Ο Γιοβάνοβιτς για πρώτη φορά θα κοουτσάρει αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην καριέρα του, ένα βήμα που, όπως εκμυστηρεύτηκε, είχε σκοπό να το κάνει, αργά ή γρήγορα. Και η παρουσία του αλλάζει πολλά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Το πρώτο που έχει κάνει ήδη είναι ότι απαίτησε και πήρε την εν λευκώ διαχείριση του αγωνιστικού σκέλους και τον πλήρη διαχωρισμό του από το παραγοντικό κομμάτι της ομοσπονδίας. Παράλληλα, έθεσε βέτο για την παρουσία των στενών του συνεργατών στο «σταφ». Η πρόσληψη στην εθνική των Τοροσίδη, Σαλπιγγίδη και Παπαδόπουλου θεωρείται από τον Γιοβάνοβιτς κομβική, καθώς μιλάμε για τρεις πρώην ποδοσφαιριστές που έχουν ζήσει στο πετσί τους τις μεγάλες επιτυχίες της εθνικής και έχουν τον τρόπο να μεταδώσουν τη σπίθα στους σύγχρονους παίκτες. Επίσης ζήτησε τη μονιμοποίηση ενός γηπέδου για έδρα και αυτό θα είναι το «Γ. Καραϊσκάκης».
Από εκεί και πέρα η φιλοσοφία και το στιλ παιχνιδιού του είναι γνωστά και δεν θα δούμε εκπλήξεις. Οι ομάδες του είναι «σφιχτές», με κοντά τις γραμμές, ελέγχουν ρυθμό και κατοχή, χωρίς να παίρνουν ιδιαίτερα ρίσκα, αναπτύσσονται από τα πλάγια, με αιχμή του δόρατος τα μπακ και στοχεύουν τον μοναδικό επιθετικό. Εν προκειμένω, τον Φώτη Ιωαννίδη, που τον ξέρει πολύ καλά από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό. Η εθνική του Γιοβάνοβιτς θα έχει σχηματισμό 4-3-3 ή 4-2-3-1.
Και εδώ έχει ένα γρίφο που πρέπει να λύσει. Στις ομάδες του Γιοβάνοβιτς το αμυντικό χαφ παίζει κυρίαρχο ρόλο. Ο Γιοβάνοβιτς για τις θέσεις στο «6» και στο «8» έχει μοναδικό έτοιμο παίκτη τον Σιώπη. Ο Μπουχαλάκης δεν πολυπαίζει στη Χέρτα. Ο Γαλανόπουλος στην ΑΕΚ είναι μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Ο Αλεξανδρόπουλος κάνει μία νέα αρχή στο Βέλγιο. Δεν αποκλείεται ο Γιοβάνοβιτς να πειραματιστεί στο θέμα των κεντρικών χαφ. Μία λύση θα ήταν, για παράδειγμα, η επιλογή του 4-3-3, με κεντρικό χαφ τον Μπακασέτα, τον Σιώπη στα δεξιά και τον Τσιμίκα ή τον Γιαννούλη ως εσωτερικό αριστερό μέσο. Δηλαδή, ο ένας από τους δύο να παίξει μπακ και ο άλλος εσωτερικός χαφ.
Ο Γιοβάνοβιτς θα ζητήσει απλά πράγματα από τους παίκτες του. Θα υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και όχι ένα «χάος» μέσα στο γήπεδο. Καλοσχηματισμένα τρίγωνα σε κάθε γωνιά του γηπέδου. Οπου και αν κοιτάξεις, πάντα θα υπάρχει κάποιος παίκτης. Το παιχνίδι του είναι πάντα οργανωμένο. Θέλει οι παίκτες του να έχουν ηρεμία και λογική, ώστε να μπορούν να κάνουν το… απλό που ζητά. Ποτέ οι ποδοσφαιριστές δεν παρασύρονται και όταν γίνεται αυτό, πάντα κάποιος θα καλύψει τον εκτεθειμένο χώρο. Ακόμη ένα στοιχείο που μας έχει διδάξει η πορεία του νέου προπονητή της Εθνικής είναι ότι δύσκολα θα ακουστούν γκρίνιες για τις κλήσεις. Εχει αποδείξει ότι είναι δίκαιος και ποτέ δεν άκουσε παράπονα από παίκτη για άδικο παραγκωνισμό. Στοιχείο που μπορεί να απαλλάξει την εθνική από τη συνηθισμένη μουρμούρα σχετικά με το ποιους καλεί.
Στις πρώτες του κλήσεις για την Εθνική ομάδα, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός κινήθηκε στα βήματα των προκατόχων του, δηλαδή του Γκουστάβο Πογέτ και του υπηρεσιακού Νίκου Παπαδόπουλου. Συνεπώς πάει με ό,τι έχει βρει από τους προηγούμενους και μέσα από αυτά τα παιχνίδια του Nations League θα αποφασίσει σε ποιους θα στηριχθεί, ποιους καινούργιους θα φέρει. Σε σχέση με τις κλήσεις του Ιουνίου, στην αποστολή δεν βρίσκονται οι Γιώργος Αθανασιάδης, Μανώλης Σάλιακας, Γιώργος Κυριακόπουλος, Δημήτρης Κουρμπέλης, Ανδρέας Ντόη, Χάρης Τσιγγάρας και Ταξιάρχης Φούντας. Eκτός έμειναν επίσης οι Γιώργος Γιακουμάκης, Τζορτζ Μπάλντοκ (τραυματίας) και Ζέκα. Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με την τελευταία αποστολή της Εθνικής Ελλάδας, επιστρέφουν οι Τσίμικας, Βαγιαννίδης, Αλεξανδρόπουλος, ενώ στα πλάνα του Σέρβου προπονητή συμπεριλήφθηκαν τόσο ο Γαλανόπουλος και ο Χατζηγιοβάννης όσο και ο Μανδάς.
Αναλυτικά οι κλήσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Βλαχοδήμος, Μανδάς, Τζολάκης, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Κουλιεράκης, Γιαννούλης, Τσιμίκας, Βαγιαννίδης, Ρότα, Ρέτσος, Μπακασέτας, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Μπουχαλάκης, Χατζηγιοβάνης, Αλεξανδρόπουλος, Σιώπης, Ιωαννίδης, Μασούρας, Πέλκας, Τζόλης, Κωνσταντέλιας, Παυλίδης, Δουβίκας.
Τι ισχύει με το Nations League
Η κλήρωση του Nations League έφερε την Εθνική σε έναν δύσκολο όμιλο, καθώς θα βρει απέναντί της την Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία. Η Ελλάδα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου του Nations League, προάχθηκε στη League B. Το Nations League αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Η UEFA έχει στη διάθεσή της για να μοιράσει 16 εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό το 2026. Οι 55 ομάδες-μέλη της UEFA χωρίστηκαν σε 12 ομίλους στη διαδικασία των προκριματικών.
Από αυτούς θα προκύψουν οι 12 πρώτες ομάδες που θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ. Οι 12 δεύτερες, μαζί με τις 4 καλύτερες ομάδες, βάσει overall ranking του Nations League, που δεν θα έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους από τα προκριματικά, θα μπουν σε έναν νέο γύρο αγώνων από τους οποίους θα προκύψουν οι κάτοχοι των τεσσάρων τελευταίων εισιτηρίων. Σε αυτή τη διαδικασία των play off, θα προκύψουν τέσσερα μονοπάτια, με τέσσερις ομάδες στο κάθε ένα από αυτά να λαμβάνουν μέρος.
Οι αγώνες θα είναι μονοί και η γηπεδούχος ομάδα θα προκύψει μέσα από κλήρωση. Για να μπορέσει να διεκδικήσει ένα από τα εισιτήρια η Ελλάδα θα πρέπει να κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της. Επίσης θα παίξουν ρόλο και τα αποτελέσματα, δηλαδή όχι μόνο να πάρει την πρωτιά, αλλά να κάνει και εμφανίσεις που θα εκτοξεύσουν το ranking, κάτι που κάνει τη δουλειά ακόμη πιο δύσκολη.
Αναλυτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα της εθνικής:
1η αγωνιστική (7 Σεπτεμβρίου 2024) Ελλάδα-Φινλανδία 21:45
2η αγωνιστική (10 Σεπτεμβρίου 2024) Ιρλανδία-Ελλάδα 21:45
3η αγωνιστική (10 Οκτωβρίου 2024) Αγγλία-Ελλάδα 21:45
4η αγωνιστική (13 Οκτωβρίου 2024) Ελλάδα-Ιρλανδία 21:45
5η αγωνιστική (14 Νοεμβρίου 2024) Ελλάδα-Αγγλία 21:45
6η αγωνιστική (17 Νοεμβρίου 2024) Φινλανδία-Ελλάδα 19:00