Ο προπονητής της αγγλικής ομάδας, Πεπ Γκουαρδιόλα, δεν «δούλεψε» σωστά εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το περασμένο Σάββατο, στον τελικό του Κυπέλλου, ωστόσο επέζησε αυτός αλλά και το ρεκόρ που διεκδικούν οι «πολίτες».
Η Σίτι έχασε βαθμούς στους δύο τελευταίους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ και αμέσως μετά δεινοπάθησε για να καταβάλει τη Γιουνάιτεντ. Είναι γνωστό πως ο Γκουαρδιόλα αρέσκεται στις αλλαγές προσώπων και αγωνιστικής συμπεριφοράς. Πάντα έχει μια τακτική ρυτίδα. Η Ιντερ, με στόχο την επανάληψη της τελευταίας επιτυχίας της, του 2010, δεν αναμένεται να προβεί σε δραστικές εναλλακτικές λύσεις.
Ο προπονητής, Σιμόνε Ιντζάγκι, εμμένει στο 3-5-2. Χάρη σε αυτή την αγωνιστική μορφή κατάφερε να αποκομίσει όλες τις φετινές επιτυχίες. Στην πορεία της στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ηττήθηκε μόνον δύο φορές από την Μπάγερν, στη φάση των ομίλων. Μήπως όμως κρύβει κάτι στο μανίκι του; Ενα είναι το σίγουρο. Δεν υπάρχει καμία τυπική συνταγή που να κάνει τη μια ομάδα ανώτερη από την άλλη, παρά μόνον κάποια ενδιαφέροντα ζευγάρια.
>>Κέβιν ντε Μπράινε εναντίον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς:
Αν υπάρχει ένας παίκτης που δύναται να χαλάσει τα σχέδια του Γκουαρδιόλα να ελέγξει το παιχνίδι της ομάδας του και να περάσει την μπάλα στους συμπαίκτες του σε επικίνδυνες περιοχές, τότε αυτός είναι ο Κροάτης Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς. Ο 30χρονος μέσος είναι η δύναμη, ο μετρονόμος των «νερατζούρι», ο εξολοθρευτής της αντίπαλης οργανωμένης προσπάθειας. Υπάρχουν ελάχιστοι ποδοσφαιριστές, παγκοσμίως σαν τον Κέβιν ντε Μπράινε, αλλά για να βρουν πρακτική οι ιδέες του θα χρειαστεί χώρο, τον οποίο όμως θα «σκεπάζει» με την παρουσία του ο Μπρόζοβιτς.
>>Αρλινγκ-Μπράουτ Χάλαντ εναντίον Φραντσέσκο Ατσέρμπι:
Τι μπορεί να κάνει ένας 35χρονος αμυντικός (ακόμη πάρα πολύ καλός και τραχύς) απέναντι σε μια φρέσκια, νεανική δύναμη της φύσης;
Ο Ατσέρμπι θα αναλάβει να συγκρατήσει τον Χάλαντ με κάθε αθλητικό (αλλά και μη) τρόπο. Στην πραγματικότητα, μόνον η εμπειρία ή το κακό παιχνίδι του Νορβηγού μπορούν να τον βοηθήσουν, πρακτικά. Ο Χάλαντ δεν έχει να αλλάξει τίποτα στην αγωνιστική συμπεριφορά του. Θα είναι ο εαυτός του.
>>Αντρέ Ονάνα εναντίον επιθετικής γραμμής Σίτι:
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
Για να λέμε την καθαρή αλήθεια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ η Ιντερ, παρά μόνον αν τη βοηθήσει, υπέρ το δέον, ο τερματοφύλακας Ονάνα. Η μονομαχία θα είναι άνιση. Η Ιντερ δεν διαθέτει Ντε Μπράινε, ούτε Χάλαντ.
Αν, λοιπόν, ο Ονάνα δεν έχει πολλές σωτήριες επεμβάσεις, τότε η ήττα της θα έρθει φυσιολογικά και θα διαγραφεί πολύ νωρίς. Ηταν ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες σε όλη τη φετινή περιπέτεια της Ιντερ στη διοργάνωση. Ηταν παρών σε όλα τα παιχνίδια της στο Τσάμπιονς Λιγκ, και μάλιστα με εξαιρετικές επιδόσεις. Ξεπέρασε τα αναμενόμενα επίπεδα στατιστικής δεχόμενος μόνον δέκα γκολ από δώδεκα παιχνίδια (μέσος όρος: 1,2 γκολ ανά αγώνα). Δηλαδή, μόνον από Μπάγερν (4 από δύο αγώνες), Μπαρτσελόνα (3 από έναν) και Μπενφίκα (3 από έναν).
Για πέμπτη φορά αντιμέτωποι Αγγλοι με Ιταλούς
Θα είναι η πέμπτη φορά που αγγλική ομάδα θα βρει απέναντι ιταλική σε τελικό της διοργάνωσης και η πρώτη που δεν θα συμμετάσχει σε τέτοιου είδους μονομαχία η Λίβερπουλ.
Οι τέσσερις τελικοί του παρελθόντος: 1984 (Ρώμη): Λίβερπουλ – Ρόμα 1-1 (4-2 πέναλτι), 1985 (Βρυξέλλες): Γιουβέντους – Λίβερπουλ 1-0, 2005 (Κωνσταντινούπολη): Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (3-2 πέναλτι) και 2007 (Αθήνα): Μίλαν – Λίβερπουλ 2-1.
Κοντολογίς, τέσσερις τελικοί, παρούσα η Λίβερπουλ, που κέρδισε δύο τίτλους στα πέναλτι, ενώ οι ισάριθμες επιτυχίες των ιταλικών ομάδων ήταν (χρονικά) εντός της κανονικής διάρκειας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ποτέ αγγλική ομάδα δεν νίκησε ιταλική μέσα στο 90λεπτο ή, έστω, στην παράταση.
Η αποψινή μονομαχία μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Ιντερ θα είναι η παρθενική μεταξύ τους, θα διεξαχθεί δε (ο τελικός) για δεύτερη φορά επί τουρκικού εδάφους, εκεί όπου το 2005 -μετά ένα επικό παιχνίδι- η Λίβερπουλ «άρπαξε» το τρόπαιο, στα πέναλτι, από τους «ροσονέρι».
Το 1984, υπό τη σκιά της δωροδοκίας του προέδρου της Ρόμα, Ντίνο Βιόλα, στον Γάλλο διαιτητή Μισέλ Βοτρό, για να τη σπρώξει από τον δεύτερο ημιτελικό στον τελικό, το παιχνίδι πήγε για πρώτη φορά στην ιστορία στα πέναλτι.
Ηρωας ήταν ο τερματοφύλακας των «κόκκινων», Μπρους Γκρόμπελααρ.
Το 1985 ο Μισέλ Πλατινί με το γκολ του έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης τη Γιουβέντους, αλλά σε πρώτο πλάνο πέρασαν τα τρομερά γεγονότα του σταδίου «Χέιζελ» με 33 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.
Ακολούθησε ο πενταετής αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από τα Κύπελλα Ευρώπης. Το 2005, στην Κωνσταντινούπολη, η Μίλαν προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο, ωστόσο η Λίβερπουλ ισοφάρισε στο δεύτερο και υπερίσχυσε στα πέναλτι χάρη στη σωτήρια απόκρουση του τερματοφύλακα Γιέζι Ντούντεκ στο χτύπημα του Αντρέι Σεβτσένκο.
Το 2007, στο δικό μας Ολυμπιακό Στάδιο, ο Φίλιππο Ιντζάγκι με δύο γκολ ήταν το πρόσωπο της βραδιάς για τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν.
Θα σφυρίξει ο κορυφαίος ρέφερι του κόσμου Σίμον Μαρτσίνιακ
O Πολωνός Σίμον Μαρτσίνιακ θα είναι ο διαιτητής στον σημερινό τελικό του Champions League ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Ιντερ. Ο Μαρτσίνιακ θεωρείται ο κορυφαίος διαιτητής του κόσμου. Ηταν αυτός που είχε διαιτητεύσει τον τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από τα γαλλικά Μέσα για τη διαιτησία, τα οποία τον κατηγόρησαν μάλιστα για αλλοίωση αποτελέσματος, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε.
Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που ένας διαιτητής σφυρίζει τελικό Μουντιάλ και Champions League την ίδια σεζόν, πρώτος το έκανε ο Χάουαρντ Γουέμπ το 2010. Θυμίζουμε ότι ο ορισμός του Μαρτσίνιακ στον τελικό παραλίγο να ακυρωθεί μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη συμμετοχή του σε ακροδεξιά συγκέντρωση στην Πολωνία. Οπως ανέφερε η αντιρατσιστική οργάνωση «Never Again» και έκανε γνωστό ο «Guardian», ο Μαρτσίνιακ παρέστη σε επιχειρηματική εκδήλωση στην Πολωνία στις 29 Μαΐου, η οποία διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Σλάβομιρ Μέντζεν, γνωστός για τις ακραίες θέσεις του απέναντι σε «Εβραίους, ομοφυλόφιλους, τις αμβλώσεις, τη φορολογία και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η UEFA, αφού ανακοίνωσε πως θα εξέταζε το ζήτημα, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αλλαγή του διαιτητή του τελικού δεχόμενη την απολογία του Πολωνού και αναφέροντας σε δήλωσή της: «Απορρίπτουμε απερίφραστα τις αξίες της ομάδας ανθρώπων που σχετίζονται με αυτό το συνέδριο». Ο Μαρτσίνιακ σε δήλωσή του σημείωσε πως «δεν γνώριζε» και πως «παραπλανήθηκε» σχετικά με την «πραγματική φύση» και τους πολιτικούς «δεσμούς» του εν λόγω event, ζητώντας συγγνώμη για την παρουσία του εκεί.