Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

RESTART στον τουρισμό από 1ης Ιουλίου

τουρισμός

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Η… αποσωλήνωση του ελληνικού τουρισμού θ’ αργήσει λόγω της πανδημίας. Η αβεβαιότητα του αλλοδαπού τουρίστα να ταξιδέψει αλλά και η οικονομική ανέχεια πολλών εξ αυτών λόγω της πρωτοφανούς κρίσης θα οδηγήσουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας σε αχαρτογράφητα νερά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Οι tour operators παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις και επιχειρούν να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους εν όψει καλοκαιριού.

Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η πλειονότητα των τουριστικών οργανισμών σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της από τα μέσα Ιουνίου και μετά, με την ελπίδα ότι ο ζεστός καιρός δύναται να προκαλέσει ανάσχεση στην εξάπλωση του covid-19. Η σκανδιναβική και η ρωσική αγορά δείχνουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εφόσον το φαινόμενο ηρεμήσει, δύναται να μπει στο παιχνίδι και η γερμανική δίχως να αποκλείεται η γερμανική κυβέρνηση να στρέψει το κοινό της στην εγχώρια αγορά. Πιο πίσω φαίνεται να εισέρχεται στο παιχνίδι η βρετανική αγορά μολονότι ο JET 2 εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή άνοδο σε σχέση με το 2019 λόγω και της απορρόφησης σημαντικών προγραμμάτων του Thomas Cook. Κοινός τόπος είναι ότι λιγότεροι τουρίστες τρίτης ηλικίας θα ταξιδέψουν φέτος, ενώ όσοι έλθουν θα προσεγγίσουν τη χώρα με σημαντικές εκπτώσεις.

Κατά πληροφορίες, για την 1η Ιουλίου μεταφέρει την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας ο φινλανδικός Τour Οperator Aurinkomatkat, όπως ενημερώνει με επιστολή του τους ξενοδόχους, με τους οποίους συνεργάζεται στα Χανιά και τα Δωδεκάνησα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του 2020 για την Ελλάδα έχουν παραμείνει οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω, του Ηρακλείου και των Χανίων, ενώ έχουν τεθεί εκτός η Σκιάθος και η Ζάκυνθος.

Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχουν εξέλθει από το πρόγραμμα του Aurinkomatkat όλοι οι προορισμοί της Ιταλίας, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Αυστρία. Οι παραπάνω ακυρώσεις σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ελληνικών προορισμών δείχνουν τη σημασία του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες, αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια που προφανώς νιώθουν οι επισκέπτες για την Ελλάδα, ενδεχομένως και εξαιτίας των έγκαιρων μέτρων που ελήφθησαν για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Υπογραμμίζεται ότι η Aurinkomatkat αποτελεί τον μεγαλύτερο Τour Οperator της Φινλανδίας με πάνω από το 30% της αγοράς και είναι θυγατρική εταιρία της αεροπορικής Finnair. Ακολούθως, από τη Σκανδιναβία η Viking Travel ακύρωσε όλα τα προγράμματα μέχρι και το τέλος Απριλίου. Ο οργανωτής θα αποφασίσει για την πραγματοποίηση ταξιδίων με αναχώρηση μετά τις 30 Απριλίου, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.

Ακυρώσεις

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Tour Operators επεξέτειναν την περίοδο ακυρώσεων στη γερμανική αγορά τις προηγούμενες μέρες. Κατά πληροφορίες, ο TUI διατηρεί για την ώρα περισσότερες κρατήσεις για την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο 2020 σε σχέση με το 2019. Ως γνωστόν, ο TUI ανέστειλε το παγκόσμιο πρόγραμμά του έως και τις 23 Απριλίου. Οι πελάτες που αποφασίζουν να κάνουν νέα κράτηση αργότερα για τη θερινή σεζόν έως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν μπόνους πιστότητας που φτάνει τα 100 ευρώ το άτομο.

Εν τω μεταξύ, ο Alltours, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών και τα ατομικά ταξίδια με αναχώρηση έως και την 30ή Απριλίου, χωρίς χρέωση.

Οι Anex Tour / Öger Tours / Bucher Reisen ακύρωσαν όλα τα ταξίδια με αναχώρηση έως και τις 30 Απριλίου.

Ο ASI Reisen ακύρωσε όλα τα ταξίδια από τις 15 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου δωρεάν. Τα ταξίδια από τις 15 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και δεν προσφέρεται δωρεάν ακύρωση.

Ο DER Touristik ακυρώνει όλα τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν έως και τις 30 Απριλίου, με ισχύ για όλα τα brand (Dertour, ITS, Jahn Reisen, Meiers Weltreisen και ADAC Reisen).

Ο FTI Group ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του και ακύρωσε όλα τα ταξίδια έως τις 19 Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τους οργανωτές FTI Touristik, 5 vor Flug, Big Xtra και LAL Sprachreisen.

Ο Studiosus έχει ακυρώσει όλα τα ταξίδια με αναχώρηση έως τις 30 Απριλίου. Στις 9 Απριλίου θα αποφασιστεί πώς θα συνεχιστούν τα προγράμματα.

Τέλος, η JT Touristik ακύρωσε όλα τα ταξίδια με αναχώρηση έως και τις 30 Απριλίου.

Εκκληση

Την ίδια ώρα έκκληση στους ξενοδόχους να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που θα βοηθήσει στις ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού απηύθυνε η Expedia.

Expedia, Hotels.com και Hotwire δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν έναν πρωτοφανή όγκο κλήσεων από τους ταξιδιώτες που ζητούν βοήθεια με μη επιστρεφόμενες κρατήσεις.

Η Expedia Group δημιούργησε το «Παγκόσμιο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Ακύρωση». Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα βλέπει κάθε ιδιοκτησία στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτό θα βοηθήσει στην ακύρωση ή την αποζημίωση των πελατών εάν θελήσουν να ακυρώσουν μια κράτηση.

Αναμφίβολα, πλήγμα για αρκετούς ελληνικούς προορισμούς αποτελεί η διακοπή πτήσεων της Ryanair που αναστέλλει τα προγράμματά της μέχρι τα τέλη Μαΐου, μετά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις μετακινήσεις. Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στις αεροπορικές μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας. «Δεν αναμένεται να πραγματοποιήσουμε πτήσεις μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε κυβερνητικές οδηγίες, στις οποίες θα συμμορφωθούμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary.

Εξαιτίας της κρίσης η KLM θα ξεκινήσει το θερινό πρόγραμμα σε ένα σημαντικά περιορισμένο δίκτυο.

Από τις 29 Μαρτίου έως και τις 3 Μαΐου η εταιρία προγραμματίζει να πετάξει σε 25 διηπειρωτικούς προορισμούς και 32 ευρωπαϊκούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η KLM θα πετά σύμφωνα με ένα ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί περίπου το 10% του κανονικού αριθμού πτήσεων.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός – Βουλγαρία: Θα στείλει ασθενείς στο εξωτερικό – Κατακλύζεται από το τέταρτο κύμα Covid-19

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Συναγερμός στον Λαγκαδά: Πάνω από 15 κρούσματα σε σχολείο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 712 κρούσματα σε Αττική, 551 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 23/10: 3.199 κρούσματα, 353 οι διασωληνωμένοι, 43 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων [διαγράμματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλιο Pfizer: Σχεδόν στο 91% η αποτελεσματικότητά του στα παιδιά 5-11 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Αυστραλία: Η Μελβούρνη βγήκε από το lockdown μετά από σχεδόν εννέα μήνες – Γέμισαν μπαρ και εστιατόρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση με χρονόμετρο και μάσκα – «Βράζει» η Ημαθία με αύξηση κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΟΔΥ: Πού και ποιες ώρες θα γίνονται δωρεάν rapid test το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom