Στα παραπάνω συνοψίζονται τα τρία χρόνια «εξυγίανσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, που όταν διαδέχθηκε τον Σταύρο Κοντονή δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της διακοπής της αγωνιστικής δράσης αλλά των… ρηξικέλευθων ενεργειών για να αποκοπεί η βία από το ελληνικό ποδόσφαιρο, πέταξε γρήγορα «λευκή πετσέτα».
Η χθεσινή ανακοίνωση διακοπής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα, μετά την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμη ένα κυβερνητικό «πυροτέχνημα» με ημερομηνία λήξης και χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα και πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια και το ενδιαφέρον είναι πως σε όλες τις περιπτώσεις που η κυβέρνηση θέλησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο ακολούθησε την ίδια τακτική, τόσο από πλευράς ρητορικής όσο και από πλευράς κινήσεων. Στις 25 Φεβρουαρίου του 2015 ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης και τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα για τα σοβαρά επεισόδια στη Λεωφόρο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ανακοίνωσε τη διακοπή του πρωταθλήματος.
Η δράση του πρώην
Τότε ο κ. Κοντονής είχε πει: «Η απόφαση της κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστική και αμετάκλητη. Θα ενισχύσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, θα το ενισχύσουμε με πρωτοβουλίες οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές και θα λύνουν το πρόβλημα διά παντός. Ελπίζω όλοι να συνειδητοποιούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και να αντιληφθούν ότι ποδόσφαιρο με βία, έκτροπα και αγριότητες δεν θα συνεχιστεί».
Το πρωτάθλημα διεκόπη για μία εβδομάδα. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ο Σταύρος Κοντονής κηρύσσει τη διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας μετά τα επεισόδια στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Ηταν 3 Μαρτίου 2016 όταν ανακοινώθηκε αρχικά η οριστική διακοπή του Κυπέλλου, αλλά τελικά μετά από ένα μήνα ο υπουργός έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ο τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Στην τότε ανακοίνωση, η ευθύνη για τα επεισόδια αποδόθηκε στη διοίκηση Γκιρτζίκη, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι υποσχέσεις: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Οσοι, δε, δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει, να γνωρίζουν ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω αποφάσεις».
Το τρίτο, «τζούφιο» χτύπημα στην πάταξη της βίας του κ. Κοντονή έγινε στης 18 Αυγούστου του 2016, όταν ανέβαλε την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και αφού προηγουμένως είχαν δρομολογηθεί όλες οι συνθήκες ώστε να εφαρμοστεί σκληρό Μνημόνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με διορισμένη διοικούσα επιτροπή από τη FIFA και την UEFA.
Η «σκυτάλη» στον νυν
Εχοντας ολοκληρώσει την παράδοση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε διεθνή επιτροπεία και χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα στην εξάλειψη της βίας, ο Σταύρος Κοντονής, τον Νοέμβριο του 2016, δίνει τη θέση του στον Γιώργο Βασιλειάδη.
Αυτός από την πρώτη στιγμή αναθεωρεί πολλές από τις πρακτικές του προκατόχου του ενώ το περίφημο αθλητικό νομοσχέδιο, με επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ίδρυση λεσχών φιλάθλων και άλλα που είχε εξαγγείλει ο Κοντονής, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Επί υπουργίας Βασιλειάδη είχαμε τα σοκαριστικά επεισόδια στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ με τη συμμετοχή ντόπιων και εισαγόμενων χούλιγκαν στο Πανθεσσαλικό. Τότε ο υφυπουργός ήθελε να αναβάλει τον τελικό κρίνοντας ότι το γήπεδο είναι ακατάλληλο, αλλά μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ και πάρα πολλές πιέσεις έκανε πίσω και τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.
Το φετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε με εκλεγμένη πλέον διοίκηση της ΕΠΟ και υποσχέσεις για ανταγωνιστικότητα και αξιοπιστία. Τα επεισόδια δεν έλειψαν. Η κυβέρνηση σφύριξε αδιάφορα στον τραυματισμό του προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρσία στο ματς του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να κρύψει την εικόνα του «πιστολέρο» Ιβάν Σαββίδη. Ετσι φτάσαμε στη χθεσινή ανακοίνωση της διακοπής επ’ αόριστον του πρωταθλήματος, η οποία ουσιαστικά και χρόνο λήξης έχει και καμία εγγύηση δεν παρέχει για ασφαλείς ποδοσφαιρικές βραδιές.
Ο πόλεμος των χούλιγκαν καλά κρατεί
Τόσο επί Κοντονή όσο και επί Βασιλειάδη επεισόδια -και μάλιστα αιματηρά- είχαμε και σε άλλα αθλήματα εκτός από το ποδόσφαιρο, ενώ είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο τα ραντεβού θανάτου των χούλιγκαν έξω από τα γήπεδα.
Uefa Nations League: Αυτοί είναι οι 2 από τους 4 πιθανούς αντιπάλους της Εθνικής στα playoffs
Ενδεικτικά, τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε περιστατικά που δείχνουν ότι το φαινόμενο της βίας είναι βαθιά ριζωμένο, όπως τα ακόλουθα:
▶ Ραντεβού θανάτου στο Μετς (9/12) και στην Καλλιθέα (21/2) στο περιθώριο των αγώνων Παναθηναϊκός-Εθνικός για το βόλεϊ.
▶ Μαχαίρωμα οπαδών Παναθηναϊκού (10/1) και Ολυμπιακού (12/1) στο Γαλάτσι.
▶ Σύγκρουση χούλιγκαν της ΑΕΚ με αυτούς της Μίλαν στον ηλεκτρικό σταθμό (2/11) στον Περισσό.
▶ Σύγκρουση χούλιγκαν ΑΕΚ και Ντιναμό Κιέβου με τη συμμετοχή και του Ρουβίκωνα στο Κολωνάκι (15/2).
▶ Ξύλο, φωτοβολίδες και δακρυγόνα στο λιμάνι του Πειραιά (16/2) και στο Ηράκλειο (17/2) ανάμεσα σε χούλιγκαν της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.
▶ Ραντεβού θανάτου με τρεις τραυματίες από μαχαίρι στην Καλαμαριά (5/9).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΔΑΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]