ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Και οι…ζοχάδες θέλουν τον χειρουργό τους

Newsroom eleftherostypos.gr

Αιμορροΐδες ή ζοχάδες, πείτε τις όπως θέλετε, είναι η πλέον συνηθισμένη βλάβη των αγγείων της περιοχής του πρωκτού.

Για να είμαστε ακριβείς, βέβαια, αιμορροΐδες έχουμε όλοι μας, με τη διαφορά όμως ότι δεν καταλήγουν πάντοτε σε αιμορροϊδοπάθεια. Τι ακριβώς συμβαίνει στην  περίπτωση αυτή…Οι ανατομικά φυσιολογικές αιμορροΐδες, ξαφνικά, φουσκώνουν και περισσεύουν, παρασύροντας  μαζί τους και περιοχές του βλεννογόνου του ορθού και του γύρω δέρματος. Το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο αισθητικής φύσης, αλλά είναι κυρίως λειτουργικό, γι’ αυτό και χρήζει αντιμετώπισης.

Γράφει ο
Χαρίλαος Κ. Παππής, 
Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Υπεύθυνος Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής ΥΓΕΙΑ

Εσωτερικές ή εξωτερικές, πονάνε το ίδιο 

Οι αιμορροίδες μπορεί να είναι ορατές εξωτερικές, μπορεί όμως να είναι και εσωτερικές. Αν ξεκινούν σαν εσωτερικές αλλά κρέμονται και προς τα έξω, τότε συνήθως είναι μεγάλες, προχωρημένες και χρειάζονται επέμβαση. Η εμφάνιση αιμορροΐδων οφείλεται καταρχήν σε κληρονομικούς παράγοντες ανατομικής κατασκευής, σε συνδυασμό με χρόνια δυσκοιλιότητα, αλλά και σε διατροφικούς παράγοντες, την έλλειψη άσκησης και τις εγκυμοσύνες.

Πόνος και αιμορραγία                          

Σε γενικές γραμμές οι αιμορροΐδες πονούν μόνο όταν προκληθεί θρόμβωση που είναι αρκετά συχνή επιπλοκή τους. Συνήθως αιμορραγούν, σπάνια όμως πρόκειται για μεγάλη αιμορραγία. Επειδή, όμως, τέτοιου είδους αιμορραγίες προκαλούνται και από άλλες παθήσεις, συχνά πιο σοβαρές, χρειάζεται πάντοτε να γίνεται κολονοσκόπηση, πριν οποιαδήποτε αιμορραγία αποδοθεί σε αιμορροΐδες.

Όσο για την αντιμετώπισή τους, η θεραπεία προβλέπει φάρμακα και υπομονή  για λίγες μέρες μέχρι να απορροφηθεί μόνος του ο θρόμβος και να υποχωρήσει ο πόνος. Σε λίγους άτυχους ασθενείς που πονούν πάρα πολύ, μπορεί να γίνει  αφαίρεση του θρόμβου με τοπική αναισθησία, πράγμα που έχει άμεση ανακούφιση του πόνου. 

Διατροφή και αιμορροΐδες                            

Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με αιμορροϊδοπάθεια τα συμπτώματα προκαλούνται από επεισόδια δυσκοιλιότητας και σκληρών κενώσεων. Τα επεισόδια αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν με δίαιτα που επιβάλλει την αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα, καυτερές τροφές και οινοπνευματώδη ποτά. Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ινών και πολλών υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται, επίσης, η χορήγηση ενός ήπιου σκευάσματος για το σχηματισμό μαλακών κοπράνων. Το καθημερινό περπάτημα, επίσης, μπορεί να απαλλάξει από τα δυσάρεστα συμπτώματα, ενώ η καθιστική ζωή επιδεινώνει το πρόβλημα. 

Αλοιφές, χάπια, υπόθετα και νυστέρια

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων ποικίλλει. Οι πιο τυχεροί ίσως δούνε να ανακουφίζονται από τα συμπτώματα με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων με τη μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή. Μπορεί, επίσης, να δουν καλό αποτέλεσμα με τη λήψη φαρμάκων από το στόμα ή με υπόθετα. Οι λιγότερο τυχεροί, όμως, θα πρέπει να αποδεχτούν την ιδέα ότι θα περάσουν την πόρτα του χειρουργείου. Το οποίο, ωστόσο, δεν είναι πάντοτε τόσο βαρύ όσο φαντάζεται κανείς. 

Κατ’ αρχήν υπάρχουν οι…light επεμβατικές μέθοδοι, όπως σκληρυντικές ενέσεις, φωτοπηξία με LASER και η χρήση ελαστικών δακτυλίων. Υπάρχει, φυσικά και η κλασική χειρουργική αιμορροϊδεκτομή, αλλά και η ανάταξη των αιμορροΐδων. Οι μέθοδοι σαφώς διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά στοιχεία, έχοντας συγκεκριμένες ενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η τελική επιλογή ανήκει, φυσικά, στον χειρουργό.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Έγκυος στο πρώτο της παιδί η Μαρία Ηλιάκη – «Ένα μεγάλο σ’ αγαπώ στον άνθρωπό μου»

Evanthia Karra

Θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου… στα μέτρα του DNA μας

Leonidas Kallidonis

Ο Γιατρός στο Σπίτι σας με το Eleftherostypos.gr και το Metropolitan

Μιχάλης Μάρδας

Δέσμη φωτός για την… εξαέρωση των διογκωμένων αιμορροΐδων

Leonidas Kallidonis

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: ένα μαρτύριο που μπορεί να λήξει οριστικά

Leonidas Kallidonis

Δυσκοιλιότητα: Αυτές τις τροφές πρέπει να ξεχάσετε

Το ιατρικό check up των γυναικών, ανά ηλικία

Leonidas Kallidonis

Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια ούρων για το 25% των γυναικών

Leonidas Kallidonis

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των εγκύων – Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη νοσήσει

Tinad