ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ενδοαυλικό Laser για τη θεραπεία των κιρσών

Newsroom eleftherostypos.gr

Μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια η πρόοδος και εξέλιξη της Φλεβολογίας παρουσιάζεται εξόχως εντυπωσιακή, ιδίως στη θεραπεία των κιρσών.

Αρχικά ερμηνεύεται ως άκρως πρωτοποριακή η διενέργεια σκληροθεραπείας με την εισαγωγή στην καθημερινή πράξη του σκληρυντικού αφρού. Ακολούθησαν λίγο μετά οι λεγόμενες ενδοφλεβικές θερμικές τεχνικές, κοινώς αποκαλούμενες και ενδοαυλικές μέθοδοι θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης
Διευθυντής Δ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Eνδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General

Με λίγα λόγια, οι κιρσοί μπορούν πλέον στις μέρες μας να αντιμετωπιστούν ενδοαυλικά, εύκολα, απλά και ανώδυνα για τον ασθενή, είτε με έγχυση σκληρυντικών ουσιών είτε με την πολύτιμη βοήθεια θερμικής ενέργειας (π.χ ενδοαυλικό Laser) και τώρα τελευταία, υπό προϋποθέσεις, με την τοποθέτηση κολλητικής ουσίας ενδοφλεβικά.

Πλήθος νέων θεραπειών για τους κιρσούς

Αρχικά όλοι αυτοί οι «νεοτερισμοί», όπως ήταν αναμενόμενο, κρίθηκαν υπέρ το δέον  αυστηρά από τη διεθνή αγγειοχειρουργική και φλεβολογική κοινότητα. Στο μεσοδιάστημα, λόγω κυρίως των άκρως εντυπωσιακών επιστημονικών αποτελεσμάτων τους μέσα από πολυκεντρικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία, απέκτησαν τη θέση που τους αξίζει στη ριζική θεραπεία της συγκεκριμένης φλεβικής παθολογίας.

Εφαρμόζονται πλέον όλο και πιο συχνά και δίνουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους εκπαιδευμένους σε αυτές τις τεχνικές αγγειοχειρουργούς να διαθέτουν πλήθος νέων και αποτελεσματικών όπλων για την αντιμετώπιση των κιρσών στη φαρέτρα τους. Το πλάνο της επέμβασης εξατομικεύεται ανάλογα με την παθολογία του κάθε ασθενούς και δίνεται επίσης η δυνατότητα διενέργειας μόνο ενδοαυλικών τεχνικών ή σε ασθενείς προχωρημένου σταδίου σε συνδυασμό με κάποιου είδους κλασσική χειρουργική πράξη.

Τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνικών

Τα πλεονεκτήματα όλων αυτών των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών και ειδικότερα του Ενδοαυλικού Laser συνοψίζονται ακολούθως:

 • Δεν απαιτούνται χειρουργικές τομές, ειδικά στη βουβωνική πτυχή και πίσω από το γόνατο, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία
 • Καμία απολύτως μετεγχειρητική αιμορραγία και κανένας απολύτως κίνδυνος λοίμωξης τραυμάτων
 • Εντελώς ανώδυνη διαδικασία, ελάχιστα έως και καθόλου μετεγχειρητικά ενοχλήματα
 • Σχεδόν μηδενική πιθανότητα επιπλοκών όπως αιμάτωμα, εκχύμωση ή τραυματισμός αισθητικών νεύρων
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και επομένως στην εργασία
 • Πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής μετεγχειρητικά (άμεσα)
 • Εκτός από λειτουργικό, άριστο και αισθητικό αποτέλεσμα

Στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των κιρσών με το Ενδοαυλικό Laser είναι ο καθολικός αποκλεισμός, το σφράγισμα του αυλού του τμήματος ή και ολόκληρου του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους και επομένως :

 • Ανακούφιση του ασθενούς από την ενοχλητική συμπτωματολογία
 • Σε μεγάλο βαθμό βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς
 • Αναστολή της εξέλιξης της πάθησης, βελτίωση και τις περισσότερες φορές απόλυτη ίαση
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας σοβαρών επιπλοκών όπως θρομβοφλεβίτιδα, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή

Η αντιπηκτική αγωγή δεν αποτελεί εμπόδιο

Είναι σημαντικό να αναφέρει εδώ κανείς, ότι δεν αποτελεί καμία απολύτως αντένδειξη για τη διενέργεια Ενδοαυλικού Laser η λήψη από τον ασθενή οποιασδήποτε αντιπηκτικής αγωγής.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή ενδοαυλικών τεχνικών αποτελεί η δυνατότητα από τον αγγειοχειρουργό διενέργειας διεγχειρητικού triplex φλεβών. Εξυπακούεται ότι αυτές οι σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές πρέπει να διενεργούνται μόνο από εξειδικευμένους αγγειοχειρουργούς με άριστες γνώσεις της φλεβικής ανατομίας και παθολογίας, οι οποίοι είναι σε θέση να θέσουν τη σωστή διάγνωση, το πλέον κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο, αλλά και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιπλοκή με επιτυχία.

Με λίγα λόγια, όταν δύναται να εφαρμοστεί το Ενδοαυλικό Laser για την αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών, αποτελεί την πλέον αξιόπιστη και μακράν την καλύτερη επιλογή για την ασφάλεια και την οριστική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης φλεβικής παθολογίας του εκάστοτε ασθενούς.

 

Προτεινόμενα για εσάς

5 λύσεις για όμορφα, νεανικά χέρια

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης και θρόμβωση, «συγκάτοικοι» στην καραντίνα

Leonidas Kallidonis

«Θρόμβωση». Όταν το αίμα πήζει επικίνδυνα

Leonidas Kallidonis

Αναίμακτη χειρουργική: τώρα που “στέγνωσαν” τα αποθέματα αίματος λόγω κορωνοϊού

Leonidas Kallidonis

Σωματική άσκηση και κιρσοί κάτω άκρων

Leonidas Kallidonis

Αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία των κιρσών

Leonidas Kallidonis

Η φλεβίτιδα “φουντώνει” το καλοκαίρι

Leonidas Kallidonis