Το καλοκαίρι αναμένεται… καυτό και σε ποδοσφαιρικά πλαίσια, με το Copa America και το Euro να ακολουθούν μέσα στον Ιούνιο. Όσοι παίκτες θα συμμετάσχουν στα συγκεκριμένα τουρνουά δεν πρόλαβαν να κάνουν διακοπές ούτε για μερικές… ώρες, καθώς οι σεζόν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το περασμένο Σάββατο έπεσε η αυλαία και στον κορυφαίο διασυλλογικό θεσμό, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά το Champions League. Τι συνέβη, όμως, στις σημαντικότερες διοργανώσεις της «γηραιάς ηπείρου» κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015/16;
Γράφει ο Άρης Τσιρτσίκος
ΑΓΓΛΙΑ
Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις (αν όχι η μεγαλύτερη) στα χρονικά του «βασιλιά των σπορ» σημειώθηκε φέτος στην Premier League. Η Λέστερ κατέκτησε τον τίτλο, τον παρθενικό στην ιστορία της. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος έφυγε σαν αποτυχημένος από την εθνική Ελλάδας, ήταν ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ενώ ο Τζέιμι Βάρντι εκ των πρωταγωνιστών του θριάμβου. Ο Άγγλος επιθετικός, που πριν από μερικά χρόνια αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, σκόραρε σε έντεκα διαδοχικά ματς του αγγλικού πρωταθλήματος, κάτι που δεν είχε καταφέρει άλλος στο παρελθόν.
Οι «αλεπούδες» εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση στους περισσότερους διεκδικητές της πρώτης θέσης, που ασχολήθηκαν περισσότερο με τους προπονητές τους. Η Τσέλσι με τον Μουρίνιο (απολύθηκε τον Δεκέμβριο, με τους «μπλε» να βρίσκονται στην 16η θέση), η Μάντσεστερ Σίτι με τον Πελεγκρίνι (ανακοινώθηκε μεσούσης της σεζόν πως θα αντικατασταθεί από τον Γκουαρδιόλα) και η Γιουνάιτεντ με τον Φαν Χαλ (έφυγε τελικώς με το… τελευταίο σφύριγμα).
Η ομάδα του Ρανιέρι άντεξε στην πίεση της Τότεναμ, η οποία πίστεψε, από τη μεριά της, στο θαύμα, ωστόσο στο φινάλε έχασε μέχρι και τη δεύτερη θέση από την Άρσεναλ. Οι φίλαθλοι των «κανονιέρηδων» γκρίνιαξαν επίσης, θεωρώντας πως αν ο Βενγκέρ είχε πραγματοποιήσει κάποια καλή μεταγραφή θα μπορούσαν να πανηγυρίσουν τον τίτλο.
Τα «μεγάλα σαλόνια» αποχαιρέτησαν, πάντως, παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, όπως η Άστον Βίλα (παρούσα σε όλες τις περιόδους στη σύγχρονη μορφή του αγγλικού πρωταθλήματος) και η Νιουκάστλ. Το δρόμο για την Championship πήρε και η Νόριτς.
Ο Φαν Χαλ, ωστόσο, πριν αποχωρήσει από τους «κόκκινους διαβόλους» τους οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, με το σύλλογο του Μάντσεστερ να επικρατεί 2-1 της Κρίσταλ Πάλας στην παράταση (1-1 κανονική διάρκεια). Η συμπολίτισσα Σίτι κατέλαβε την κορυφή του Λιγκ Καπ, νικώντας 3-1 τη Λίβερπουλ στα πέναλτι (επίσης 1-1 στο 90λεπτο και στην παράταση).
Πρωτάθλημα: Λέστερ
Έξοδος στο Champions League: Λέστερ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι (play off)
Έξοδος στο Europa League: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σαουθάμπτον, Γουέστ Χαμ (τρίτος προκριματικός γύρος)
Υποβιβασμός: Άστον Βίλα, Νόριτς, Νιουκάστλ
Πρώτοι σκόρερ: Κέιν 25, Αγουέρο, Βάρντι 24
Κύπελλο: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Λιγκ Καπ: Μάντσεστερ Σίτι
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε τη χρονιά με άγριες διαθέσεις και φαινόταν πως θα κατακτήσει με άνεση την Primera Division. Λίγο πριν από την τελική ευθεία, εντούτοις, οι «μπλαουγκράνα» έχασαν τα πατήματά τους κι ένιωσαν τις δύο ομάδες της Μαδρίτης, Ρεάλ και Ατλέτικο, να πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής. Οι Καταλανοί σήκωσαν κεφάλι στο κρίσιμο σημείο και διατήρησαν τα σκήπτρα τους στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Ο Λουίς Σουάρες ήταν εκείνος που πήρε την ομάδα στην πλάτη του στα δύσκολα, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 40 γκολ στη Liga και 53 συνολικά σε όλα τα φετινά τουρνουά! Η Μπάρτσα πραγματοποίησε για δεύτερο διαδοχικό έτος το νταμπλ, καθώς επιβλήθηκε 2-0 στην παράταση της Σεβίλλης στο Κύπελλο.
Στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος τερμάτισαν οι «μερένχες» και στην τρίτη οι «ροχιμπλάνκος» (διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον τελικό του Champions League), ενώ η Βιγιαρεάλ σφράγισε την εκπληκτική παρουσία της, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και το εισιτήριο για τα play offs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η Σεβίλλη θα βρεθεί απευθείας στους ομίλους, πάντως, γιατί κατέκτησε το Europa League.
Στη δεύτερη κατηγορία υποβιβάστηκαν Λεβάντε, Χετάφε και Βαγιεκάνο.
Πρωτάθλημα: Μπαρτσελόνα
Έξοδος στο Champions League: Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης. Σεβίλλη, Βιγιαρεάλ (play off)
Έξοδος στο Europa League: Αθλέτικ Μπιλμπάο, Θέλτα
Υποβιβασμός: Λεβάντε, Χετάφε, Βαγιεκάνο
Πρώτοι σκόρερ: Λουίς Σουάρες 40, Κριστιάνο Ρονάλντο 35, Λιονέλ Μέσι 26
Κύπελλο: Μπαρτσελόνα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην Bundesliga ήταν… κοινό μυστικό πως η Μπάγερν δεν πρόκειται να κινδυνέψει από την Ντόρτμουντ και τους υπόλοιπους διεκδικητές του στέμματός της. Πράγματι, οι Βαυαροί, αν και δεν εντυπωσίασαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, πήραν τον τίτλο. Ήταν, μάλιστα, ο τέταρτος διαδοχικός, κάτι που συνέβη για παρθενική φορά στην ιστορία του θεσμού.
Η μόνη που έμοιαζε ικανή να απειλήσει το σύλλογο του Μονάχου ήταν παρέα του Παπασταθόπουλου. Οι «κιτρινόμαυροι» προσπάθησαν στο πρωτάθλημα (βρέθηκε στη δεύτερη θέση), ενώ στον τελικό του Κυπέλλου ηττήθηκαν 4-3 στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση). Ο Γκουαρδιόλα θα αποχωρήσει με το νταμπλ και με ψηλά το κεφάλι από την Μπάγερν για να αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι.
Το «παρών» στους ομίλους του Champions League θα δώσει και η Λεβερκούζεν, η οποία ανέβασε στροφές στο δεύτερο γύρο και κάλυψε το χαμένο έδαφος. Η δε Γκλάντμπαχ θα δοκιμάσει την τύχη της στα play offs. Την κατηγορία αποχαιρέτησαν Ανόβερο και Στουτγάρδη, την ώρα που η Άιντραχτ Φρανκφούρτης σώθηκε στα μπαράζ.
Πρωτάθλημα: Μπάγερν
Έξοδος στο Champions League: Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, Γκλάντμπαχ (play off)
Έξοδος στο Europa League: Σάλκε, Μάιντζ, Χέρτα (τρίτος προκριματικός γύρος)
Υποβιβασμός: Ανόβερο, Στουτγάρδη
Πρώτοι σκόρερ: Λεβαντόφσκι 30, Ομπαμεγιάνγκ 25, Μίλερ 20
Κύπελλο: Μπάγερν
ΙΤΑΛΙΑ
Η Γιουβέντους απέδειξε ότι πρόκειται για την απόλυτη κυρίαρχο στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια. Τι και αν βρέθηκε στη δωδέκατη θέση της Serie A στη δέκατη αγωνιστική; Τι και αν δεν μπορούσε να νικήσει τις ομάδες που πάλευαν για την παραμονή; Όταν η «γηραιά κυρία» στάθηκε στα πόδια της, διέλυσε τους πάντες στο πέρασμά της.
Οι «μπιανκονέρι» ανέβηκαν για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν στο υψηλότερο σκαλί του πρωταθλήματος, ενώ κατέκτησαν και το Κύπελλο, επικρατώντας 1-0 της Μίλαν στην παράταση. Καμία άλλη ομάδα στο παρελθόν δεν είχε πανηγυρίσει δύο σερί φορές το νταμπλ.
Η Νάπολι προσπάθησε να θυμηθεί τις ένδοξες στιγμές του Μαραντόνα και κυνήγησε μέχρι τέλους τον τίτλο, όμως η Γιούβε δεν είχε διάθεση να χαριστεί. Ο Ιγουαΐν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του (τα πόδια του, το κεφάλι του, τη… μύτη του), σημείωσε 36 γκολ, μα οι «παρτονοπέι» κράτησαν μόνο τη δεύτερη θέση, πάνω από τη Ρόμα.
Οι «τζαλορόσι» θα συμμετάσχουν στα play offs του Champions League, αφήνοντας στο Europa League την Ίντερ, όπως επίσης τη Φιορεντίνα και τη Σασουόλο. Στη Serie B θα αγωνίζονται με τη νέα περίοδο οι Βερόνα, Φροζινόνε, Κάρπι.
Πρωτάθλημα: Γιουβέντους
Έξοδος στο Champions League: Νάπολι, Ρόμα (play off)
Έξοδος στο Europa League: Ίντερ, Φιορεντίνα, Σασουόλο (τρίτος προκριματικός γύρος)
Υποβιβασμός: Βερόνα, Φροζινόνε, Κάρπι
Πρώτοι σκόρερ: Ιγουαΐν 36, Ντιμπάλα 19, Μπάκα 18
Κύπελλο: Γιουβέντους
ΓΑΛΛΙΑ
Μόνη της και όλοι τους! Η Παρί Σεν Ζερμέν, για ακόμη μια σεζόν στη Γαλλία, δεν είχε αντίπαλο. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και οι συμπαίκτες του έκαναν… πάρτι, ολοκληρώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το εγχώριο τρεμπλ.
Στο πρωτάθλημα, οι Παριζιάνοι άνεβηκαν στην πρώτη θέση τη δεύτερη αγωνιστική και τη σφράγισαν από τις 13 Μαρτίου, διαλύοντας 9-0 την Τρουά. Το κοντέρ του Ζλάταν στη Ligue 1 σταμάτησε στα 38 τέρματα. Θα λείψει η λάμψη του Σουηδού από την «πόλη του φωτός».
Η ομάδα του Μπλαν σήκωσε επίσης το τρόπαιο του Λιγκ Καπ (2-1 τη Λιλ) και του Κυπέλλου (4-2 τη Μαρσέιγ). Η Ολιμπίκ ήταν απογοητευτική, με τον Μίτσελ να φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, και απειλήθηκε με υποβιβασμό. Τελικώς το «αντίο» στο Championnat είπαν Τρουά, Γκαζελέκ και Ρενς.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Λιόν, έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη με Μονακό και Νις. Ο σύλλογος του πριγκιπάτου θα βρεθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ οι «αετοί» της Νίκαιας στους ομίλους του δεύτερου τη τάξει διασυλλογικού θεσμού.
Πρωταθλήτρια: Παρί Σεν Ζερμέν
Έξοδος στο Champions League: Λιόν, Μονακό (τρίτος προκριματικός)
Έξοδος στο Europa League: Νις, Λιλ (τρίτος προκριματικός), Σεντ Ετιέν (τρίτος προκριματικός)
Υποβιβασμός: Τρουά, Γκαζελέκ, Ρενς
Πρώτοι σκόρερ: Ιμπραΐμοβιτς 38, Λακαζέτ 21, Καβάνι 19
Κύπελλο: Παρί Σεν Ζερμέν
Λιγκ Καπ: Παρί Σεν Ζερμέν
CHAMPIONS LEAGUE
Η Ατλέτικο Μαδρίτης διψούσε για εκδίκηση στον τελικό του Μιλάνου, αλλά η Ρεάλ απέδειξε ότι είναι πραγματική βασίλισσα. Οι «μερένχες» κατέκτησαν τον ενδέκατο τίτλο τους στο κορυφαίο ευρωπαϊκό τουρνουά, λυγίζοντας με 5-3 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) την αντίσταση των «κολτσονέρος».
EUROPA LEAGUE
Η Σεβίλλη, πάντως, χτίζει το δικό της… βασίλειο στο Europa League. Οι Ανδαλουσιανοί πέταξαν στην κορυφή της διοργάνωσης για τρίτη διαδοχική σεζόν (πέμπτη συνολικά την τελευταία δεκαετία), νικώντας 3-1 τη Λίβερπουλ στον τελικό της Βασιλείας.