Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Και όμως, «χτυπάει» και νέους ο κορωνοϊός – Οι νέες έρευνες ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο χάρτης των κρουσμάτων του κορωνοϊού

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Η αίσθηση του «άτρωτου» που έχουν οι έφηβοι και οι νέοι στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους είναι απόλυτα συμβατή με την ψυχολογία της νεότητας, αλλά όχι με τον φονικό κορονοϊό!

Αυτό επισημαίνουν οι νέες έρευνες σχετικά με την επιθετικότητα του SARSCoV-2, ανατρέποντας την προηγούμενη αντίληψη που υποστήριζε ότι οι νέοι δεν προσβάλλονται ή παρουσιάζουν ανεπαίσθητα συμπτώματα. Οσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός στον κόσμο, οι υπηρεσίες Υγείας καταγράφουν όλο και περισσότερα κρούσματα σε νέους, που ασθενούν σοβαρά. Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς από τον κορονοϊό 20 έως 44 ετών χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως τονίζεται τώρα, σε μια δραματική έκκληση προς τους νέους να ακολουθούν τις γενικές απαγορεύσεις.

Μέχρι τώρα, από την εμπειρία της Κίνας -από την οποία, ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί- υπήρχε η αίσθηση διεθνώς ότι τα παιδιά είναι προφυλαγμένα γιατί ασθενούν δύσκολα και πολύ ελαφριά. Επίσης, οι νέοι στην ηλικιακή ομάδα 20-40 ετών δεν κινδυνεύουν, καθώς εκείνοι που είναι περισσότερο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, νέες διαπιστώσεις Αμερικανών ερευνητών των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ τονίζει ότι ο ένας στους πέντε ασθενείς 20 έως 44 ετών παρουσιάζει πολύ σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται νοσηλεία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νέοι θα πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα απομόνωσης για να μην ασθενήσουν και διασπείρουν τον ιό.

«Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από τη νόσο στην Κίνα, την Ιταλία και αλλού», δήλωσε ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Οπωσδήποτε, είναι μικρό το ποσοστό των 20χρονων που χρειάσθηκαν μακρά νοσηλεία, ωστόσο ακόμη και το 2,5% των ασθενών στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων έως 19 ετών δεν είναι αμελητέο. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών. Μία κινεζική μελέτη από την κινεζική πόλη Ουχάν (από όπου ξεκίνησε ο ιός) τονίζει ότι από 171 παιδιά έως 16 ετών που διαγνώστηκαν με τον ιό και νοσηλεύτηκαν, τρία εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Ενδεικτικό, πάντως, της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα από τους νέους είναι η διαπίστωση των Αρχών στην Ιταλία ότι το 15% των ανθρώπων που μολύνθηκαν στις βαριά πληγωμένες περιφέρειες του Βορρά κόλλησαν από τους νέους σπουδαστές και ταξιδιώτες, που μετέφεραν τον κορονοϊό στις οικογένειές τους επιστρέφοντας από το εξωτερικό, ή από τις μεγάλες πόλεις (Μιλάνο, κυρίως) όπου είχαν μεταβεί για το Σαββατοκύριακο ή για διακοπές, ή σπούδαζαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Aλλάζουν γνωστά λογότυπα για να ενθαρρύνουν το social distancing

Ανδρέας Ντίνης

Η διατροφή στην εποχή του κορωνοϊού – Τι πρέπει να προσέξετε

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πάνω από 50.000 οι νεκροί – Έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός «στεγνώνει» τα αποθέματα αίματος

Evanthia Karra

Βρετανία: Η κυβέρνηση διέγραψε το χρέος του NHS, ύψους 13,4 δισ. λιρών

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Γαλλία: 471 θάνατοι σε ένα 24ωρο – Έφτασαν τους 4.503 οι νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ανακαλύφθηκε ουσία που φέρεται να τον καταπολεμά – Έχει δοκιμαστεί σε 200 βαριά νοσούντες

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 356 νεκροί και 18.135 κρούσματα στην Τουρκία

Evanthia Karra

Ινδία: Αστυνομικός, ντυμένος κορωνοϊός, προτρέπει τους πολίτες να μείνουν σπίτι

Ανδρέας Ντίνης