Η πάγια τακτική της ΟΥΕΦΑ σε αυτά τα θέματα είναι να περιμένει πρώτα τελεσίδικες αποφάσεις, είτε από τα ποδοσφαιρικά όργανα της κάθε ομοσπονδίας, είτε από την δικαιοσύνη και στην συνέχεια να παίρνει τις δικές της αποφάσεις.
Η μοναδική φορά που ξέφυγε από αυτόν τον «μπούσουλα» ήταν η περίπτωση της Φενερμπαχτσέ η οποία το Καλοκαίρι του 2011 αποκλείστηκε από την Ευρώπη χωρίς να υπάρχει δικαστική απόφαση λόγω του όγκου του κατηγορητηρίου που αφορούσε 13 στημένους αγώνες, με εμπλοκή του προέδρου, του αντιπροέδρου, του προπονητή και μελών της διοίκησης της.
Αντίθετα, υπάρχει το ελληνικό προηγούμενο που επιβεβαιώνει τον κανόνα στην δράση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σε τέτοιες περιπτώσεις που αφορά τον Ολυμπιακό Βόλου. Στις 27 Ιουνίου του 2011, ο Αχιλλέας Μπέος απολογήθηκε στον ανακριτή και κρίθηκε προφυλακιστέος.
Παρόλα αυτά, η UEFA δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον Ολυμπιακό Βόλου. Οι Βολιώτες έπαιξαν κανονικά και τιμωρήθηκαν όταν η ομάδα τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με αφαίρεση βαθμών. Τότε αποβλήθηκε η ομάδα του Βόλου από την Ευρώπη και της επιβλήθηκε και 5ετής αποκλεισμός απ’ τις διοργανώσεις της UEFA με τριετή αναστολή.
Σε ότι έχει να κάνει με τα ελληνικά όργανα η επιτροπή δεοντολογίας μπορεί να επέμβει αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης οδηγηθεί τελικά σε δίκη αλλά αυτή η υπόθεση θα τραβήξει πάρα πολύ και δεν πρόκειται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.
Οι ποινές με τις οποίες κινδυνεύει η ομάδα του Πειραιά είναι εξοντωτικές εφόσον κριθεί υπαίτιος:
– Το άρθρο 18 του πειθαρχικού κώδικα για «δωροδοκία» προβλέπει υποβιβασμό, -6 βαθμούς από το πρωτάθλημα που θα πάρει μέρος και 300.000 πρόστιμο.
– Στο άρθρο 22 «επηρεασμός για χειραγώγηση αγώνα» προβλέπεται υποβιβασμός και πρόστιμο 300.000 ευρώ.
– Στο άρθρο 5 προβλέπεται εκτός από την χρηματική ποινή, επιστροφή τροπαίων.