Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Τα ψάρια που είναι εθισμένα στα…ναρκωτικά, όπως η μεθαμφεταμίνη

ναρκωτικά

Newsroom eleftherostypos.gr

Περίπου 269 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάνουν χρήση ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά αυτά εντοπίζονται στα λύματα, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες και τα ποτάμια του πλανήτη. Τα συστήματα αποχέτευσης, εξάλλου, δεν έχουν σχεδιαστεί για να φιλτράρουν τις περισσότερες χημικές ουσίες,  είτε αυτές προέρχονται από νόμιμα φάρμακα και προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, είτε από τα ναρκωτικά.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που ναρκωτικές ουσίες- ή τα χημικά από τα οποία αυτές απαρτίζονται- καταλήγουν συχνά στον οργανισμό ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι ότι, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ψάρια μπορούν να εθιστούν σε αυτές τις ουσίες.

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Τσεχία έδειξε ότι οι άγριες πέστροφες που έχουν εκτεθεί στην μεθαμφεταμίνη- μια από τις πιο δημοφιλείς ναρκωτικές ουσίες της εποχής μας- τείνουν να προτιμούν τα νερά που περιέχουν το ναρκωτικό, ακόμη και μέρες μετά την αρχική τους έκθεση σε αυτό. Οι επιστήμονες δημιούργησαν δύο γκρουπ από πέστροφες, ρίχνοντας το ένα σε δεξαμενές με μια μικρή συγκέντρωση μεθαμφεταμίνης. Το άλλο γκρουπ κολυμπούσε σε καθαρά νερά.

Μετά από 10 μέρες, το πρώτο γκρουπ τοποθετήθηκε επίσης σε καθαρό νερό. Κατ’ αυτό το διάστημα και μεταφέροντας τα ψάρια από δεξαμενή σε δεξαμενή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ψάρια που είχαν ήδη εκτεθεί για αρκετό διάστημα στο ναρκωτικό, το προτιμούσαν, σε αντίθεση με τ’ άλλα. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει, πολύ απλά, πως το πρώτο γκρουπ είχε εθιστεί στη μεθαμφεταμίνη.

Η χημεία του εγκεφάλου των εθισμένων ψαριών διέφερε, επίσης, απ’ αυτή των υπολοίπων, με τρόπους που θυμίζουν τον εγκέφαλο των τοξικομανών ανθρώπων. Οι διαφορές αυτές ήταν ορατές ακόμη και μετά την απομάκρυνση των ψαριών από την ουσία, κάτι που δείχνει ότι, όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα ψάρια τα ναρκωτικά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Γιατί, όμως, μας προκαλούν ανησυχία αυτά τα ευρήματα; Οι επιστήμονες απαντούν πως ο εθισμός στα ναρκωτικά μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη συμπεριφορά των ψαριών, θέτοντας σε κίνδυνο τα ίδια, το οικοσύστημά τους, τον άνθρωπο που θα τα καταναλώσει, ακόμα και τα δίκτυα αποχέτευσης από τα οποία απορρέουν οι ουσίες! Τα εξαρτημένα ψάρια συγκεντρώνονται γύρω και μέσα στους σωλήνες για να έχουν πρόσβαση στο ναρκωτικό τους και παρουσιάζουν βραδύτητα στην κίνηση και τα αντανακλαστικά τους, κάτι που τα καθιστά πιο ευάλωτα στους θηρευτές. Παράλληλα, τα ψάρια αυτά παρουσιάζουν μειωμένο ενδιαφέρον για άλλες ζωτικής σημασίας δραστηριότητες, όπως η εξεύρεση τροφής και η αναπαραγωγή.

Μπορεί τα συμπεράσματα αυτά να φαντάζουν υπερβολικά, ωστόσο η έρευνα στην Τσεχία δεν αποτελεί την μοναδική του είδους της. Το 2019, επιστήμονες από την Μεγάλη Βρετανία είχαν εντοπίσει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε γαρίδες από 15 διαφορετικά ποτάμια της χώρας, πολλές εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στο πιάτο κάποιου καταναλωτή.

Έρευνα έχει γίνει, επίσης, γύρω από την επίδραση των νόμιμων φαρμάκων στα είδη θαλάσσιας ζωής. Στην Αγγλία και την Ουαλία, ψάρια που είχαν εκτεθεί σε λύματα που περιείχαν αντισυλληπτικά είχαν αλλάξει…φύλο μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλα ψάρια, που είχαν εκτεθεί σε αντικαταθλιπτικές ουσίες, παρουσίαζαν μια αυξημένα τολμηρή και επιθετική συμπεριφορά και ελκύονταν από το φως, περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που έχει γίνει έρευνα σχετικά με την επιρροή των νόμιμων ή παράνομων φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών στην υδρόβια πανίδα, ακόμη δεν έχουν εξεταστεί οι πιθανές, παρεμφερείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν άλλες χημικές ουσίες που καταλήγουν στο νερό και προέρχονται από καθημερινά προϊόντα, όπως τα απορρυπαντικά, τα καλλυντικά και τα ρούχα.

Οι επιστημονικές ομάδες που ασχολούνται με το ζήτημα έχουν επισημάνει την επιτακτικότητα ενός τέτοιου ελέγχου, από βιομηχανίες που επιχειρούν να υιοθετήσουν μια περισσότερο «πράσινη» πολιτική στις μέρες μας. Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, την σημασία λήψης μέτρων από τις εταιρείες υδροδότησης, αλλά κα από τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα οικολογικό πρόβλημα με πιθανώς καταστροφικότατες συνέπειες στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αγνοούμενος πεζοπόρος δε σήκωνε το τηλέφωνο σε διασώστες λόγω άγνωστου αριθμού

Μαρίνα Μπενέκου

Λύματα: Έκρηξη ιικού φορτίου σε Κρήτη – Στα ύψη και η Πάτρα [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτό το ζώδιο είναι πιο πιθανό να εμβολιαστεί – Τι έδειξε η έρευνα, αναλυτικά η λίστα

Λάμπρος Κατσαρός

Χαλίνα Χάτσινς: Έρευνα για το ποιος έχει την ευθύνη- Τα νέα στοιχεία

Μαρίνα Μπενέκου

Κολομβία: Οι αρχές θα εκδώσουν στις ΗΠΑ τον βαρόνο των ναρκωτικών «Οτονιέλ»

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων [διαγράμματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρευνα: Οι Βίκινγκς είχαν φτάσει στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Μαρίνα Μπενέκου

Λύματα: Αύξηση 176% στο Βόλο, 50% στην Αλεξανδρούπολη και 30% στη Λάρισα – Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και ξεκίνησε να την «ψάχνει» με τα παιδιά τους και την αδελφή της

Μαρίνα Μπενέκου