Η μεγάλη διαφορά στις αποβολές, αλλά και το χαμένο πέναλτι της Ελευθερίας Πλευρίτου με το σκορ στο 11-10, αποτέλεσαν τους καταλυτικούς παράγοντες που εμπόδισαν την ελληνική ομάδα να επαναλάβει το θρίαμβο του 2015 και ανέβει στον ευρωπαϊκό «θρόνο».
Ο τελικός ξεκίνησε ιδανικά για τον Ολυμπιακό, που έβγαλε σωστές άμυνες και με δύο γκολ της Μπάκλινγκ μέσα σε 45΄΄ (ένα στα ίσια και ένα σε παίκτρια παραπάνω) προηγήθηκε 2-0. Με έναν «κεραυνό» της Μπεατρίθ Ορτίθ, σε φάση που οι «ερυθρόλευκες» δεν είχαν γυρίσει σωστά στην άμυνα, η Σαμπαντέλ «έσπασε το ρόδι» μετά από πέντε λεπτά αγώνα, αλλά η Ελευθεριάδου με ωραίο σουτ που συνέλαβε… κοιμώμενη την Έστερ αποκατέστησε το +2 για την ελληνική ομάδα. Οι οικοδέσποινες μείωσαν σε 3-2 λίγο πριν το τέλος του πρώτου οκταλέπτου σε επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου η Ασημάκη με γυριστό από τα 2μ. ανέβασε ξανά τη διαφορά στα δύο γκολ (4-2).
Ακολούθησε ένα «νεκρό» διάστημα των «ερυθρολεύκων», που δέχθηκαν ένα γκολ σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και ένα σε παίκτρια παραπάνω από αποβολή σε κόντρα, με συνέπεια οι Ισπανίδες να ισοφαρίσουν σε 4-4. Μία καλή άμυνα με παίκτρια λιγότερο κι ένα ξαφνικό σουτ της Τσουκαλά που κατέληξε (με βοήθεια από το μπλοκ και το δοκάρι) στα δίχτυα, επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να ανακτήσει την ψυχραιμία του και το προβάδισμα, όμως η Μπεατρίθ Ορτίθ με ακόμη ένα δυνατό σουτ ισοφάρισε σε 6-6, 13΄΄ πριν τη λήξη της δεύτερης περιόδου. Έτσι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε ισόπαλο, με τις πρωταθλήτριες Ελλάδας να έχουν κερδίσει μόλις μία αποβολή (κι αυτή όχι σε οργανωμένη επίθεση), αλλά να παραμένουν απόλυτα ανταγωνιστικές, χάρη στα καλά περιφερειακά σουτ και τα τρία γκολ της Χάνα Μπάκλινγκ.
Το τρίτο οκτάλεπτο ξεκίνησε με ένα γκολ της Εσπάρ που ακυρώθηκε ως εκπρόθεσμο και με μία εξαιρετική λόμπα της Ελευθερίας Πλευρίτου, αλλά ο Ολυμπιακός χρεώθηκε με δύο διαδοχικές αποβολές, την πρώτη εκ των οποίων αξιοποίησε η Φόρθα. Τη δεύτερη φορά η άμυνα βγήκε, αλλά οι «ερυθρόλευκες» έκαναν ένα «φθηνό» λάθος και η Νιούσχουλ έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στη Σαμπαντέλ (8-7). Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, οι διαιτητές… εδέησαν να δώσουν πέναλτι υπέρ της Ασημάκη και η Αβραμίδου (που έπαιξε λίγο εξαιτίας προβλήματος τραυματισμού) ευστόχησε και ισοφάρισε. Οι «ερυθρόλευκες» έχασαν και μία επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά ένα τρομερό σουτ της Τσουκαλά, 32΄΄ πριν τη λήξη του τρίτου οκταλέπτου, έφερε την ομάδα του Χάρη Παυλίδη ξανά μπροστά στο σκορ (9-8) και η Σταματοπούλου κράτησε το προβάδισμα, αποκρούοντας το εξ επαφής σουτ της Μάικα Γκαρσία στην εκπνοή της τρίτης περιόδου.
Με το άγχος να βαραίνει πια τις Ισπανίδες, που ήταν το λογικό φαβορί του τελικού, ο Ολυμπιακός είχε τη μεγάλη ευκαιρία του. Η Ελευθερία Πλευρίτου «κεραυνοβόλησε» με τη σειρά της την Έστερ και η Μπάκλινγκ, με άμεση εκτέλεση από ασίστ της Ασημάκη, που είχε μόλις κερδίσει την αποβολή, έφεραν τις «ερυθρόλευκες» στο +3 (11-8), με συνολικό σερί 4-0, περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Ο Νταβίντ Πάλμα πήρε τάιμ-άουτ και μέσα σε 49 δευτερόλεπτα η Σαμπαντέλ βρήκε δύο «κρύα» γκολ, με σουτ της Φόρθα και της Ματίλντε Ορτίθ από την περιφέρεια. Στην επόμενη επίθεσή του ο Ολυμπιακός κέρδισε αρχικά αποβολή και μετά πέναλτι με τη Μπάκλινγκ, αλλά η Ελευθερία Πλευρίτου που ανέλαβε να το εκτελέσει νικήθηκε από την Έστερ. Η ίδια παίκτρια χρεώθηκε αμέσως μετά με αποβολή, η Νιούσχουλ ισοφάρισε 11-11 και οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη… κατέρρευσαν και απλά είδαν το τρόπαιο να γλιστράει από τα χέρια τους. Στην επίθεση δεν απείλησαν καν, στην άμυνα χρεώθηκαν με ακόμη δύο ποινές και η ισπανική ομάδα «χτύπησε» με τα μεγάλα της ατού, την Μπεατρίθ Ορτίθ (1΄58΄΄) και την -άφαντη ως εκείνο το σημείο- Μάγκι Στέφενς (στα 40΄΄), παίρνοντας τη νίκη με 13-11 και πανηγυρίζοντας έξαλλα έναν τίτλο που έμοιαζε χαμένος πέντε λεπτά πριν τη λήξη…
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 4-3, 2-3, 5-2
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Μπάκλινγκ (περιφέρεια), 0-2 Μπάκλινγκ (π.π.), 1-2 Μπ. Ορτίθ (περιφέρεια), 1-3 Ελευθεριάδου (περιφέρεια), 2-3 Γκαρσία (π.π.), 2-4 Ασημάκη (φουνταριστός), 3-4 Εσπάρ (κόντρα), 4-4 Νιούσχουλ (π.π.), 4-5 Τσουκαλά (περιφέρεια), 5-5 Νιούσχουλ (π.π.), 5-6 Μπάκλινγκ (μπάσιμο), 6-6 Μπ. Ορτίθ (περιφέρεια), 6-7 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 7-7 Φόρθα (π.π.), 8-7 Νιούσχουλ (κόντρα), 8-8 Αβραμίδου (πέναλτι), 8-9 Τσουκαλά (περιφέρεια), 8-10 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 8-11 Μπάκλινγκ (π.π.), 9-11 Φόρθα (περιφέρεια), Ματ. Ορτίθ 10-11 (περιφέρεια), 11-11 Νιούσχουλ (π.π.), 12-11 Μπ. Ορτίθ (π.π.), 13-11 Στέφενς (π.π.).
Η Σαμπαντέλ είχε 7/11 με παίκτρια παραπάνω, 4 γκολ από την περιφέρεια και 2 στην κόντρα.
Ο Ολυμπιακός είχε 2/3 με παίκτρια παραπάνω, 1/2 πέναλτι, 6 γκολ από την περιφέρεια, 1 με μπάσιμο και 1 από θέση φουνταριστού.
Διαιτητές: Μάους (Γερμανία), Ναούμοφ (Ρωσία)
Οι συνθέσεις:
ΣΑΜΠΑΝΤΕΛ (Νταβίντ Πάλμα): Έστερ, Ματ. Ορτίθ 1, Εσπάρ 1, Μπ. Ορτίθ 3, Χ. Φάρε, Στέφενς 1, Κόρντομπες, Γκαρσία 1, Φόρθα 2, Νιούσχουλ 4, Ντομενέτς, Λέιτον, Α. Φάρε
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Σταματοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 2, Έγκενς, Ελευθεριάδου 1, Μανωλιουδάκη, Αβραμίδου 1, Ασημάκη 1, Μαργ. Πλευρίτου, Γκόφερς, Μπάκλινγκ 4, Τσουκαλά 2, Μυριοκεφαλιτάκη, Δουρέκα