Ο Λεβαδειακός και η Βέροια αποχαιρέτησαν τη μεγάλη κατηγορία με τον Απόλλωνα Σμύρνης και τη Λαμία να παίρνουν τις θέσεις τους στη νέα περίοδο αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο πρωτάθλημα της Football League στις λίγες αγωνιστικές που απομένουν.
Οι 240 αγώνες της σεζόν προσέφεραν στους φιλάθλους 556 γκολ (2,32 μέσος όρος ανά αγώνα), με τα 52 από αυτά να προέρχονται από πέναλτι, τα 14 από απευθείας κτυπήματα φάουλ και 13 αυτογκόλ.
Ενα στα δύο ματς τελείωνε με νίκη των γηπεδούχων ομάδων (116 «άσοι» στους 240 αγώνες) με 66 ισοπαλίες και 58 «διπλά».
– Ο Ολυμπιακός είχε την καλύτερη επίθεση (57 γκολ) έναντι 54 της ΑΕΚ και 52 του ΠΑΟΚ. Χειρότερη επίθεση ανέδειξε η Κέρκυρα (22) έναντι 23 της Βέροιας και της Λάρισας.
– Καμία ομάδα δεν διατήρησε το εντός έδρας αήττητο και μόνο η Λάρισα δεν πήρε εκτός έδρας τρίποντο! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο που έπεσαν (Λεβαδειακός, Βέροια) έκαναν μία εκτός έδρας νίκη και οι δύο με αντίπαλο τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.
– Δύο μόνο ποδοσφαιριστές δεν έχασαν λεπτό στη σεζόν. Δύο τερματοφύλακες, ο Δημήτρης Κυριακίδης του Παναιτωλικού και ο Ζίφκο Ζίβκοβιτς της Ξάνθης.
– Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 464 παίκτες από τις 16 ομάδες με 13 «διπλοθεσίτες», εκείνους δηλαδή που αγωνίστηκαν σε δύο, μεταγραφόμενοι τον Γενάρη.
– Τρεις από αυτούς είναι γεννημένοι το 1999 και ένας, ο μεγαλύτερος όλων, το 1979. Ο Νίκος Λαζαρίδης του Ατρομήτου (12/7/1979) ήταν ο μεγαλύτερος όλων και ο μοναδικός γεννημένος στη δεκαετία του ’70. Ο μικρότερος ήταν ο Μιχαλανδρέας Νύχταρης της Βέροιας, ο οποίος γεννήθηκε λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2000 (30/12/1999). Το 1999 είναι επίσης γεννημένοι ο Μάριος Σιαμπάνης του ΠΑΟΚ και ο Αλέξανδρος Σαραφίκας της Βέροιας.
– Το ρεκόρ χρησιμοποίησής τους ως αλλαγή (από 13 φορές) το είχαν έξι παίκτες: Καρντόσο (Ολυμπιακός), Γουνδουλάκης (Πλατανιάς), Ιωαννίδης (Αστέρας), Πασσάς (Ηρακλής), Ράνος (Ξάνθη), Σαββίδης (Πανιώνιος).
– Στον αντίποδα, ο Βασιλακάκης της Ξάνθης αντικαταστάθηκε τις περισσότερες φορές (18).
– Εννέα παίκτες αστόχησαν σε πέναλτι, με επτά τερματοφύλακες να αποσοβούν την εστία της ομάδας τους. Ο Φώτης Κουτζαβασίλης της Βέροιας το έκανε δύο φορές.
– Είκοσι ήταν εκείνοι που αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη, με τον Γιώργο Σαραμαντά του Ηρακλή να κερδίζει το βραβείο του πιο άτακτου με δύο αποβολές.
– Σαράντα ένας αποβλήθηκαν με δύο κίτρινες, με τέσσερις να το κάνουν δύο φορές (Λίλα, Περόνε, Στάθης, Βαλεντίνος Βλάχος).
– Παναιτωλικός και Παναθηναϊκός είχαν μόνο μία αποβολή, με την ομάδα του Αγρινίου να δέχεται την κόκκινη μετά τη λήξη του αγώνα με τον Ηρακλή την 29η αγωνιστική.
Ο Σουηδός πήρε την πρωτιά
Πρώτος σκόρερ ο Μάρκους Μπεργκ με 22 γκολ, με 197 παίκτες να σκοράρουν συνολικά στη μεγάλη κατηγορία.
Ο διεθνής Σουηδός φορ του Παναθηναϊκού, παρά τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι «πράσινοι», κατάφερε και φέτος να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας του και να κατακτήσει την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των σκόρερ.
– Εντεκα παίκτες πέτυχαν γκολ με απευθείας κτύπημα φάουλ, με τρεις από αυτούς (Μπεν, Μάσα, Μιλιβόγεβιτς) να το κάνουν δύο φορές.
– Οκτώ γκολ με πέναλτι πέτυχε ο Γιουνές της Ξάνθης, με 23 συνολικά να σκοράρουν από τη βούλα.
– 82 παίκτες σημάδεψαν τα αντίπαλα δοκάρια, με τον Πέτρο Μάνταλο να το έχει κάνει έξι φορές. Τον ακολούθησε ο Οσκαρ Καρντόσο (4).
– Δεκατρεις παίκτες σκόραραν εις βάρος της ομάδας τους.
– Ξάνθη και Ηρακλής είχαν τις περισσότερες αποβολές (οκτώ).
– Χαράλαμπος Καλογερόπουλος και Γιώργος Κομίνης είχαν τις περισσότερες διαιτησίες (12).
– Πέντε ομάδες δεν άλλαξαν προπονητή (ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Πανιώνιος, Πλατανιάς, Γιάννινα). Τριάντα επτά συνολικά προπονητές (υπηρεσιακοί και μη) βρέθηκαν στον πάγκο των ομάδων με δύο «διπλοθεσίτες» (Χάβος, Ντόστανιτς).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου