Όλοι έχουν συμφωνήσει ότι το υπάρχον σύστημα της διοργάνωσης θέλει να φέρει την Ευρώπη πολύ κοντά στο επίπεδο του NBA. Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει στο επίπεδο των παιχτών αφού το φετινό καλοκαίρι και δη τον Ιούλιο, δεν σταματήσαμε να μετράμε μεταγραφές παιχτών που έκαναν τη διαδρομή ΗΠΑ-Ευρώπη.
Η αλλαγή που έκανε το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν ήταν κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Αποφασίστηκε απλώς ότι πρέπει να ξοδευτούν πολλά λεφτά για να έρθουν πάλι παιχταράδες στην Euroleague . Το πρώτο λιθαράκι μπήκε από την έλευση του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό. Ο σπουδαίος κόουτς μπορεί να μην έμεινε, αλλά κατάφερε να πείσει δύο παίχτες να έρθουν στους Πράσινους, μα περισσότερο αποτέλεσε ένα παράδειγμα για παίχτες που δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν στο NBA.
Μέχρι την έλευση Πιτίνο η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν η Κίνα. Μετά την έλευση μπήκε και η Euroleague στον χάρτη. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα πειστήριο. Αυτό το πειστήριο ήρθε από τη Μπαρτσελόνα η οποία αποφάσισε να δώσει περίπου 5.5 εκατομμύρια δολάρια καθαρά στον Νίκολα Μίροτιτς. Η κερκόπορτα είχε ανοίξει. Ενάμιση μήνα μετά οι παίχτες με γαλόνια, μικρά και μεγάλα, στην Αμερική είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.
Φυσικά, πολλές περιπτώσεις παιχτών από το NBA δεν αποτελούν αναβάθμιση για τις ομάδες που πάνε, αφού αντικαθιστούν παίχτες με πολύ μεγαλύτερο ταλέντο και στατιστικά. Είναι όμως όλα ένας χάρτης επενδύσεων απ΄όλες τις ομάδες που διεκδικούν την 8άδα και όχι μόνο. Αναδύεται επίσης ένα άλλο στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού Μπαρτσελόνα και Μπάγερν έχουν, όπως κι η Ρεάλ, κοινό ταμείο με το ποδόσφαιρο των αμύθητων εσόδων, οπότε τους παίρνει να ξοδέψουν 5 εκατομμύρια σε έναν παίχτη ή να έχουν ρολίστες με 1 εκατομμύριο.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τις μεταγραφές:
Παναθηναϊκός
Ο άμεσα επωφελούμενος από την έλευση Πιτίνο ήταν σαφώς ο Παναθηναϊκός. Δεν είναι μόνο ο Φριντέτ που πείστηκε να αφήσει τα 2.5 εκατομμύρια της Κίνας για να έρθει στην Ευρώπη με τον πλουσιοπάροχο μεν μισθό των 1.8 περίπου, αλλά χαμηλότερο της άλλης προσφοράς. Είναι και ο Γουέσλι Τζόνσον που παραδέχτηκε ότι ήρθε στην ομάδα μετά από συζήτηση με τον Πιτίνο. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο πως ο Τζόνσον δεν βγήκε στην ευρωπαϊκή αγορά αναζητώντας ομάδα μέσω του ατζέντη του. Πήγε συστημένος στους πράσινους.
Μακάμπι
Η Μακάμπι είναι η ομάδα που όλοι περίμεναν να κάνει από τις πρώτες βαρβάτες κινήσεις. Εν τέλει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χρειάστηκε λίγο χρόνο παραπάνω για να μελετήσει την αγορά. Κάπως έτσι ήρθε η μεταγραφή του Κουίνσι Έισι που έχει παίξει σε 6 ομάδες στο NBA και πέρσι ήταν στην Κίνα. Ίσως προστεθεί ακόμα ένας NBAer, ο Τάιλερ Ένις που πέρσι ήταν στη Φενέρ, αλλά στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε στην αρχή της χρονιάς χωρίς να παίξει ποτέ.
ΤΣΣΚΑ
Μόλις χθες ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του Ρον Μπέικερ από τους Νικς που ήρθε για να αντικαταστήσει τον Σέρχι Ροντρίγκεθ σε μια κίνηση που στη θεωρία είναι ένα επίπεδο κάτω σε σχέση με τον Τσάτσο. Όπως και οι αντικαταστάτες του Χίγκινς και του Ντε Κολό. Στα ίδια επίπεδα είναι ο αντικαταστάτης του Οθέλο Χάντερ, ο δικός μας Κώστας Κουφός που ήρθε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια στην Αμερική με συμβόλαιο 3 εκατομμυρίων.
Μπασκόνια
Η Μπασκόνια δείχνει ελάχιστα πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι. Ή τουλάχιστον έδειχνε μέχρι που ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Νικ Στάουσκας που έχει περάσει από 5 ομάδες του NBA σαν 12ος παίχτης ως επί το πλείστον.
Μπαρτσελόνα
Προφανώς και είναι η πιο εντυπωσιακή ομάδα της Euroleague αυτή τη στιγμή σε επίπεδο μεταγραφών και ρόστερ. Δεν είναι ο Κόρι Χίγκινς και ο Μπράντον Ντέιβις που πήρε από ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι ο Μίροτιτς και ο Αμπρίνες που άφησαν το ΝΒΑ. Ειδικά η μεταγραφή του πρώτου είναι με διαφορά το μπαμ του καλοκαιριού απ΄όλες τις απόψεις.
Αρμάνι
Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα έκανε πολλά ευρωπαϊκά μπαμ με την απόκτηση των Σέρχι Ροντρίγκεθ, Άαρον Γουάιτ, Μάικλ Ρολ. Από το NBA έφερε τον Σέλβιν Μακ με πάνω από 450 ματς στο μαγικό κόσμο.
Χίμκι
Πολύ εντυπωσιακή και η Χίμκι που έχει ολοκληρώσει ήδη μια μεγάλη μεταγραφή NBAer και πάει για δεύτερη, ενώ έχει πάρει και καλούς παίχτες από Ευρώπη. NBAer ήταν φυσικά και ο Μπέρτανς που ήρθε, αλλά όχι μεταγραφή ίδιου μεγέθους με αυτή του Τιμοφέι Μοζγκόφ που είχε φτάσει να παίρνει 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στους Λέικερς. Ακόμα πιο σπουδαία θα είναι η μεταγραφή του Γερέμπκο που πάει να ολοκληρώσει. Μιλάμε για έναν παίχτη που ήταν σημαντικός στο rotation των Ουόριορς που διακρίνεται για το μακρινό του σουτ. Ίσως η Χίμκι να είναι και η ομάδα-σφήνα της φετινής τετράδας του final-4 αφού στα χαρτιά το ρόστερ της είναι ανώτερο κι από της ΤΣΣΚΑ.
Μπάγερν
Η ομάδα του Μονάχου σόκαρε πολλούς με την απόκτηση ενός ενεργού σέντερ στο NBA, του Γκρεγκ Μονρό, που είχε και τα καλύτερα στατιστικά απ΄όλους όσους ήρθαν στην Euroleague με εξαίρεση τον Τζόνσον του Παναθηναϊκού.
Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός ίσως δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί στη λίστα με την έννοια ότι δεν έφερε κάποιο όνομα με χρόνια παρουσίας στο NBA, ούτε προσέφερε πακτωλό χρημάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάλντουιν είναι ένας παίχτης που πιστεύει πολύ ο Μπλατ και άφησε την Αμερική στα 23 του για να κάνει επανεκκίνηση στην Euroleague .
Όλα τα παραπάνω μπορεί να σημάνουν πολλά στην ερχόμενη σεζόν, μπορεί και τίποτα. Ας μην ξεχνάμε ότι άλλο η λάμψη της βιτρίνας κι άλλο το περιεχόμενο του καταστήματος μέσα. Παρά τις σημαντικές μεταγραφές, οι ομάδες που θα έχουν προβάδισμα είναι όσες πόνταραν στην Ευρώπη. Η Φενέρ που πήρε τον Ντε Κολό και τον Ντέρικ Γουίλιαμς και η Ρεάλ που έμεινε ίδια σχεδόν, προσθέτοντας τον Λαπροβίτολα και τον Τζόρνταν Μίκι. Υπάρχει επίσης και η Εφές που κράτησε όλους τους παίχτες που την οδήγησαν στον τελικό και φυσικά στο πρωτάθλημα Τουρκίας.
Τα υπόλοιπα…στο γήπεδο για την πιο συναρπαστική Euroleague που έχουμε δει ποτέ. Μια Euroleague που αν πετύχει, θα οδηγήσει πολλές ομάδες σε αλλαγή σκεπτικού ως προς τα μπάτζετ. Μένει να δούμε πού θα βρεθούν οι δύο ελληνικές ομάδες σε αυτή τη μετάβαση, με τον Παναθηναϊκό να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Ολυμπιακού για τον οποίο παραμένει ερωτηματικό πως θα επενεργήσει η αγωνιστική απραξία από κάποιο πρωτάθλημα, αφού στην Α2 δεν θα παίξει η βασική ομάδα.