιδας, είτε με Ολική Αρθροπλαστική (αντικαθίσταται όλη η κατεστραμμένη επιφάνεια της άρθρωσης με ειδική πρόθεση) είτε με Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική (αντικαθίσταται μόνο το πάσχον από την αρθρίτιδα τμήμα του γόνατος, διατηρώντας έτσι το υγιές τμήμα του απολύτως ανέπαφο).
  • Αρθροπλαστική ώμου: εκτός από την κλασική αρθροπλαστική ώμου, εφαρμόζεται και η ανάστροφη (reverse) ολική αρθροπλαστική ώμου, μία από τις πιο σύγχρονες τεχνικές αρθροπλαστικής. Ενδείκνυται σε ασθενείς με ιδιαίτερα επιβαρυμένους ώμους όπου η αρθρίτιδα συνοδεύεται από μη διορθώσιμη ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου, καθώς επίσης και σε κάποιες μορφές καταγμάτων του ώμου.

Ρομποτική Αρθροπλαστική με το σύστημα Mako

Με το σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης ΜΑΚΟ μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις μερικής ή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με μεγάλη ακρίβεια (χιλιοστού) και αποτέλεσμα που να προσομοιάζει απόλυτα στο ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο.

Μετά το χειρουργείο. Φυσιοθεραπεία το συντομότερο δυνατόν

Η φυσικοθεραπεία μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος αποτελεί αναγκαία θεραπεία. Στόχος είναι να μεγιστοποιήσει τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία και να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές, όπως φλεγμονή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή και εξάρθρημα ισχίου. Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει: θεραπευτική άσκηση, εκπαίδευση στις μεταφορές και τη βάδιση καθώς και σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

 

Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Προτεινόμενα για εσάς

Κάταγμα ισχίου: «Πόσο σύντομα πρέπει να χειρουργηθώ»;

Leonidas Kallidonis

Ανάρπαστες οι επεμβάσεις αισθητικής, χάρη στην… αποταμίευση που έγινε στα lockdown!

Leonidas Kallidonis

6 σταθερά «βήματα» για να αποφύγετε το κάταγμα

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία ακμής: Φάρμακα, χειρουργείο ή λέιζερ;

Leonidas Kallidonis

Νέο πρόσωπο με mini facelift

Leonidas Kallidonis

7 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να αποφύγετε τις ρυτίδες

Leonidas Kallidonis

Οστεοπορωτικά κατάγματα άνω και κάτω ακρών. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης

Leonidas Kallidonis

12 Mύθοι για την οστεοαρθρίτιδα, που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Leonidas Kallidonis

«Φάρμακο» το σεξ για τις αρθρώσεις, αλλά…

Leonidas Kallidonis