«Με τις νέες διατάξεις αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου του επαγγελματικού αθλητισμού με στόχο την εμπέδωση της νομιμότητας και των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης. Η Επιτροπή θα μπορεί να ασκεί τον πραγματικό ελεγκτικό της ρόλο και να προλαβαίνει τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς που τόσο ταλάνισαν τον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ξανά σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον υγιή αθλητισμό να παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.
Έμφαση έδωσε ακόμα και στις αλλαγές στις Ομοσπονδίες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτιάχνουμε ένα στιβαρό νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει τους κανόνες λειτουργίας και διαφάνειας των Ομοσπονδιών, την συμμετοχή της μειοψηφίας, την θωράκιση των δικαιωμάτων των αθλητών, την απλή αναλογική, την ποσόστωση φύλου, τον οικονομικό έλεγχο και τη λογοδοσία».
Και ο υφυπουργός Αθλητισμού συνέχισε: «Σας καλώ να στηρίξετε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία κάνουμε αλλαγή σελίδας στον ελληνικό αθλητισμό. Μπορούμε να χαράξουμε μια νέα μέρα, με μέτρα διαφάνειας, και αξιοπιστίας που δεν θα χρειάζονται να λύνονται τα ζητήματα σε δικαστικές αίθουσες και ανακριτικά γραφεία.
Θέλουμε να τελειώνουμε με τα φαινόμενα που ζήσαμε με Ομοσπονδίες να είναι συνεχώς στα δικαστήρια και με εξώδικα επί εξωδίκων».
Ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε επίσης στους νέους κανόνες που επιβάλλονται για τη βία στα γήπεδα και την ποινική αντιμετώπιση των υπευθύνων, τονίζοντας ότι διασφαλίζουν πως αυτοί που συλλαμβάνονται σε επεισόδια θα τους απαγορευτεί άμεσα η είσοδος τους στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ θα τιμωρούνται και αυτοί που θα το επιτρέπουν σε όσους είναι τιμωρημένοι.
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
Τέλος ανέφερες ότι τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθούν οι υποτροφίες για παιδιά μέχρι 22 ετών, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη και έβαλε τον ερασιτέχνη αθλητή στο επίκεντρο βγάζοντας από πάνω του το δυσβάσταχτο κόστος. Η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Καραμανλή, καταλόγισε προχειρότητα και σκοπιμότητα στη κυβέρνηση, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει ρουσφετολογική λογική και κρατάει αναλλοίωτο τον κρατικό παρεμβατισμό, ενώ άφησε αιχμές και για ρουσφετολογικές διατάξεις.
«Η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο σε ένα περιβάλλον πολιτικής παρακμής που η ίδια δημιούργησε» είπε, ενώ άσκησε έντονη κριτική και για τις αλλαγές στην Ε.Ε.Α και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «παρότι έχει και τη στήριξη των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών παρακολουθεί τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα και τις επιθέσεις σε διαιτητές χωρίς να χρησιμοποιεί να εργαλεία που έχει στα χέρια της για την επιβολή ποινών στους υπεύθυνους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραμανλή.
«Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι θέλετε να αυξήσετε την κομματική σας επιρροή στον αθλητισμό. Εσωστρέφεια θα φέρει και όχι βιώσιμη διοίκηση. Οι Μαθουσάλες δεν θα φύγουν», πρόσθεσε.
Η κ. Καραμανλή χαρακτήρισε απαράδεκτη και ζήτησε να αποσυρθεί τη διάταξη για την απελευθέρωση των μετοχών στις διοικήσεις υποστηρίζοντας ότι ανοίγει τη Κερκόπορτα για την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συνταχάκης, τόνισε ότι με το πρόσχημα της πάταξης της ανομίας και της διαφθοράς στον αθλητισμό προσαρμόζουν τους κανόνες στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου με σαφή στόχο να ενισχυθεί η κερδοφορία των ισχυρών.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας έκανε λόγο για ηθικά ζητήματα που προκύπτουν για το Στοίχημα ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε για θετικές κινήσεις που ενισχύουν και αναβαθμίζουν τη δομή των επαγγελματικών αθλημάτων .
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μπαίνουν κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας στον αθλητισμό ενώ παράλληλα διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον και χαρακτήρισε πραγματική τομή τη σύσταση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο απαξίωση της λειτουργίας του Κώστας Καραμανλής, νομοθετικού έργου διαμαρτυρόμενη ότι δεν μπορούσε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου γιατί την ίδια ώρα έπρεπε να είναι σε άλλη Επιτροπή της Βουλής.