Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου από διάφορες χώρες, οι οποίες είχαν ηλικία από 24 έως 78 ετών. Δεκαπέντε (15) από αυτές ήταν από την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO), από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καταλήγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 260 γυναίκες. Αποδείχθηκε, λοιπόν, πως όσες από τις ασθενείς υποβλήθηκαν στη νέα θεραπεία σημείωσαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς νόσο για πολλά χρόνια.
Σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.», ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», Μιχάλης Λιόντος, τόνισε τη σημασία της μελέτης: «Το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” ήταν ανάμεσα στα κορυφαία κέντρα που συμμετείχαν παγκοσμίως στη μελέτη. Η συμμετοχή 15 ασθενών σε ένα κέντρο όπως το δικό μας είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστούμε παγκόσμια δεδομένα», τόνισε ο γιατρός και πρόσθεσε: «Η θεραπευτική του καρκίνου αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς να εμπιστεύονται Κέντρα τα οποία είναι εξειδικευμένα για τη διάγνωση του κάθε νεοπλάσματος, για να παίρνουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα».
Τι απέδειξε η μελέτη
Η έρευνα, που από την ελληνική πλευρά έγινε υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Παθολογίας – Ογκολογίας, Φλώρας Ζαγουρή, συμπεριέλαβε 15 Ελληνίδες ασθενείς. Σε όλες τις γυναίκες χορηγήθηκε, εκτός από το κλασσικό θεραπευτικό σχήμα «χημειοθεραπεία – ακτινοβολία», και συνδυαστική ανοσοθεραπεία.
Σύμφωνα με τον κ. Λιόντο, η ανοσοθεραπεία, που ήδη χρησιμοποιείται για τη μεταστατική μορφή του καρκίνου, τώρα εισάγεται νωρίτερα στο θεραπευτικό σχήμα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
«Το φάρμακο αυτό, όταν χρησιμοποιείται νωρίτερα, σε συνδυασμό με τις κλασικές θεραπείες, μειώνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν στην ασθενή μεταστάσεις και αυξάνει την επιβίωση. Ασθενείς που παλαιότερα που είχαν δύσκολες προοπτικές, τώρα μπορούν να ζήσουν χωρίς την επώδυνη μεταστατική νόσο», εξήγησε ο ίδιος.
Μέχρι τώρα, ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας ήταν η καθιερωμένη θεραπεία για ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο. Οπως εξηγεί ο κ. Λιόντος: «Η θεραπεία αυτή ήταν καθιερωμένη για πάνω από 25 χρόνια, και αυτή είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνουμε κάτι παραπάνω, μια σημαντική βελτίωση. Η προσθήκη της ανοσοθεραπείας αυξάνει την επιβίωση κατά 8% σε σχέση με τις παλιές θεραπείες, που είχαν αυξήσει την επιβολή της τάξης του 6%».
Eμβόλιο
Μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος και συντονιστής δ/ντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του «Αλεξάνδρα»», Γιώργος Πισσάκας, σχολιάζει πως τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
«Η μέθοδος που ανακοινώθηκε δεν είναι μια άγνωστη έννοια στην αντιμετώπιση των όγκων, αρκεί να σκεφτούμε ότι στον καρκίνο του μαστού κερδίζει συνεχώς έδαφος. Απλά δεν ήταν στο θεραπευτικό πλάνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», αναφέρει και προσθέτει: «Συνήθως χρειάζονται και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα θετικά αποτελέσματα για να καθιερωθεί αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης ως ο ενδεδειγμένος. Ομως, προσωπικά, το να βλέπω νέες γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο τραχήλου την εποχή του εμβολίου μου προκαλεί πολύ μεγάλο πόνο. Και αυτό γιατί σε όσες χώρες ακολουθείται πιστά ο εμβολιασμός, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τείνει να εξαφανιστεί».
Συμμετοχή της χώρας σε κορυφαίες έρευνες
Αξίζει να σημειωθεί πως η Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», με επικεφαλής τον καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και πρώην πρύτανη ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες.
«Η σημαντική αυτή πρόοδος καταδεικνύει τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμμετέχει σε κορυφαίες διεθνείς κλινικές έρευνες», αναφέρει ο καθηγητής Λιόντος. «Δεν αρκεί μονάχα ένας γιατρός, χρειάζεται μια ομάδα, η οποία περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες, για να αξιολογεί τα δεδομένα και να τα αντιμετωπίζει προς όφελος των ασθενών», καταλήγει ο καθηγητής.