ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΤΑΞΙΔΙ

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα για την φετινή σεζόν – Αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα για την φετινή σεζόν - Αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού. Η αβεβαιότητα της φετινής τουριστικής σεζόν, δεδομένου ότι οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν να πετούν οι αεροπορικές εταιρείες, έχει χτυπήσει το καμπανάκι της επιβίωσης για την τουριστική αγορά.

Η πλειονότης των φορέων ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά γίνεται εύκολα διακριτό ότι ήθελαν το κάτι παραπάνω. «Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελούν το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στη βαριά σκιά των οικονομικών επιπτώσεων της παγκόσμιας πανδημίας», είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου.

Διευκρινίσεις

«Αναμφίβολα, θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σε ορισμένες πτυχές των μέτρων, εμπλουτισμός και ενίσχυση σε κάποιες άλλες. Πάντοτε σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καλοκαιριού, αλλά και τις πρόσθετες χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προσφέρει το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.», συμπλήρωσε. Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση η φετινή σεζόν είναι ένας πολυσύνθετος γρίφος που δεν έχει εύκολες λύσεις και μοναδικός στόχος είναι να σώσουμε από αυτή ό,τι μπορεί να διασωθεί.

Ομως, ακριβώς σε αυτήν την πιο δύσκολη ιστορικά στιγμή για τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι που πρέπει να επιδείξουμε σθένος, να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και να εργαστούμε όλοι μαζί, ακόμη πιο εντατικά, για να κερδίσουμε την επόμενη σεζόν και να χτίσουμε το αύριο του τουρισμού, αντιμετωπίζοντας τις χρόνιες παθογένειες που ακόμα υφίσταται ο κλάδος». Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός συμπλήρωσε ότι «το ΞΕΕ, στο πλαίσιο της θεσμικής αποστολής του, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με την ακλόνητη πίστη πως ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία είναι εθνικός πυλώνας ανάπτυξης, με οφέλη ευημερίας για την οικονομία και την κοινωνία».

Οι στόχοι

Τους τρεις στόχους της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού περιέγραψε ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε από μια χρονιά που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν χαμένη για τον τουρισμό μας.

Ο δεύτερος στόχος είναι η στήριξη των εργαζομένων, η διατήρηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας μέσα από την κάλυψη του μισθολογικού κόστους, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους και τη μείωση του ορίου των ενσήμων για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας.
Ως τρίτο στόχο ο κ. Κόνσολας έθεσε την ενίσχυση των επιχειρήσεων με την παροχή ρευστότητας μέσα από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου και την ένταξή τους στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο υφυπουργός Τουρισμού που ήταν από τους πρώτους που είχαν προτείνει δημόσια τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Ο κ. Κόνσολας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «Η ζωή και ο τουρισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματήσουν. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, χωρίς να υποκύπτουμε στον φόβο, αλλά λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας, ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση και προετοιμασία των δομών υγείας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς με την εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων».

Στα σκαριά…

Αναφερόμενος στις θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι είναι έτοιμα δύο ακόμα νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης και έρευνας και το δεύτερο στη διαμόρφωση των συνθηκών για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του υπουργείου σε πολυδύναμα κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής.

Εύσημα για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον γερμανικό Τύπο

Το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση για την επιδιωκόμενη σταδιακή έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου από τα μέσα Ιουνίου αποτυπώνεται ήδη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Ελλάδα θέλει να ανοίξει την τουριστική σεζόν από τις 15 Ιουνίου», είναι ο σχετικός τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του γερμανικού περιοδικού Stern που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι διεθνείς πτήσεις προς τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς θα ξεκινήσουν σταδιακά από την 1η Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει την αποδυναμωμένη από την πανδημία οικονομία.

Στις 23 Μαρτίου είχαν επιβληθεί σε όλη την Ελλάδα αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας. Σταδιακά η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Τη Δευτέρα άνοιξε και πάλι η περίφημη Ακρόπολη όπως και όλοι οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Στις 25 Μαΐου θα ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα εστιατόρια της χώρας».

«Αυτοί οι κανόνες ισχύουν στην Ελλάδα για παραθεριστές», επιγράφεται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, που εξηγεί, μεταξύ άλλων, τι ισχύει για τους ξένους τουρίστες:
«Ταξιδιώτες από το εξωτερικό μπαίνουν προς το παρόν σε 14ήμερη καραντίνα. Αυτό το μέτρο όμως αναμένεται να αρθεί σύντομα για τουρίστες προερχόμενους από χώρες όπου δεν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού. Τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα ανακοινώσει τις χώρες, οι πολίτες των οποίων δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα», όπως ανακοίνωσε ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκονται η Γερμανία, οι χώρες της Βαλτικής, καθώς και των Βαλκανίων».

Προτεινόμενα για εσάς

«Αναζητάμε τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη» – Μιλάει στον Ε.Τ. ο Γιώργος Βαβλιάρας

Δημήτρης Ντόγκας

Σε ποια χώρα βρίσκεται το ψηλότερο ασανσέρ στον κόσμο [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

National Geographic: Αυτό το ελληνικό νησί βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιδανικών ταξιδιωτικών προορισμών

Μαρίνα Μπενέκου

Τράπεζα της Ελλάδος: Μαύρη τρύπα 12,6 δισ. στα τουριστικά έσοδα το 9μηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Αεροδρόμια: «Βουτιά» 68% στην επιβατική κίνηση το δεκάμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Έλληνες και ξένοι μοιράστηκαν τις διακοπές τους σε… ξενοδοχεία και Airbnb

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ανάσα σε εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις και τα ΚΤΕΛ

Δημήτρης Ντόγκας

Πανδημία, lockdown,οικονομία: Ένα δύσκολο παζλ για την πολιτική της χώρας

Δημήτρης Ντόγκας

Επένδυση 43 εκατ. ευρώ απογειώνει το αεροδρόμιο και τον τουρισμό της Πάρου

Δημήτρης Ντόγκας