Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την αναμέτρηση (21 του μηνός) της Λίβερπουλ με την κάτοχο του τίτλου Ρεάλ Μ. Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στον περσινό τελικό του σταδίου «Σταντ ντε Φρανς», στο Σεν Ντενίς, όπου η «βασίλισσα» είχε φορέσει το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης με νίκη 1-0 επί των «κόκκινων». Στη φετινή φάση των «16» συμμετέχουν τέσσερις αγγλικές ομάδες, ισάριθμες γερμανικές, τρεις ιταλικές, από μια ισπανική και γαλλική (όλες από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα) και επίσης δυο πορτογαλικές και μία βελγική. Είναι χαρακτηριστικό πως θα δώσουν το παρών όλες οι ομάδες που βρέθηκαν αντίπαλοι στον τελικό της διοργάνωσης από το 2018 και μετά. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τα δύο μεγάλα ζευγάρια αυτής και της επόμενης εβδομάδας;
» ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ – ΜΠΑΓΕΡΝ Μ.
Με την αξιόλογη σταθερότητα που είχε η ΠΣΖ φάνηκε πως θα τερμάτιζε επικεφαλής στον όμιλο. Ωστόσο, την τελευταία αγωνιστική η καταιγιστική Μπενφίκα (ευρεία νίκη 6-1 επί της Μακάμπι στη Χάιφα) στην κυριολεξία της έκλεψε το πλεονέκτημα της πρωτιάς. Αμφότερες τερμάτισαν ισόβαθμες και με την ίδια διαφορά τερμάτων (δηλαδή όμοια επιθετική και αμυντική συμπεριφορά), όμως οι «αετοί» της Λισαβόνας υπερτέρησαν στο κριτήριο της εκτός έδρας επίθεσης χάρη στα έξι γκολ που πέτυχαν επί της Μακάμπι. Τα εκτός έδρας τέρματα για την Μπενφίκα ήταν εννιά έναντι έξι της πρωταθλήτριας Γαλλίας. Με τον τρόπο αυτό η ΠΣΖ (ως δεύτερη από τον όμιλο) τιμωρήθηκε (ατύπως) και τώρα (για τη φάση των «16») θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει την Μπάγερν σε μια, κατά κάποιον τρόπο, επανάληψη του τελικού του 2020. Ουσιαστικά έπεσε στην παγίδα που είχε στήσει στην Μπενφίκα, αλλά αυτή την απέφυγε και ολοκλήρωσε με ισοπαλία 1-1 την υποχρέωση στο στάδιο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού.
Η ισοπαλία, του περασμένου Οκτωβρίου, ήρθε τις ημέρες εκείνες που είχαν κυκλοφορήσει οι φήμες περί δυστυχίας του Κιλιάν Εμπαπέ στον γαλλικό σύλλογο. Εκτοτε ο νεαρός Γάλλος επιθετικός εμφανίστηκε ουσιώδης σε κάποια παιχνίδια του, αλλά στο μυαλό του υπάρχει πάντα η μεταγραφή σε ομάδα εκτός Γαλλίας. Μεθαύριο (πιθανότητα) δεν θα ενισχύσει την ομάδα του, αφού είναι τραυματισμένος από τις αρχές του μηνός. Για την ΠΣΖ το τεράστιο κεφάλαιο είναι μόνον ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ως νέος παγκόσμιος πρωταθλητής, μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αργεντινή, θα υπερβάλει εαυτόν για να κερδίσει η πρωταθλήτρια Γαλλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ενδέχεται, δε, να είναι το τελευταίο της λαμπρής σταδιοδρομίας του, αφού ούτε ο ίδιος γνωρίζει αν θα βρίσκεται στο Παρίσι ή γενικά στην Ευρώπη την προσεχή αγωνιστική περίοδο. Για τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας οι ανταγωνιστικοί εγωισμοί θα είναι πάντα η μεγαλύτερη πρόκληση. Η Μπάγερν Μ. είναι ξανά επικεφαλής στην κατάταξη της Μπουντεσλίγκα, ωστόσο οι εμφανίσεις της είναι ασταθείς. Δεν είναι απόλυτα αισιόδοξη αυτή τη χρονική στιγμή για την υπεράσπιση του τίτλου της, αλλά οι έξι νίκες (σε ισάριθμα παιχνίδια) στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται πως είναι αρκετές για να της ανεβάσουν την ψυχολογία. Το μειονέκτημα, εκτός από την απουσία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι που μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα, είναι η απειρία του προπονητή Γιούλιαν Νάγκελσμαν, του οποίου η ευρωπαϊκή στατιστική δεν είναι ζηλευτή.
» ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, θρηνούσε γιατί η ομάδα του είχε αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ μόνο σε εννιά ανταγωνιστικές αναμετρήσεις. Η επιθυμία του για περισσότερους αγώνες είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα και μάλλον του ήταν αρεστή. Στον περσινό τελικό της διοργάνωσης η Ρεάλ Μ. επικράτησε σχετικά εύκολα της Λίβερπουλ. Φέτος στη φάση των ομίλων δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες (πρώτη στον όμιλο με μόλις 1 ήττα). Αντίθετα η Λίβερπουλ αγκομαχά στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ στη φάση των ομίλων ήταν ισόβαθμη με τη Νάπολι, αλλά υστέρησε τόσο στα μεταξύ τους παιχνίδια (από μια νίκη, αλλά βαριά ήττα στη Νάπολη) όσο και στη διαφορά τερμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα… κέφια του Μοχάμεντ Σαλάχ, αλλά στα υπέρ της συμπεριλαμβάνεται η εξουδετέρωσή της από τις εγχώριες υποχρεώσεις. Συνεπώς όλο το βάρος πέφτει στην ευρωπαϊκή επιτυχία. Για τη Ρεάλ -και αυτή σε κακή πορεία τον τελευταίο καιρό- πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το κέντρο της. Πόσο μπορούν να αντέξουν την πίεση -σε ένα παιχνίδι υψηλής έντασης και απαιτήσεων- οι Ορελιάν Τσουαμένι και Εντουάρντο Καμαβινγκά μετά την αποχώρηση του Καζεμίρο;
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΩΝ
ΠΣΖ Μπάγερν Μ.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΞΙΑ (σε ευρώ)
889,05 εκατ. 995,70 εκατ.
ΑΞΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
34,19 εκατ. 36,88 εκατ.
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
25,6 26,6
ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
12 23
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ
7 6
ΞΕΝΟΙ
16 17
ΦΙΛΑΘΛΟΙ-ΜΕΛΗ
0 295.000
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΩΝ
Λίβερπουλ Ρεάλ Μ.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΞΙΑ (σε ευρώ)
931,00 εκατ. 849,00 εκατ.
ΑΞΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
31,03 εκατ. 36,91 εκατ.
ΗΛΙΚΙΑ
26,9 28,3
ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
18 14
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ
5 1
ΞΕΝΟΙ
21 16
ΦΙΛΑΘΛΟΙ-ΜΕΛΗ
0 93.176
Το μεταγραφικό παζάρι
Αν εξαιρέσει κανείς την Τσέλσι, που ξόδεψε 318,20 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει κυρίως την επιθετική της γραμμή, οι υπόλοιπες ομάδες φρόντισαν να γεμίσουν το ταμείο τους ή απλά να μην επιχειρήσουν καμία οικονομική μεταβολή. Η Τσέλσι είχε έξοδα 329,50 εκατομμυρίων και έσοδα 11,30 εκατομμυρίων. Δαπάνες, αλλά… ελάχιστες έκαναν, επίσης, οι Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ και Μάντσεστερ Σίτι. Υπήρξαν μερικές ομάδες που πραγματοποίησαν ορισμένες ενισχυτικές αγορές (με χαμηλό κόστος) και άλλες, όπως οι Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα και Μπριζ, που φρόντισαν απλά να γεμίσουν το ταμείο τους. Αγνόησαν την ενίσχυση του δυναμικού τους, συνεπώς θα παρουσιαστούν στα παιχνίδια της φάσης των «16» με τα ίδια πρόσωπα και με μηδενικές συναλλαγές, οι Λειψία, Νάπολι, Ιντερ, Ρεάλ Μαδρίτης και Πόρτο. Το ακριβότερο όνομα του χειμώνα ήταν ο Εντσο Φερνάντες (121 εκατ. ευρώ, από Μπενφίκα σε Τσέλσι). Τον ακολούθησαν οι Μιχάιλο Μούντρικ (70, από Σαχτάρ Ντονέτσκ σε Τσέλσι) και Κόντι Χάκπο (42, από Αϊντχόφεν σε Λίβερπουλ).
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι οκτώ αγώνες θα διεξαχθούν τμηματικά. Τέσσερις (για το πρώτο σκέλος) αυτή την εβδομάδα και ισάριθμοι την επόμενη για το δεύτερο.
» Μεθαύριο στις 22.00 (επαναληπτικός 8/3): Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν και Μίλαν – Τότεναμ.
» Τετάρτη στις 22.00 (επαναληπτικός 7/3): Μπριζ – Μπενφίκα και Ντόρτμουντ – Τσέλσι.
» Την επόμενη εβδομάδα στις 21/2 και ώρα 22.00 (επαναληπτικός 15/3): Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης και Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Νάπολι
» Την επόμενη εβδομάδα στις 22/2 και ώρα 22.00 (επαναληπτικός 14/3): Λειψία – Μάντσεστερ Σίτι και Ιντερ – Πόρτο.
Εμπαπέ, ο πιο ακριβός
Η τρέχουσα αγοραία αξία του επιθετικού της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ (24 ετών), είναι 180 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο Βινίσιους Ζούνιορ (22 ετών) της Ρεάλ Μαδρίτης κοστίζει 120 εκατ. ευρώ. Ακόμη τέσσερις αξίζουν από 100 εκατομμύρια ευρώ και πάνω. Αυτοί είναι οι: Αρλινγκ-Μπράουτ Χόλαντ (Μάν. Σίτι, 170 εκατ. ευρώ), Τζουντ Μπέλινγκαμ (Ντόρτμουντ, 110 εκατ. ευρώ), Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν Μ., 100 εκατ. ευρώ) και Φεδερίκο Βαλβέρδε (Ρεάλ Μ., 100 εκατ. ευρώ).
Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους – Τι ετοιμάζει για κατώτατο μισθό
Ποιος πραγματικά ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος – Ο θρύλος, οι ερωτευμένοι και η Ορθοδοξία