Η πίεση σε τέτοιες αναμετρήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλη και φυσικά αυτοί που εκ της θέσεώς τους είναι καταδικασμένοι να αγχώνονται περισσότερο είναι οι προπονητές που γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πιθανή απώλεια του ντέρμπι είναι ικανή να τους στείλει στο… ταμείο ανεργίας.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στα τελευταία οκτώ χρόνια 16 προπονητές έχουν ζήσει την εμπειρία του μεγάλου ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου και μόνο τρεις χρονιές ήταν ίδιοι τεχνικοί στις δύο ομάδες και στους δύο γύρους.
Ο Ολυμπιακός έχει χρησιμοποιήσει περισσότερους προπονητές από τον αντίπαλό του σε αυτές τις αναμετρήσεις καθώς εννέα πέρασαν από τον πάγκο των «ερυθρόλευκων» ενώ επτά ήταν ο αντίστοιχος αριθμός για τους «πράσινους». Αυτός που έχει την πρώτη θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρουσίες του σε ντέρμπι από το 2010 και έπειτα είναι ο Μίτσελ ο οποίος τέσσερις φορές οδήγησε τον Ολυμπιακό σε κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Ακολουθούν ο Βαλβέρδε επίσης για τον Ολυμπιακό και οι Αναστασίου, Ουζουνίδης, Στραματσόνι για τον Παναθηναϊκό με τρεις συμμετοχές. Δύο συμμετοχές έχουν ο Φερέιρα για τον Παναθηναϊκό και ο Σίλβα για τον Ολυμπιακό και η μακρά λίστα με τους προπονητές που πρόλαβαν να καθίσουν στον πάγκο μιας εκ των δύο ομάδων για μία αγωνιστική απαρτίζεται από τους Νιόπλια, Ρότσα, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Βονόρτα, Περέιρα, Σίλβα, Μπέντο, Βούζα, Λεμονή, Γκαρσία.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει σε τρεις χρονιές στις οποίες και στα δυο ντέρμπι που έγιναν οι προπονητές των δύο ομάδων δεν άλλαξαν. Συγκεκριμένα το 2011-12 ο Βαλβέρδε για τον Ολυμπιακό και ο Περέιρα για τον Παναθηναϊκό οδήγησαν τις ομάδες τους και στα δύο ντέρμπι. Το 2013-14 στον Παναθηναϊκό προπονητής ήταν ο Αναστασίου και στον Ολυμπιακό ο Μίτσελ και η τελευταία χρονιά που παρατηρήσαμε το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν το 2015-16 όταν στον Παναθηναϊκό προπονητής ήταν ο Στραματσόνι και ο Σίλβα ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Μάλιστα στη συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο έγιναν τρία αντί για τέσσερα ντέρμπι καθώς το παιχνίδι της Λεωφόρου δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω των επεισοδίων που σημειώθηκαν.
Αντίθετα, σε δύο χρονιές ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκαν με δύο διαφορετικούς προπονητές στα ντέρμπι της χρονιάς. Το 2012 στον πρώτο γύρο προπονητής για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ρότσα και για τον Ολυμπιακό ο Ζαρντίμ και στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» ήταν ο Μίτσελ και στων «πρασίνων» ο Βονόρτας.
Πιο πολλοί οι ξένοι
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χώρα προέλευσης των προπονητών, οι ξένοι έχουν τη μερίδα του λέοντος καθώς δέκα εκτός Ελλάδας έχουν επιλεχθεί από τις ομάδες και μόνο έξι Ελληνες. Από τους 16 προπονητές τρεις είχαν την ευτυχία να γράψουν τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες. Η αρχή έγινε με τον Βαλβέρδε το 2012 όταν ο Ολυμπιακός εκτός έδρας νίκησε τον Παναθηναϊκό του Φερέιρα με 3-0.
Ο Αναστασίου πήρε την εκδίκηση για το «τριφύλλι» το 2014 όταν επίσης εκτός έδρας οδήγησε την ομάδα του σε μία πολύ μεγάλη νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου με 3-0. Μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι ο Αναστασίου έφυγε από το γήπεδο τραυματίας εξαιτίας ενός ποτηριού που πετάχτηκε από την εξέδρα και τον χτύπησε στο πρόσωπο. Με το ίδιο σκορ ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 με τον Μπέντο να είναι ο προπονητής του και στον αντίπαλο πάγκο καθόταν ο Στραματσόνι.
Στον πρώτο γύρο του περσινού πρωταθλήματος σημειώθηκε και ένα γεγονός που δεν το έχουμε συνηθίσει σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρουσίες προπονητών σε ντέρμπι. Ηταν μόλις η ένατη φορά που στους πάγκους των δύο ομάδων κάθονταν δύο Ελληνες προπονητές. Ο Ουζουνίδης που ήταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού νίκησε τον Λεμονή που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Συνολικά στις εννέα προηγούμενες φορές που οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν με Ελληνες τεχνικούς ο Ολυμπιακός πήρε τρεις φορές τη νίκη (μία από αυτές με τον Λεμονή) και τρεις ο Παναθηναϊκός (τις δύο με τον Ουζουνίδη), με τρία ακόμη ματς να έχουν ισόπαλα αποτελέσματα. Μάλιστα πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, οι πάγκοι των δύο ομάδων είχαν ελληνικό χρώμα καθώς στην αγωνιστική περίοδο 2016-17 ο Ουζουνίδης είχε κοντράρει τον Βασίλη Βούζα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]