Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σε κομματικό lockdown ο ΣΥΡΙΖΑ» – «Βόμβα» Κούλογλου προς Τσίπρα: Μήπως δεν αρέσουμε;

«Σε κομματικό lockdown ο ΣΥΡΙΖΑ» - «Βόμβα» Κούλογλου προς Τσίπρα: Μήπως δεν αρέσουμε;

Newsroom eleftherostypos.gr

Νέο χτύπημα, αυτή τη φορά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια στιγμή που μία ανάλυση του παλαιού εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου φέρνει ξανά σε θέσεις μάχης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «προεδρικούς» και εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στο άρθρο του με τίτλο «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», την ιστορική φράση της Μελίνας Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989, πλαισιωμένη με ένα… ερωτηματικό, ο έμπειρος δημοσιογράφος βάζει δύσκολα στον κ. Τσίπρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μην αρέσει ήδη από το 2016, αλλά το 32% που έλαβε στις εκλογές του 2019 θόλωσε την εικόνα», γράφει ο κ. Κούλογλου και υποστηρίζει ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου δεν έγιναν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά ένα είδος κομματικού lockdown, με το τοπίο πλέον να έχει ξεκαθαρίσει».

Ο κ. Κούλογλου δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και την πραγματικότητα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη που τον στηρίζουν για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα την ελληνική κοινή γνώμη.

Γράφει ότι «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση Ν.Δ. από μια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτελεί ιστορική εξαίρεση στον παγκόσμιο νόμο περί κυβερνητικής φθοράς και μάλιστα απέναντι σε μια τέτοια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση. Οσο περισσότερο αποδεικνύεται ανίκανη και αλαζονική τόσο τα περιθώρια παρέμβασης μεγαλώνουν. Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, αλλά η αλλαγή δεν θα έρθει αυτόματα. Για να ξεκινήσει μια νέα πορεία πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “Γιατί, Πρόεδρε, δεν αρέσουμε όπως παλιά;” και να ληφθούν οι ανάλογες μεγάλες αποφάσεις».

Γράφει ότι «η κυβέρνηση φθείρεται δυσανάλογα λίγο, συγκριτικά με τα λάθη και τις παλινωδίες της» και ότι «από την όποια φθορά, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ». Με αναφορά στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata στην «ΕφΣυν», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι
«επιβεβαιώνει ό,τι ξέρουμε από όλες τις μετρήσεις. Η διαφορά της Ν.Δ. σταθεροποιείται» και συνεχίζει: «Είναι γεγονός ότι η πανδημία ενίσχυσε το μητσοτακικό στρατόπεδο και έφερε σε αμηχανία την αντιπολίτευση. Είναι επίσης σωστό ότι διεθνώς, αριστερά και κεντροαριστερά έχουν απώλειες και από αυτήν την άποψη τα περισσότερα ευρωπαϊκά κόμματα θα ζήλευαν τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εμφανίζονται μειωμένα από τα εκλογικά».

Προχωρά όμως και ένα βήμα πιο… μέσα, γράφοντας αυτά που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να διαβάζει, πολύ περισσότερο από συντρόφους του: «Η Ν.Δ. προηγείται και σήμερα, στις μετρήσεις, στην ικανότητα για την επίλυση προβλημάτων, που ευνοούσαν πάντα την αριστερά: Υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση». Μάλιστα αυτό το φαινόμενο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία δεν έχει γίνει ουσιαστικός απολογισμός».

Για τον κ. Κούλογλου, «το αντι-Σύριζα μέτωπο ενισχύθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει, πέρα από τους εξαναγκασμούς των Μνημονίων, στον τρόπο που κυβερνήθηκε η χώρα. Ούτε αυτό έχει εξεταστεί. Οι αδυναμίες δεν έχουν εντοπιστεί και τα καλά που έγιναν δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί. Είναι το επικοινωνιακό Βατερλώ που λέγαμε».

Για τον κ. Κούλογλου «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αρχίσει να σπαταλά πολιτικό κεφάλαιο – κάτι εύκολα εξηγήσιμο λόγω της συνθηκολόγησης του 2015-, έχασε ακόμη περισσότερο τα 2 τελευταία χρόνια. Το σκάφος δεν έχει σταθερή πορεία και ψάχνεται. Μια σειρά από ευκαιρίες για επίδειξη ηγετικού προφίλ χάθηκαν».

«Είναι άδικο για τον Α. Τσίπρα, που έχει ξεχωριστές πολιτικές ικανότητες και ακεραιότητα χαρακτήρα, να υστερεί τόσο σε “καταλληλότητα πρωθυπουργού” από τον Κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα»… σφάζει με το… γάντι τον πρόεδρό του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σταδιακά να απoλέσει τη θέση του, ως εναλλακτική λύση. Είτε θα προχωρήσει σε ριζική επανεκκίνηση ή αναπόφευκτα κάποιος άλλος σχηματισμός θα καλύψει το κενό».

Eμπειρος ων, σε μία επιστολή-κόλαφο για τον αρχηγό του και το επιτελείο του και κυρίως για να μην του «κολλήσουν» την ταμπέλα του «υπονομευτή», ο κ. Κούλογλου γράφει και κάποια θετικά για τον κ. Τσίπρα. Γράφει ότι είναι αυτός που από το 3% τον έκανε κυβέρνηση, όπως και ότι δεν θα ανακάμψει στην εξουσία χωρίς τον κ. Τσίπρα. Τα «καρφιά» όμως εναντίον του κ. Τσίπρα είναι εδώ και δείχνουν, πρώτον, ότι η «Ομπρέλα» βρήκε έναν εξαιρετικά ικανό αρθρογράφο να επικοινωνεί τις θέσεις της, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, με κάποιους από τους οποίους ο κ. Κούλογλου έχει κόντρα δεκαετιών. Και, δεύτερον, ότι η μάχη του συνεδρίου «φουντώνει».

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 Η πανδημία θα προσδιορίσει τη νίκη της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα, ο παλαιός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή» με βασικό μήνυμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτελέσει εναλλακτική, δεν φτάνει να συνεργαστεί με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 όπως λένε εκείνοι που προτείνουν συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, όπως οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης κ.ά., αλλά πρέπει να προσεγγίσει τον κόσμο του Κινήματος Αλλαγής.

Ξεκινώντας από το εύρημα της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB του Δημήτρη Μαύρου ότι «έχει αρχίσει να υποχωρεί στην ελληνική κοινωνία το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Μόνο εάν μπορέσει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο του ΚΙΝ.ΑΛ. -όχι τα στελέχη του- θα διαμορφωθούν αυτές οι συνθήκες, καθώς θα αναπτυχθεί ένα αντικυβερνητικό αίσθημα. Οσο και αν θεωρούμε αυτόν τον κόσμο εγκλωβισμένο σε μνήμες, μόνο ένα συμμαχικό σχήμα μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς». Και καταλήγει κάπως δυσάρεστα για τον κ. Τσίπρα: «Η εξέλιξη της πανδημίας θα προσδιορίσει τη νίκη που θα μπορέσει να κάνει η Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Απέτυχε η κυβέρνηση στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΚΙΝ.ΑΛ. ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνέχεια στη… λάθος πλευρά ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παγιδευμένος στο αδιέξοδο της εξεταστικής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom