Ελεύθερος Τύπος
TECH & SCIENCE

Ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 2,6 εκατ. ετών στην Αιθιοπία

Ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 2,6 εκατ. ετών στην Αιθιοπία

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου κατά πάσα πιθανότητα εφηύραν τα πρώτα λίθινα εργαλεία πολλές φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες – και όχι μόνο μία φορά σε ένα μέρος – σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.

Οι επιστήμονες βρήκαν στην περιοχή Λεντί-Γκεραρού της βορειοδυτικής Αιθιοπίας στην Αφρική -που θεωρείται κοιτίδα της ανθρωπότητας- μια συλλογή από 327 πρωτόγονα «Ολδόβια» εργαλεία και όπλα, τα οποία χρονολογούνται προ περίπου 2,58 έως 2,61 εκατομμυρίων ετών.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, τα αρχαιότερα «Ολδόβια» λίθινα εργαλεία είχαν βρεθεί σε μια άλλη περιοχή της Αιθιοπίας, τη Γκόνα και είναι ελαφρώς πιο πρόσφατα, ηλικίας 2,58 εκατομμυρίων ετών. Συνεπώς η εξάπλωση των εν λόγω λίθινων εργαλείων άρχισε μερικές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κάγιε Ριντ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική «Independent» και το «New Scientist», θεωρούν ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι πρόγονοι μας εφηύραν περισσότερες από μία φορά τα πρώτα εργαλεία και όπλα τους από πέτρα.

Τα νέα εργαλεία ανακαλύφθηκαν σε απόσταση μόνο πέντε χιλιομέτρων από το αρχαιότερο απολίθωμα που αποδίδεται στο γένος Homo (μια γνάθος ηλικίας 2,8 εκατομμυρίων ετών) και είχε βρεθεί το 2013 στην περιοχή ανασκαφών Μποκόλ Ντόρα 1 της Αιθιοπίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό πως ο πρώιμος Home έφτιαξε εκείνα τα πέτρινα εργαλεία», δήλωσε ο Ντέηβιντ Μπράουν τους Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, αν και δεν απέκλεισε την πιθανότητα ότι κατασκευαστής τους ήταν κάποιος πιο πρωτόγονος πρόγονος, όπως οι Αυστραλοπίθηκοι.

Ενδείξεις για τα αρχαιότερα πρωτόγονα λίθινα εργαλεία έχουν βρεθεί στην περιοχή Λομέκβι της Κένυα και έχουν ηλικία 3,3 εκατομμυρίων ετών, αν και πρόκειται περισσότερο για ακατέργαστες πέτρες που -όπως οι μαϊμούδες και οι πίθηκοι- χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας προκειμένου να κοπανάνε διάφορα πράγματα για να τα φάνε, όπως καρπούς και όστρακα.

Ένα εκατομμύριο χρόνια αργότερα στην Αιθιοπία, τα λίθινα εργαλεία έγιναν κάπως πιο εξελιγμένα, καθώς οι πέτρες λειαίνονταν στις άκρες τους και γίνονταν μυτερές, ώστε να κόβουν καλύτερα. Αυτό, μεταξύ άλλων, οδήγησε και στη σταδιακή μείωση του μεγέθους των δοντιών των προγόνων μας.

Αρκετοί χιμπατζήδες και μαϊμούδες χρησιμοποιούν πέτρες ως εργαλεία, για να σπάσουν πράγματα (π.χ. καρύδες). Ο τελευταίος κοινός πρόγονος χιμπατζήδων και ανθρώπων, ο οποίος έζησε πριν τουλάχιστον επτά εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα έκανε χρήση τέτοιων απλοϊκών λίθινων εργαλείων. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι δεν έχουν βρει ακόμη τα αρχαιότερα «εργαλεία» που χρησιμοποίησαν οι μακρινοί πρόγονοι μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ακτιβιστών στην Αιθιοπία

Ανδρέας Ντίνης

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αιθιοπία – Δολοφονήθηκε ο αρχηγός του στρατού

Δημήτρης Κατσάκος

Ένα… πουλί φέρεται πως κατέστρεψε τον αισθητήρα του μοιραίου Boeing στην Αιθιοπία

Δημήτρης Κατσάκος

Αεροπορικό δυστύχημα στην Αιθιοπία: Οι πιλότοι ακολούθησαν τις οδηγίες αλλά δεν ανέκτησαν τον έλεγχο του Boeing

Δημήτρης Κατσάκος

Τι δείχνουν τα μαύρα κουτιά της αεροπορικής τραγωδίας στην Αιθιοπία

Δημήτρης Κατσάκος

Ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα είχε το Boeing 737 MAX που συνετρίβη στην Αιθιοπία

Ανδρέας Ντίνης

Έως και έξι μήνες θα διαρκέσουν οι έλεγχοι DNA των θυμάτων της τραγωδίας στην Αιθιοπία

Δημήτρης Κατσάκος

Ανησυχία και ερωτήματα για την αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία: Αναστέλλονται πτήσεις

Δημήτρης Κατσάκος

Τραγωδία: Συνετρίβη αεροσκάφος με 157 επιβάτες στην Αιθιοπία

Δημήτρης Κατσάκος